«ЦИФРА» – центр інноваційного розвитку і технологій

Рибницьке «Сколково» відкрилося на базі філії ПДУ. Реалізувати проект вдалося завдяки гранту за перемогу в проекті «Бізнеснаставництво – 3 «Старт для молоді», який отримали ідейні натхненники проекту, викладачі Iрина Терлюга та Олена Павлінова.

«Завдяки гранту, ми змогли закупити необхідне обладнання. Оскільки нам завадила пандемія, вся організаційна робота (закупівля обладнання, його доставка, організаційні питання тощо) зайняла досить багато часу. Вийшло так, що ми були готові відкритися до початку літа, але діти пішли на канікули, тож початок роботи Центру перенести на 1 вересня», – розповіла Олена Павлінова.

За задумом авторів, освітній центр розрахований на дітей шкільного віку, причому осягати цифровий світ зможуть навіть малюки. Для кожної вікової категорії підготовлена окрема програма навчання. Наприклад, для найменших зроблено упор на ігрову форму навчання.

Ірина Терлюга повідомила, що перша група вже набрана. За новими заявками буде створено ще кілька груп. Дітей ділитимуть не тільки за віком, їх протестують за навичками. Педагог зазначила: «Нині учні молодшого віку трапляються такі грамотні, що можуть дати фору багатьом дорослим. Тому ми беремо до уваги вік більше з точки зору педагогічних підходів до навчання».

Відвідуючи заняття, школярі зможуть осягнути програмування, схемотехніку, робототехніку, 3D моделювання. Сучасний світ уже не мислить себе без цифрових технологій. Так звані «розумні речі» все більше входять у наше повсякденне життя, починаючи з робота-пилососа і закінчуючи системою розумного будинку та розумного міста. Промисловість давно вже не здатна обходитися без систем, які управляються і контролюються комп’ютером. Немає такої галузі, в яку не проникли б цифрові технології. Будь-то сільське господарство, виробництво чи ділянка послуг. Уся сучасна техніка, навіть та, якою ми користуємося вдома, вимагає певних навичок.

Та для створення і програмування всіх цих пристроїв необхідні фахівці, а готові виробничі лінії потребують роботи оператора, програміста, інженера, техніка.

Закуплене комп’ютерне обладнання, конструктори (на базі мікропроцесорів, датчиків, електродвигунів, блоків живлення тощо) дадуть можливість дітям на власні очі ознайомитися з тим, як це працює, пізнати сучасні технології. Дозволить, як то кажуть, «своїми руками» програмувати та створювати прототипи наявних систем робочих механізмів.

Мета занять – навчити учнів приймати самостійні рішення, розвинути дрібну моторику, дати розуміння процесів, що відбуваються у пристроях, якими вони користуються.

Завдання «Цифри» – це не тільки осягнення світу інноваційних технологій. У планах – розвиток і розширення проекту, створення справжньої інженерної школи. Для того, щоб діти вчилися застосовувати на практиці свої знання та вміння, залучатимуться промислові партнери, перед ними будуть поставлені реальні виробничі завдання.

Молоді викладачі-подвижники – керівники проекту – Ірина та Олена зазначають, що «…як і всьому світові, нашій країні необхідні грамотні фахівці, які працюють у галузі цифрових технологій. І якщо є можливість виростити їх тут, у Придністров’ї, то потрібно створити для цього всі умови й дати можливість нашій молоді цим скористатися».

Центр розпочинає свою роботу з 1 вересня. Запрошуються всі діти, які бажають записатися на курс. Цікаву інформацію можна дістати за номером телефону 0-778-26-008 або електронною адресою:

center.cifra2021@gmail.com.

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото IA «Новости Приднестровья».