Оперштаб – про головне

На засіданні Оперативного штабу з профілактики та недопущення розповсюдження COVID-19, що відбулося 16 серпня, його учасники обговорили питання контролю та своєчасного виявлення випадків захворювань на коронавірус співробітників організацій різних форм власності.

З цього приводу міністр внутрішніх справ Віталій Нягу зазначив, що за наявності у працівників симптомів, які підтверджують виявлену у них інфекцію, необхідно організовувати перевезення людей виключно машинами швидкої медичної допомоги. Хворі мають бути доставлені до найближчих лікувальних установ для діагностики та оцінки тяжкості захворювання. Вони не повинні пересуватися містом громадським транспортом, щоб не стати джерелом інфікування для здорових людей.

Віталій Нягу вважає, що пацієнтів трьох лікувально-діагностичних відділень Республіканської клінічної лікарні (РКЛ) можна буде розмістити в приміщеннях законсервованого корпусу, призначеного під ковід-госпіталь. Це пов’язано з підготовкою до реконструкції другого поверху кардіологічного корпусу РКЛ.

У разі погіршення епідеміологічної ситуації, хворих переведуть в інші лікувально-профілактичні заклади республіки. Розгорнути карантинний госпіталь другого рівня можна буде протягом 72 годин.

На базі Бендерської центральної міської лікарні також є можливість всього за добу розгорнути інфекційний госпіталь другого рівня та розмістити 120 пацієнтів.

Членам Оперштабу повідомили, що по республіці через коронавірус тимчасово закриті на карантин чотири групи в різних дитячих садках.

Статистика свідчить: у лабораторіях 19 серпня було досліджено 422 проби біоматеріалів. Виявлено 38 випадків зараження COVID-19. Усього за період епідемії коронавірус підтвердився у 51 616 громадян. Список осіб, що видужали, минулої доби поповнили 26 осіб. З початку пандемії коронавірус перемогли 49 913 громадян (майже 97 % від усіх, що заразилися).

119 придністровців, що мають легку або безсимптомну форму захворювання, лікуються амбулаторно.

Завантаженість Слободзейського і Рибницького ковід-госпіталів на поточний момент становить 64 %. У медустановах проходить лікування від коронавірусу 271 пацієнт, серед них – 13 неповнолітніх. У 42 осіб хвороба протікає у важкій формі. У реанімації перебувають десятеро інфікованих.

Згідно з аналізом даних з початку епідемії, проведеним фахівцями РЦГіЕ, новий вірус частіше атакує людей від 60 до 69 років (20,4 %). Практично зрівнялася кількість хворих у вікових групах 30–39 та 40–49 років (7 247 і 7 259 осіб відповідно). Найменше серед загальної кількості інфікованих дітей віком до одного року (319 дітей).

Більш ніж за рік епідемії померли 1 262 ковід-позитивних пацієнта. У всіх були супутні хронічні захворювання. Летальність становить 2,4 %.

Останньої доби від коронавірусу щеплено 1 332 особи. Повністю імунізована 84 431 (18,1 %) громадянин

Аліса КОХАНОВА.