«Купуй придністровське!» у Тирасполі

Важливою подією в житті республіки є проведення виставки-ярмарку проекту «Купуй придністровське!», яка спрямована на підтримку вітчизняного виробника. У столиці республіки 14 серпня відбувся 26-й яскравий ярмарок.

За словами президента Торгово-промислової палати ПМР Юрія Ганіна, цей захід став найбільш масштабним за всі п’ять років його проведення на території Придністров’я. Підтвердженням тому є залучення до події 102 підприємств і селянсько-фермерських господарств з усіх міст і районів нашої республіки.

Ключовою особливістю або новою прикметою на торговельних площах ярмарку можна вважати появу, крім стендів підприємств-учасників, двох виставкових павільйонів. Назва першого з них «Дуальна освіта в Придністров’ї» (про це детальніше читайте в іншому матеріалі цього номеру).

Гранти в бізнесі

Назва другого павільйону – «Гранти в бізнесі». На виставці були представлені близько 30 молодих людей, які свого часу виграли гранти й започаткували власний бізнес. Молоді підприємці розповідали, який шлях вони пройшли з моменту задумки своєї справи аж до її запуску. І, звичайно, вони представили власну продукцію.

Уперше в Придністров’ї з’явилася адресна кур’єрська служба. Це компанія «Доставка додому», яка відкрилася в Бендерах. Кур’єрська служба обслуговує територію Бендер і Тирасполя, а також освоює терени передмістя: мікрорайон Сєверний, Протягайлівку, Меренешти, Гиску, Паркани, Тернівку та Ближній Хутір.

Оператор і співзасновник «Доставки додому» Христина Димитрова зазначила, що на створення кур’єрської служби підштовхнув карантин під час пандемії, коли у багатьох людей з’явилася необхідність в доставці продуктів та інших необхідних речей.

«Доставка додому» працює з малогабаритними вантажами до 20 кг. Посилку поміщають у спеціальний фольгований контейнер. У кур’єрській службі підкреслили, що він захищений від вологи та повітря, а значить, доставляти вантажі можна в будь-яку погоду і не турбуватися за їхнє збереження.

Товари, документи, посилки, подарунки та особисті речі можуть доставити фургоном або мопедом. Однак, головне досягнення «Доставки додому» – це велокур’єр. Вони досить мобільні, легко переміщаються містом, не бояться заторів, вузьких дворів і вуличок. А доставку по місту можуть здійснювати з такою ж швидкістю, як і автомобілі.

Брати Олег і Олександр Горшеньови запустили перше виробництво карбонових велосипедів та елементів і деталей до них у нас в республіці.

Карбон – сучасний високотехнологічний матеріал, який являє собою нитки з вуглецевого волокна, з’єднані за допомогою полімерного матеріалу, наприклад, епоксидної смоли. Карбон надзвичайно широко використовується у виробництві топових гоночних велосипедів.

Саме тому велосипеди, зроблені з карбону, з кожним днем набирають все більше популярності серед професійних велосипедистів і любителів. Велосипеди з карбону легкі, міцні, мають відмінні амортизаційні властивості, відрізняються високою стійкістю до ударів і динамічних навантажень, а також добре піддаються ремонту. Заново склеєна рама не втрачає ні жорсткості, ні міцності.

Про придністровські карбонові рами знають вже і за межами республіки. Брати Горшеньови періодично виступають на змаганнях з велоспорту. Там їхню продукцію побачили російські клієнти. Посипалися замовлення. Незабаром Олег і Олександр мають намір позмагатися в маутінбайку (велосипедні гонки на пересіченій місцевості) в Молдові. Там заплановані міжнародні змагання. Значить, є надія і на нову клієнтуру.

