Огляд-конкурс добігає кінця

Триває республіканський етап огляду-конкурсу «Найзеленіше і найчистіше місто, селище, село Придністровської Молдавської Республіки 2021». Експертна комісія 17 серпня відвідала місто Рибницю та село Мокра. Ці населені пункти, поряд з селом Чобручі, селищами Первомайськ і Маяк, містами Тирасполь, Дубоссари та Григоріополь вийшли у фінал і достойно борються за перемогу.

Місто Рибниця

Згідно з графіком виїздів Республіканської експертної комісії, затвердженим наказом керівника Міністерства сільського господарства і природних ресурсів ПМР, з ранку 17 серпня фахівці прибули в Рибницю. Роль голови комісії виконує заступник міністра з природних ресурсів Людмила Пількова. Вона розповіла, що до складу комісії увійшли представники СЕС (Республіканський центр гігієни та епідеміології), представники Державної служби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища та представники Міністерства сільського господарства та природних ресурсів. Від Мінсільгоспу в комісії працюватимуть представники Управління геології та надрокористування, Управління лісових і мисливських ресурсів, а також посланці з усіх міст і районів.

Нагадаємо нашим читачам, що Рибниця минулого разу брала участь у конкурсі у 2013 році, тоді ж село Білочі Рибницького району виграло в номінації «Найзеленіше і найчистіше село ПМР 2013».

Голова комісії відзначила перетворення Рибниці й у цілому всіх, без винятку, міст і населених пунктів республіки. Підкреслила, що останнім часом відчувається турбота Уряду про культурну складову наших жителів, здійснюється озеленення міст і районів, ремонтуються і будуються спортивні об’єкти.

Республіканська експертна комісія оцінює облаштування, озеленення та санітарне утримання за такими показниками: оцінка полігонів ТПВ (твердих побутових відходів) на відповідність санітарно-епідеміологічним вимогам; водозабірні споруди; очисні споруди; екологічний стан атмосферного повітря. Звертається увага на озеленення промислових зон, участь громадян в екологічних акціях, в упорядкуванні прибудинкових територій, екологічне виховання молодого покоління тощо.

Після наради в держадміністрації комісія почала оцінювати Рибницю за відповідними критеріями. З центральною частиною міста фахівців познайомив заступник голови держадміністрації з будівництва Сергій Костюк. Експертам був представлений оновлений фонтанний комплекс, а також Центральний парк і площа Перемоги, де роботи з облаштування ще тривають. Далі комісія проїхала на набережну Дністра, яка розташовується в нижній частині міста на вулиці Вальченка.

Ще недавно на місці нової зони відпочинку була просто лісосмуга. На сьогодні тут можна бачити чудову рекреаційну зону, з замощеними доріжками, лавками, альтанками, зеленими насадженнями та новими ліхтарями. Облагороджування території триває, скоро заплановані роботи будуть завершені, упорядкована територія збільшиться, і з’явиться дитяче містечко. У планах – розбудова спортивної інфраструктури: баскетбольний і футбольний майданчики, зона воркаута.

Міський пляж, як продовження цієї ланки, також був приведений в порядок. Для безпечного купання дітей у воді встановили огорожу. Раніше на берег завезли пісок, побудували рятувальну станцію, встановили тіньові навіси, питний фонтан, роздягальні та душові. Надалі планується розширити територію міського пляжу, встановити додаткові тіньові навіси. Проект вже складено.

Супроводжував комісію та розповідав про благоустрій міста головний інженер МУП «Рибницьке підприємство комунального господарства та благоустрою» Олексій Вербецький. Він розповів про те, наскільки змінилося місто за останні два-три роки. Про те, що в усіх районах створені зони відпочинку, облагороджені, освітлені та озеленені території й алеї біля пам’ятників. Завдяки турботі держави, всі такі роботи активізувалися і на сьогодні вже добре видно їхні результати.

Одним із цікавих фактів стала розповідь з вуст фахівця про те, що місцеві мешканки пенсійного віку за своїм бажанням беруть участь в озелененні парку на набережній. Олексій Михайлович навіть показав ділянки, де висаджені самостійно придбані або вирощені жінками квіти та чагарники, які їм подобаються.

