Здоров’я i честь бережи змолоду

Естафету дня відкритих дверей в рамках Року здоров’я прийняв Республіканський шкірно-венерологічний диспансер. Турбота про найцінніше – репродуктивне здоров’я громадян – мета заходів, які відбулися 18 серпня в амбулаторно-поліклінічному відділенні закладу.

Для відвідувачів передбачені індивідуальні консультації кваліфікованих лікарів дерматовенерологів з профілактики захворювань, що передаються статевим шляхом, а також безкоштовне обстеження на сифіліс, герпес, хламідіоз, мікоплазмоз, уреаплазмоз, вірусні гепатити В і С, бакпосіви на гонорею. Прийом з 9:00 до 15:00 години безпосередньо провели лікарі вищої категорії дерматовенерологи Людмила Аврам-Візітіу та Наталія Барановська. На декілька актуальних запитань люб’язно відповіла головний лікар Євгенія Бузук.

– Євгеніє Павлівно, в чому підступність венерологічних інфекцій, як відбувається зараження та розпізнавання хвороби?

Є. Б.: Побутує хибна думка, що заразитися можна в басейні чи лазні, адже збудники хвороби нестійкі у зовнішньому середовищі й швидко гинуть. Інфікувати організм може тільки певна кількість збудника за умови тісного контакту, що можливо лише в процесі статевого контакту. Підступність хвороб у тому, що вони можуть протікати непомітно, без будь-яких проявів або зі слабко вираженими симптомами. При цьому носій інфекції може заражати своїх партнерів.

Різні інфекції проявляються в різний час після зараження: одні дають симптоматику буквально протягом доби після контакту, а для інших може знадобитися й декілька місяців, через інкубаційний період.

– Як відбувається діагностика статевих інфекцій, які їхні ознаки та наслідки?

Є. Б.: Зазвичай люди звертаються до нас саме з метою обстеження: щоб убезпечити себе після випадкового контакту або друзі порадили. Хтось відчув неприємні запахи та виділення, безпричинний біль внизу живота, почервоніння та появу висипання на шкірі – все це ознаки інфекцій.

Слід зазначити, що при їх появі неможна зволікати, оскільки організм сам не оздоровлюється, а якщо через деякий час симптоми зникнуть, то це означає, що хвороба перейшла у приховану форму. Ускладнення та віддалені наслідки інфекції складні й небезпечні. До них належать хвороби органів малого тазу, гормональний розлад, порушення функцій різних органів і систем організму, безпліддя у жінок і чоловіків, порушення перебігу вагітності та пологів, можливе зараження, розвиток вад або загибель плоду.

– Як поводяться люди на прийомі, які методи обстеження та лікування застосовуються, чи маєте ви все необхідне для ефективного оздоровлення пацієнтів?

Є. Б.: Нашими пацієнтами є громадяни від 15 до 76 років, найбільша вікова категорія 20–29. У кожного на цей візит своя реакція: страх, сором, звинувачення себе чи партнера. Лікар уважно вислуховує скарги, оглядає, призначає лабораторні дослідження. Застосовуються бактеріо-скопічне і бактеріологічне дослідження, імунологічні методи та ДНК-діагностика. Більшість хворих лікуються амбулаторно. Залежно від ступеня заразності та сфери діяльності хворих (учителі, вихователі, кухарі, перукарі), їх обов’язково ізолюють до повного одужання. Вагітні та породіллі, військовослужбовці – підлягають госпіталізації. Наш медзаклад має всю необхідну апаратуру та медпрепарати для ефективного лікування, яке триває зазвичай у межах місяця. Пацієнтам надається можливість пройти анонімне обстеження на платній основі.

– Скажіть, будь ласка, як уникнути зараження статевими інфекціями, які форми профілактики практикуються?

Є. Б.: До форм профілактики можна віднести громадську діяльність лікарів, які виступають у навчальних закладах, організовують круглі столи, кінолекторії. Фахівці нашої установи спільно з Центром з профілактики, боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями розробили інформаційний буклет, який також пропонують учасникам акції як профілактичний просвітницький засіб. Це також робота вчителів і засобів масової інформації.

Проте, все залежить від самої особистості: уважно ставтеся до свого здоров’я! Будьте розбірливі у своїх інтимних стосунках. Дотримуйтеся основних рекомендацій батьків, лікарів і нашої моралі: майте постійного статевого партнера, користуйтеся засобами індивідуального захисту, регулярно відвідуйте лікаря – це дасть вам гарантії безпечного статевого життя і здоров’я

Олена СТЕФАНЮК.