Урядові новини – коротко

***

Триває робота над наповненням Порталу держпослуг

Голова Уряду Олександр Мартинов провів онлайн-нараду, присвячену функціонуванню Порталу державних послуг.

За дорученням прем’єр-міністра Міністерство цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій готує реєстр послуг, передбачуваних до переведення в «цифру» в наступному році. Як повідомив керівник профільного міністерства Сергій Бабенко, планується включити в перелік 22 види відомостей. Паралельно фахівці Мінцифри мають намір приділити увагу порядку надання послуг, відпрацьовуючи окремо з кожним міністерством переведення реєстрів і документів в електронне середовище.

«Усе це робиться тільки з однією метою — для того, щоб спростити громадянам, підприємцям, комерційним структурам доступ до державних послуг і максимально піти від бюрократії», – пояснив Олександр Мартинов.

***

Розширення програми безкоштовного прийому дітей

З цього року за пропозицією Уряду і зі схвалення Президента дітям з інвалідністю надаються безкоштовні консультації лікарів вузького профілю, які відсутні в державних медустановах. Оплату таких оглядів, а також діагностичних досліджень, якщо вони потрібні, бере на себе держава. Прийом маленьких пацієнтів ведуть фахівці медцентру «Тірамед».

Наступного року програма може бути розширена через залучення до неї дітей до 5 років з малозабезпечених сімей. З такою пропозицію вийшли МОЗ і Загальнопри-

дністровський народний форум (ЗНФ) після спільних консультацій, проведених за дорученням Олександра Мартинова.

Керівник МОЗ Христина Албул повідомила, що йдеться майже про 4 600 дітей, які виховуються в малозабезпечених сім’ях. Необхідна сума становить 4,9 млн рублів без урахування коштів, передбачених на допомогу дітям з інвалідністю.

***

Фонд капвкладень продовжує виконувати роботи

На засіданні Координаційної ради начальник департаменту будівництва, архітектури та дорожнього господарства Мінекономрозвитку Микола Обручков надав інформацію про хід реалізації програми Фонду капітальних вкладень. За його словами, щотижня всі учасники процесу збираються в режимі онлайн для оперативного розв’язання питань.

«У нас на сьогодні 147 об’єктів, по 61 об’єкту відбулися тендери, по інших є розпорядження. На 90 % об’єктів роботи ведуться», –деталізував начальник департаменту.

На 31 об’єкті ремонтні роботи завершені, до 1 вересня готуються до здачі ще 32 – це школи, дитячі садки, рекреаційні зони.

Прем’єр-міністр Олександр Мартинов нагадав, що в програму на наступний рік заплановано внесення додаткових позицій, таких як розв’язання проблеми транспортної доступності в містах, ремонт гуртожитків тощо.

***

Нова модель заохочення донорів

МОЗ представило нову модель матеріального заохочення донорів за аналогією тих, що використовують у Російській Федерації, Білорусі та Казахстані. Згадану тему галузеве відомство опрацювало за дорученням Голови Уряду Олександра Мартинова.

«Що стосується виплати щорічної грошової компенсації особам, нагородженим нагрудним знаком «Почесний донор», пропонується визначити її в розмірі 250 РР МЗП при 1 РР МЗП, рівному 5,8 рублів. Хочу нагадати, що в РФ щорічні виплати становлять 10 557 рублів, це близько 2 200 придністровських рублів. У нашому випадку сума виплати становитиме 1 450 рублів на одного почесного донора», – прокоментувала деталі Христина Албул.

Нині в республіці 2 706 почесних донорів, на їх підтримку потрібно близько 4 млн рублів.

Керівник виконкому ЗНФ Сергій Шерстюк рекомендував посилити інформаційну кампанію про користь донорства серед молодого покоління. Адже цей процес позитивно позначається на здоров’ї тих, хто здає кров (це нормалізація артеріального тиску, стимулювання роботи кісткового мозку тощо).