Випробування на міцність

Справжні випробування для найстійкіших відбулися на півдні Придністров’я. Змагання з тріатлону «Dnestrovsk Triathlon» відбулися 15 серпня. Подія зібрала десятки любителів спорту з Дністровська, Тирасполя, Бендер, Дубоссар і Кишинева. Організатором виступив Iгор Боагій & Hi-Trail. Підтримку заходу надали Адміністрація Президента ПМР і держадміністрація Дністровська.

Найсильніші та витривалі спортсмени від 14 до 70 років відважились на серйозне випробування на міцність. Усім учасникам тріатлону необхідно було проплисти, пробігти та проїхати на велосипеді певну дистанцію. Кожен бажаючий міг вибрати будь-яку з чотирьох категорій змагань. Це «Супер Спринт» – 400 м плавання + 8 км велогонка + 2,5 км біг. Це для трьох вікових категорій: від 14 до 20 років, від 21 до 39, від 40 років і старші.

Наступна дистанція «Олімпійська» – 1 500 м плавання + 40 км велогонка + 10 км біг. Для двох вікових категорій: від 18 до 39, від 40 років і старші. Крім того, була категорія «Олімпійська змішана естафета» – 1 500 м плавання + 40 км велогонка + 10 км біг. І «Абсолютна категорія» для учасників від 14 років і старші.

Спортсмен з Кишинева Ренат Закіров тренується на дистанціях з тріатлону вже 8 років. Багатий досвід на змаганнях допоміг йому прийти першим на дистанції «Супер Спринт». «Я приїхав на чудовий захід. Тріатлон – дуже корисне змагання, він популяризує здоровий спосіб життя. У мене була дистанція найкоротша – плавання, велосипед, біг. Тут задіяні різні групи м’язів, це такий виклик на витривалість і силу духу, це один із кращих заходів. Безумовно, у мене після змагань залишилися тільки позитивні емоції. Мені було найскладніше підготуватися до бігу, він мені дається важко, тим більше, що це була остання дистанція, дихання вже збите і тут, як то кажуть, залишається перемагати за рахунок морально-вольових якостей. Найскладніші та найвідповідальніші це останні метри, тим більше тут глядачі, вболівальники, фотографи – треба викластися на повну. Я прийшов перший, дуже задоволений тим, як моє тіло витримало це випробування», – поділився своїми враженнями переможець тріатлону «Dnestrovsk Triathlon» Ренат Закіров.

А Сергій Смирнов – один із найдоросліших учасників змагання. Через тиждень спортсмен зі стажем відзначатиме ювілей – 70 років. Однак, як зізнається сам Сергій, він почувається набагато молодшим. «Я дотримуюся режиму: не курю, не п’ю, правильно харчуюся, постійно перебуваю в русі. Відчуваю себе років на 30, легко змагаюся з молодими. Нині спостерігав, як на одному з етапів молоді люди стояли на фініші, важко дихали, видно було, що у них погана підготовка була. У мене ж вона відмінна. Я з дитинства займався легкою атлетикою, потім підводним плаванням, в армії було також багато спорту. На сьогодні я – діючий тренер з великого тенісу», – розповів учасник тріатлону «Dnestrovsk Triathlon» Сергій Смирнов.

Гість з Кишинева Петро Костровець ледь не втратив перемогу на цьому тріатлоні, на одній з дистанцій виник «форс-мажор». «Найскладніше далася гонка на велосипеді. Коли я виїхав на дистанцію, мені затягнуло взуття під час їзди. Потім були купини, але переді мною їхала машина, я за нею слідував, щоб мені було легше», – поділився Петро Костровець. 17-річний спортсмен почав підготовку до цих змагань ще в березні. «Кожен день у мене одне-два тренування, й один день відпочинку на тиждень. Коли тобі це цікаво, то такий режим не напружує. Взагалі, я давно в професійному спорті, я плавець. Довго плавав, потім вирішив урізноманітнити своє спортивне життя. Спробував зайнятися тріатлоном і мені дуже сподобалося», – зазначив переможець тріатлону «Dnestrovsk Triathlon» Петро Костровець.

Подібне змагання в Придністров’ї відбулося вперше. Організатори зізнаються, що готувалися до цієї події досить довго. «Підготовка розпочалася два роки тому, я провів чотири дуатлони, один захід на відкритій воді, а нині я все це поєднав. Будемо розвиватися далі, вдосконалюватися і набиратися досвіду», – зазначив організатор спортивного заходу Ігор Боагій. Він також додав, що в перспективі планується провести ще один турнір, але вже восени – «Дуатлон Hi-Trail»

Ярина ДОБОРОВОЛЬСЬКА.