День цивільного захисту у Придністров’ї

Скільки існує людство, стільки йому загрожують різні небезпеки, зокрема пов’язані з бойовими діями. За останні п’ять з половиною тисячоліть на землі прогриміло близько 15 тисяч воєн, в яких загинули понад 3,5 млрд людей.

Причому, засоби ураження постійно удосконалюються. Наслідком науково-технічного прогресу є поява зброї масового ураження. Виникла необхідність у виконанні заходів і створенні підрозділів, що здійснюють безпосередній захист населення.

Вітаючи з професійним святом усіх причетних, Президент Вадим Красносельський зазначив, що забезпечення безпеки громадян Придністров’я складається з цілої системи захисту від наслідків надзвичайних ситуацій, стихійних лих і техногенних катастроф. У цивільному захисті республіки працює перевірений часом, згуртований і дисциплінований колектив високопрофесійних фахівців. Система базується на постійних тренуваннях рятувальників, на щоденній роботі з їхньої професійної підготовки. Придністровці можуть бути впевнені в тому, що рятувальники завжди готові виконати свій обов’язок, за першим покликом прийти на допомогу, захистити їхні життя і здоров’я.

Період становлення системи МППО

Ще у жовтні 1932 року постановою Ради Народних Комісарів СРСР була заснована загальносоюзна система місцевої протиповітряної оборони (МППО). Це було викликано тим, що у противника, починаючи з часів Першої світової війни, з’явилася можливість наносити нищівні удари з повітря, що призводило до суттєвих втрат серед мирного населення та дезорганізації тилу. Розвивалася техніка –удосконалювалися і способи винищення людей. Виникла гостра необхідність створення ефективного захисту населення від ударів з повітря.

Досвід Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр. довів, що система МППО стала на захисті населення і народного господарства від нальотів фашистської авіації. Для вирішення завдань МППО організовувалися відповідні сили – військові частини, які підпорядковувались командуванню військових округів, і добровільні формування цієї системи. Підготовка кадрів для них здійснювалася на спеціальних курсах, а навчання населення – через навчальну мережу різноманітних громадських оборонних організацій.

У повоєнний час з інтенсивним зростанням технічного прогресу, винаходу нових видів озброєння та ядерної зброї, появою нових загроз військового характеру виникла необхідність забезпечення захисту державної системи, у зв’язку з чим в 1961 році МППО була перетворена в Цивільну оборону СРСР.

З плином часу все актуальнішою ставали проблеми захисту населення від надзвичайних ситуацій мирного часу, тому з 1987 року на Цивільну оборону були покладені завдання щодо захисту населення від наслідків аварій, катастроф і стихійних лих.

Цивільний захист у ПМР

Після утворення 2 вересня 1990 року ПМР, почалося формування державних структур. Виникла потреба й у створенні єдиної системи Цивільної оборони молодої республіки, що і сталося 19 серпня 1991 року за відповідним указом Голови ПМРСР. Перед штабами Цивільної оборони міст і районів поставили певні завдання, основним із них стало попередження і ліквідація надзвичайних ситуацій мирного і воєнного часу, захист населення і територій від їх наслідків.

Указом Президента ПМР від 13 червня 2001 року 19 серпня оголошено державним професійним святом – Днем Цивільного захисту нашої держави.

Перевіркою на міцність системи стали надзвичайні ситуації в масштабах всієї республіки, такі як обмерзання 2000-го, паводок 2008 року. В результаті злагоджених дій усіх органів управління, штабів і служб Цивільної оборони за короткий термін була відновлена енергосистема, система життєзабезпечення, врятовані людські життя, відновлені сотні кілометрів ліній зв’язку та електропередачі. Провадилося відновлення зруйнованих дамб.

Загалом по республіці робота системи Цивільної оборони спрямована, перш за все, на попередження надзвичайних ситуацій – це навчання населення діям при виникненні різних НС, проведення навчань, тренувань, перевірка стану і надання допомоги в організації Цивільної оборони на об’єктах економіки, в селах, районах, удосконалення системи оповіщення та багато інших заходів. У ліквідації наслідків НС задіяні позаштатні формування підприємств, а також служби Цивільної оборони згідно завчасно відпрацьованим планам.

Придністровці повинні розуміти, що привчати до підвищення культури безпеки, виховувати навички безпечної поведінки необхідно з самого раннього дитинства. Громадянська оборона – це не лише турбота працівників системи, а й кожного громадянина зокрема. Усі повинні знати, як поводитися в кризових ситуаціях, уміти грамотно і розумно діяти в цих ситуаціях, щоб зберегти своє життя та вчасно допомогти тим, хто опинився поруч

Iрина МАСЛОВА.