Літо визволення 1944-го…

Пам’ятну дату відзначили в Бендерах – 77 років тому в ході Яссько-Кишинівської операції місто було звільнене від німецьких окупантів. Три довгих роки бендерчани перебували під тяжким гнітом фашистського рабства. У боях за місто загинуло понад три тисячі радянських солдатів, 1 075 з них покояться на Братському кладовищі на площі Героїв. Свої вітання жителям з нагоди значущої дати направив Президент республіки Вадим Красносельський.

Дата, яка назавжди вписана в історію Бендер, – 23 серпня 1944 року. Для городян День визволення міста від німецько-фашистських загарбників – це як другий День Перемоги. Святкові заходи відбулися на міському Меморіалі Військової Слави: на урочистий мітинг прийшли десятки людей. На жаль, учасникам та свідкам тих подій, тим, хто ще залишився в живих, не дають змоги прийти вік та стан здоров’я.

Одним із перших з 77-ю річницею визволення Бендер від німецько-румунської окупації ветеранів Великої Вітчизняної та жителів міста привітав Президент. «Бендерський напрямок Яссько-Кишинівської операції мав стратегічний характер – день у день звільнялися населені пункти Радянського Союзу, королівська Румунія – ключовий союзник фашистської Німеччини – слабшала і в підсумку була виведена з війни. У лавах Червоної Армії хоробро билися і жителі Бендер, багато хто з них був відзначений бойовими нагородами. Ми схиляємося перед світлою пам’яттю воїнів-визволителів, які віддали свої життя за Перемогу, і тих із них, хто пішов з життя вже після війни. З синівською вдячністю згадуємо ми їхній безсмертний подвиг і завжди будемо пам’ятати про нього. Дорогі ветерани Великої Вітчизняної війни! Шановні бендерчани! Від щирого серця бажаю вам міцного здоров’я, миру і благополуччя!» – йдеться у вітанні Президента Придністров’я Вадима Красносельського.

Звільнення Бендер відбулося під час Яссько-Кишинівської операції – однієї з найуспішніших у Великій Вітчизняній війні. За значущістю ця операція стоїть в одному ряду з такими битвами як Сталінградська та Курська й належить до числа «десяти Сталінських ударів».

Яссько-Кишинівська операція розпочалася 20 серпня 1944 року о 6:10 ранку на ділянці 2-го Українського фронту і о 8:0 годині на ділянці 3-го Українського фронту. Важливо відзначити, що другий і третій день наступу пройшли в запеклих боях за оволодіння ключовою позицією ворожої оборони в районі Бендер – висотою 150.0. У відкритих джерелах так описують історичні події частини цієї операції: «…противник вигідно використовував панівне над іншою місцевістю становище Суворовської гори, обладнав її суцільними лініями траншей, побудував дерев’яно-земляні та залізобетонні вогневі точки, створив добре організовану систему вогню. А радянські війська наступали відкритою місцевістю, несли великі втрати. Разом з тим, не можна не відзначити героїчний подвиг комсорга стрілецької роти 3-го стрілецького батальйону 129-го стрілецького полку Миколи Курило, який віддав своє життя в боях за висоту.

Рота, в якій служив Микола, піднялася в атаку, змела передні лави ворогів. У цей час фашистський кулемет відкрив вогонь по радянських солдатах. Бойове завдання зголосився виконати Микола Курило. Він узяв гранати й використовував кожну нерівність місцевості, щоб наблизитися до замаскованого ворожого дзоту. Німці помітили його і почали стріляти, коли до вогневої точки залишалося не більше 50 метрів, Микола був поранений. Він уперто продовжував виконувати бойове завдання, кинувши в амбразуру гранату. В цей час у нього вистрілили ще кілька разів, але, падаючи, він встиг кинути в амбразуру ще одну гранату. Один за одним пролунали два вибухи, і ворожа вогнева точка була знищена. Скориставшись цим, бійці підрозділу піднялися в атаку й оволоділи висотою. Ось так, ціною власного життя солдата, був забезпечений успіх підрозділу.

Важливо відзначити, що взяття штурмом Суворовської гори стало важливою подією, адже це позбавило противника останнього вузла опору на ділянці оборони. Фашисти побоювалися оточення й у ніч на 23 серпня залишили місто. А вранці того ж дня, о 7:30 зведений загін, що складався з воїнів 93-ї та 223-ї стрілецьких дивізій під командуванням підполковника Омеляна Івановича Єрмакова увійшов у спустошене гітлерівцями місто.

Відомий радянський письменник Олександр Фадєєв, який спостерігав за ходом боїв з дзвіниці Ново-Нямецького монастиря, де був обладнаний командний пункт 3-го Українського фронту, записав у своєму блокноті: «Штурм нашими військами Бендер вночі – безперестанку висять у небі ракети, видно, як удень … Потужний вогонь артилерії та «робота» авіації. Пекло!»

Бендери звільнили 23 серпня, а сама Яссько-Кишинівська операція тривала ще шість днів. Щороку до Бастіону Слави городяни приносять квіти в День Перемоги й у День визволення рідного міста. В боях за Бендери загинуло понад 3 тисячі радянських воїнів, пам’ять про них увічнена на братському кладовищі цього меморіального комплексу. «У місті, всюди – в будинках, у підвалах були кулеметні або мінометні гнізда, була маса снайперів, вони захищали фашистів, які відступали. Увійти ж у місто було просто неможливо, поки не буде зачистки. Тому люди страждали й гинули за наше місто», – відзначив голова Ради ветеранів війни, праці та Збройних сил м. Бендери Юрій Ільяшенко.

В урочистих заходах на Меморіалі Воїнської Слави також брали участь представники влади, громадські діячі, військовослужбовці та школярі. «Героїчний подвиг радянських солдатів на підступах до міста на Варницькому та Кіцканському плацдармах на всі часи увійшли в літопис Бендер. У нашій пам’яті назавжди залишаться імена визволителів, тих, хто відчайдушно боровся за наше місто і загинув смертю хоробрих, борючись у запеклих битвах за Бендери», – підкреслив глава держадміністрації міста Роман Іванченко.

До речі, святкувати День визволення міста в Бендерах почали ще 22 серпня – містяни відзначили пам’ятну дату традиційним велопробігом у 15 км. У спортивній події участь взяли школярі, студенти, працівники міських підприємств, лікарі, вчителі. Захід об’єднав професіоналів і любителів, а також новачків і постійних учасників. Пам’ять солдатів Перемоги вшанували на площі Героїв і в сквері біля обеліска воїнам-визволителям у мікрорайоні Ленінський – до обелісків лягли квіти. Рубежами слави проїхали понад 250 веломарафонців.

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото прес-служби ДА м.Бендери.