Засідання Уряду

На черговому засіданні Уряду, що відбулося в режимі онлайн, одним із питань порядку денного було формування головного фінансового документа країни – республіканського бюджету на 2022 рік.

Документ передбачає стабільність соціальних виплат, заробітних плат, пенсій. Передбачається також реалізація програм розвитку, таких як Фонд капітальних вкладень (ФКВ), Дорожній фонд тощо. Таке посилання закладене в стратегії розвитку Придністров’я на 2019–2026 роки, затвердженій Президентом.

Триватиме діяльність програм із забезпечення житлом молодих фахівців бюджетної сфери та підтримки з надання пільгових кредитів на розвиток виробничих і сільськогосподарських підприємств.

У ФКВ з’являться такі напрямки, як модернізація харчоблоків в освітніх установах, придбання шкільних автобусів, реалізація програми транспортної доступності в містах і районах.

Що стосується Дорожнього фонду, то Олександр Мартинов запропонував передбачити ремонт доріг другорядного значення і внутрішньобудинкових територій, додавши, що люди вже давно чекають вирішення цих проблем.

Крім того, Голова Уряду повідомив, що держава має намір розширити категорії одержувачів субсидії на купівлю житла.

«Якщо йдеться про житлову програму, то протягом першої половини поточного року на підставі доручень Президента, звернень громадських організацій ми аналізували додаткові категорії працівників бюджетної сфери, які можуть потрапити під дію цієї програми, і прийшли до того, що цей крок робити необхідно», – сказав Олександр Мартинов.

Прем’єр наголосив, що зазначені напрями бюджетного фінансування вимагають значних грошових ресурсів.

Щодо пільгових кредитів ЖЕУКам і галузі туризму

Міністерство економічного розвитку ініціювало розширення програми пільгового кредитування, яке може торкнутися організацій, що здійснюють діяльність у туристичній галузі. Нині досить відчутно активізувалася діяльність придністровських туристичних компаній як на зовнішньому, так і внутрішньому ринку, завдяки чому активніше почав розвиватися в’їзний туризм. Для підвищення якості послуг багатьом туркомпаніям необхідно докупити обладнання, тому пропонується таким організаціям надати право на одержання пільгового кредиту, 6 % ставки якого субсидує держава.

Інша пропозиція Мінекономрозвитку стосується муніципальних керуючих компаній, що відають багатоквартирними будинками. Оскільки ЖЕУки не мають достатньо оборотних коштів, запропоновано надавати пільгові кредити для керівників організацій на умовах субсидування 9 % ставки при загальному обсязі кредитних ресурсів не більше 10 млн рублів. Гроші витрачатимуться на капремонт та реконструкцію житлового фонду міст республіки.

«За дорученням Уряду кілька місяців у цих напрямках велася активна робота, зокрема і з представниками банківської системи, під час якої стало зрозуміло, що вливання кредитних ресурсів у ці дві сфери – туризм, ремонт і обслуговування житлового фонду – може дати досить відчутний ефект. Дана позиція була кілька разів опрацьована. Тому пропоную проект підтримати», – висловився Голова Уряду.

Ці та інші пропозиції, розглянуті членами Уряду під час чергового засідання, спрямують до ВР ПМР для подальшого розгляду

Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.