Вони завжди на варті республіки

У Тирасполі відбулась виборна конференція громадської організації «Республіканський Союз захисників ПМР».

Увазі делегатів конференції було запропоновано порядок денний, яким передбачалося затвердження змін до Статуту ГО «Республіканський Союз захисників ПМР», вибори голови, робочої групи Президії та Ревізійної комісії громадської організації.

Учасники події хвилиною мовчання вшанували пам’ять захисників республіки, які загинули в 1990–1992 роках, та пішли з життя в наступні роки.

На конференцію було делеговано 120 учасників з міст і районів республіки. Крім того, в її роботі взяли участь представники силових відомств, Міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій, столичної держадміністрації та Об’єднаної ради трудових колективів.

Важливим питанням зборів стали вибори нового голови союзу. Одностайним рішенням усіх учасників ним був обраний Валерій Ширков. До складу Президії увійшли 8 представників міст і районів і 3 члени робочої групи.

Валерій Ширков є ветераном територіально-рятувального загону (ТРЗ), учасником бойових дій по захисту ПМР. У 1992 році Валерій Любомирович командував ТРЗ, був командиром прикордонного загону МДБ ПМР, очолював «Союз ветеранів ТРЗ».

Учасників конференції привітав заступник міністра оборони Олександр Доніков. Він наголосив, що має за честь перебувати в залі з захисниками, тими, хто на зорі становлення придністровської державності гідно виконав свій громадянський і військовий обов’язок. Представник Міністерства оборони підкреслив, що відомство готове співпрацювати з захисниками в питаннях військово-патріотичного виховання молоді та надання допомоги сім’ям загиблих придністровських героїв. Міністерство оборони готове приєднатися до цієї допомоги. Він побажав членам провідної патріотичної організації більш активної діяльності спільно з представниками військового відомства, запевнивши, що зі свого боку в МО ПМР готові до взаємодії.

Голова республіканського громадського руху ОРТК Володимир Ємельянов зауважив, що «…си-туація навколо Придністров’я далеко не безхмарна, загроза не знята. І ніхто не має морального права забувати про досвід відбиття збройної агресії в 1992 році. Захисники Придністров’я знають справжнє становище справ. Свій досвід, мудре батьківське застереження вони можуть і повинні передавати молодому поколінню придністровців».

Делегати ухвалили постанову, в якій затверджені зміни та доповнення до Статуту ГО «Респуб-ліканський Союз захисників ПМР», був також затверджений склад Президії, обрана робоча група з правом дорадчого голосу та Ревізійна комісія. Новообраним Президії та голові організації пропонується спрямувати свою роботу на подальше надання допомоги учасникам та сім’ям учасників бойових дій по захисту ПМР, сім’ям померлих та загиблих захисників республіки, а також активізувати військово-патріотичну роботу з придністровської молоддю.

За словами Валерія Ширкова, в планах громадського об’єднання – активна взаємодія з Міністерством оборони в питаннях роботи з молоддю республіки: «Ми просимо сприяння в організації молодіжного крила. Будемо налагоджувати роботу з підготовки призовників до служби у Збройних силах. У наших планах також – створення військово-спортивного клубу «Барс-ВДВ», де призовники будуть проходити первинну підготовку до служби в повітряно-десантних військах», – зазначив голова Республіканського союзу захисників.

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.