Уперше взяло участь у виставці-ярмарку «Купуй придністровське!» ТОВ «Дністровські корми», яке виробляє місцеві корми для кішок і собак під торговою маркою Gold Fit. За словами технолога підприємства Євгена Лещинського, є задумка вийти на зовнішній ринок. Тим більше, що підприємство унікальне не тільки в нашій республіці, але й у Молдові та в найближчих до нас областях України. На сьогодні його продукцію продають уже в усіх придністровських зоомагазинах. Варто наголосити, що вся продукція наших виробників сертифікована.

З-поміж новачків проекту можна також відзначити селянсько-фермерське господарство «Козячий двір», яке виготовляє сири лише третій рік. За словами господині СФГ Валентини Погоні, продукцію підприємства вже знають далеко за межами республіки. Її смакоту з задоволенням купують у Молдові, Росії й навіть в Італії. Знайти клієнтів за кордоном допомогла мережа Інтернет. Нещодавно рецепти сирів з козячого молока купив молокозавод з міста Чимишлія (Молдова).

Як зауважив Юрій Ганін, проект «Купуй придністровське!» є досить важливим для республіки. Наприклад, до його появи, не всі товари, не всі підприємства були відомі в різних кінцях Придністров’я. «Були підприємства, про які не знала Кам’янка або Рибниця, були підприємства, про які не знав Дністровськ. Завдяки тому, що ми проводимо нашу виставку-ярмарок по всіх районах республіки, люди дізнаються, купують і використовують наші місцеві товари», –сказав керівник ТПП.

Популяризація товару

Важливим моментом проведення виставок є популяризація товарів, їхнє просування. За результатами соціологічних досліджень, пізнаваність придністровських товарів за час проведення проекту зросла на 30 %.

На ярмарках вітчизняну продукцію можуть побачити відвідувачі, представники мережевих магазинів, апробацію товарів здійснюють просто торговельні підприємства. У процесі спілкування відбувається зближення товаровиробників і торгових організацій. Так виникають торгово-виробничі відносини.

Звичайно, ефективність продажів у всіх підприємств на виставці-ярмарку різна. Є підприємства, які вже до 10-ї ранку розпродають свою продукцію. Є товари, які не так швидко реалізуються. Це зрозуміло, тому що у вітчизняних виробників широка номенклатура товарів, починаючи від продуктів харчування й закінчуючи зимовим одягом та продукцією промислового призначення.

Як розповів Юрій Григорович, на майданчику ТПП зустрічаються товаровиробники й представники торговельних підприємств. Це дозволяє їм оформити власні відносини, справа доходить до укладення договорів і в кінцевому рахунку до збільшення продажів. «Логічний ланцюжок тут досить простий: купуючи місцевий товар, ми підтримуємо вітчизняного виробника, у якого працюють наші родичі, друзі, земляки. У них підвищується зарплата, а значить, зростають відрахування в бюджет, у держави з’являється можливість збільшувати пенсії та інші суспільні блага. Це замкнутий цикл. Купуючи придністровське, ми разом створюємо своє майбутнє», – підкреслив Юрій Ганін.

Президент ТПП висловив побажання, щоб у майбутньому кількість заходів у рамках проекту зростала. «Ми на виставках завжди робимо маркетингові опитування. 80 % відвідувачів просять, щоб такого роду заходів було якомога більше. І чим далі від Тирасполя, тим більше таких побажань. Наприклад, придністровці пропонують проводити не по одному, як нині, а по два таких заходи в кожному місті. Наступна виставка-ярмарок «Купуй придністровське!» відбудеться у вересні в Слободзеї», – зазначив Юрій Григорович.

Вітчизняний проект є важливим етапом просування місцевих товарів, здатним привернути увагу населення до придністровських виробників.

Якщо в бюджеті наступних років буде закладене фінансування цього проекту, то керівництво ТПП готове не тільки збільшити кількість виставок, але і зробити їх більш різноманітними. Тематичні заходи, такі як ягідний фестиваль, як фестиваль вина і винограду, новорічні та передвеликодні ярмарки та багато інших, повинні розширити інтерес до нашого проекту

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото: IA «Новости Приднестровья».