На рибницькій набережній представники комісії познайомилися з відомим усій республіці лелекою Жориком. Вони з задоволенням фотографувалися з ним на пам’ять і шкодували, що не принесли частування для нього.

Після приємної частини свого робочого візиту фахівці перейшли до іншої: першим пунктом відвідування стали очисні споруди. Начальник об’єкта Іван Паламарчук ознайомив прибулих з його структурою і відповів на запитання фахівців. Після цього був проінспектований водозабір «Сахкамінь», де начальник ділянки водонасосних станцій Федір Смоленський провів екскурсію і поділився з комісією всією необхідною інформацією. Експерти оглянули полігон ТПВ, де директор підприємства Лариса Кравчук і головний інженер Олександр Палій, у свою чергу, показали й надали комісії всю необхідну інформацію.

Після огляду Рибниці делегація попрямувала в село Мокра Рибницького району. Дорогою була можливість трохи відпочити та помилуватися мальовничими пейзажами району. Членам кортежу навіть пощастило побачити дику козу. Володарка дов-

гих рогів зустрілася їм прямо на трасі. Побачивши автомобілі, вона навіть не злякалася, а просто зійшла на узбіччя і провела їх поглядом. Через таку поведінку, люди не відразу зрозуміли, що побачили саме дику тварину. Потім усі журилися, що не сфотографували представницю місцевої фауни.

Село Мокра

Саме у спекотний полудень комісія потрапила в село Мокра. Експертів зустріла глава адміністрації Людмила Михальченко. У своєму кабінеті вона розповіла історію села, про те, що тут проживає 1 238 жителів, поділилася всією необхідною інформацією та відповіла на запитання, що стосуються інфраструктури, забезпечення побуту і життєвих потреб селян. У розмові згадали й усесвітньо відомого земляка Євгена Догу, який досі навідується у своє рідне село, де поховані його батьки.

Глава адміністрації розповіла про парк у селі, порядок в якому підтримують самі жителі села. Їхніми зусиллями на кошти спонсорів встановлено майданчик для дітей.

Старовинне село на три з гаком кілометри розтягнулося на схилах глибокої балки, на дні якої протікає галаслива річечка Тростянець. Через такий ландшафт пересуватися селом на автомобілі вкрай незручно. Там, де від одного об’єкта до іншого можна спуститися або піднятися пройшовши кілька кроків, на автомобілі доведеться довго їхати вниз або вгору звивистими, розбитими потоками води, вуличками.

Експертна комісія у супроводі Людмили Вікторівни відвідала водонапірну вежу, місце куди звозять ТПВ, сільське кладовище (на вході якого тривають роботи з благоустрою, а також меморіал учасникам ВВВ. Він розташований біля школи, на території є два пам’ятники, присвячених героям війни. Пам’ятник односельчанам, які не повернулися з війни, був встановлений вже досить давно. На плитах були висічені не всі імена загиблих, тому був споруджений новий Меморіал Слави, де вказані прізвища всіх селян, які не повернулися з полів битв, а також померлих ветеранів Великої Вітчизняної. Його урочисте відкриття відбулося у вересні 2020 року. На пам’ятних дошках викарбувані імена майже 200 жителів села – учасників Великої Вітчизняної війни. «З саджанцями квітів, що ростуть на меморіалі, допомогли директор ТОВ «Рист» Олег Парфентьєв і депутат Верховної Ради ПМР Валентин Матвейчук. Це люди, які часто надають спонсорську допомогу селу», – поділилася глава адміністрації.

Представники експертної комісії, які 16 серпня відвідали село Чобручі, 17-го – Рибницю та Мокру, 18 серпня працювали у Первомайську, 19-го – у Григоріополі та селищі Маяк, 20-го – у столиці, виконали великий обсяг роботи. У Дубоссари вони вирушать 24 серпня.

Підбиття підсумків конкурсу та нагородження переможців планується здійснити до Дня Республіки. Про дату, коли переможцям будуть вручені нагороди, оголосять додатково. Призовий фонд для міста-переможця складе 50 тисяч рублів, і по 25 тисяч отримають найчистіше і найзеленіше селище і село

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото з вiдкритих джерел.