Жінкам та майбутнім мамам

У межах Року здоров’я Республіканський центр матері та дитини (РЦМіД) влаштував для жінок семінари, на яких досвідчені фахівці протягом дня 20 серпня прочитали цикл лекцій та провели тренування з використанням манекенів.

Теми були надзвичайно цікаві: «Пологи, грудне вигодовування. Що важливо знати», «Прегравідарна підготовка», «Харчування і гігієна вагітних», «Методи контрацепції як профілактика небажаної вагітності та захворювань, що передаються статевим шляхом», «Профілактика та діагностика раку шийки матки та молочних залоз», «Профілактичні огляди, актуальність проблеми».

Жінки не упустили такої нагоди: за попереднім записом вони приходили з 9-ї години ранку. Їх по восьмеро запрошували до двох невеликих залів, суворо дотримуючись карантинних правил, які все ще є обов’язковими в нашій республіці.

Вагітніти треба з розумом

У сучасному суспільстві розвивається тенденція до усвідомленого та відповідального батьківства: дитина має бути не просто бажаною, до її народження мають ретельно готуватися обоє. Батько зобов’язаний нести таку саму відповідальність за дитину, як і майбутня матуся.

В акушерстві є поняття прегравідарної підготовки. Лекцію на цю тему провела завідувач фізіологічного пологового відділення РЦМіД Оксана Чолак. Вона розповіла, що подружні пари перед зачаттям мають пройти комплекс діагностичних, профілактичних і лікувальних заходів, спрямованих на підготовку до повноцінного зачаття, виношування вагітності та народження здорової дитини. Майбутні батьки розуміють, що завдяки цьому можна знизити ризик виникнення генетичних захворювань або вроджених вад розвитку дитини. Планування вагітності налаштовує організм жінки на майбутні зміни.

Метою прегравідарної підготовки є забезпечення оптимального фізичного і психічного здоров’я до настання вагітності.

Підготовку важливо почати не пізніше, ніж за 3 місяці до зачаття. Вона включає 3 етапи: на першому – лікарі мають визначити стан здоров’я майбутніх батьків. Мамі необхідно звернутися до акушера-гінеколога, який дасть повний перелік аналізів після збору анамнезу та оцінки стану здоров’я пари в цілому. Є і стандартні процедури. Жінці проведуть обстеження, що включає огляд, кольпоскопію, взяття мазків на ступінь чистоти й онкоцитологію.

Крім того, необхідно дослідити виділення статевих органів на інфекції, що передаються статевим шляхом. Чому це важливо? Тому що інфекція геніталій є основною причиною невиношування вагітності, що призводить до самовільного викидня, вагітності, що не розвивається та передчасних пологів.

Є вкрай високим ризик внутрішньоутробного інфікування плода, що може спровокувати розвиток у нього пневмонії та навіть сепсис. Для визначення низки гінекологічних захворювань, а також овуляторних циклів проводиться ультразвукове дослідження органів малого таза.

На другому етапі підготовки скоректують спосіб життя майбутніх батьків, що включатиме вакцинацію, прийом вітамінів та мікроелементів.

Корекція способу життя – це нормалізація режиму дня, зведення до мінімуму стресів та відмова обох від шкідливих звичок, оскільки відмова від куріння знижує частку новонароджених з низькою масою тіла на 20 %, скорочує частоту передчасних пологів на 17 %, значно зменшує кількість перинатальних смертей. Вагітним і жінкам, які планують вагітність, категорично заборонено вживання алкоголю будь-якої міцності й у будь-якій кількості через високий ризик його негативного впливу на плід.

Важливо також захиститися від інфекційних захворювань. Особливу небезпеку становлять краснуха, кір та вітряна віспа. На ранніх термінах вони можуть спровокувати мимовільний викидень, завмерлу вагітність або формування грубих вад розвитку плоду. Наприклад, краснуха є причиною розвитку тріади Грегга: поєднання вад серця, катаракти та глухоти. Захворювання на пізніх термінах вагітності часто провокує інфікування плода, що може спричинити його внутрішньоутробну загибель.

Третій етап прегравідарної підготовки включає додаткові лікувально-профілактичні заходи у жінок з гінекологічними та соматичними захворюваннями. Всі ці заходи сприятимуть поліпшенню результатів вагітності для матері та плоду.

Контрацепція як запобігання небажаної вагітності

Про методи контрацепції як профілактики захворювань, що передаються статевим шляхом, та небажаної вагітності розповіла жінкам акушер-гінеколог- консультант Центру репродуктивного здоров’я і планування сім’ї (ЦРЗіПС) Олена Соколова.

Запобігання абортів та їх ускладнень – одне з головних завдань у збереженні репродуктивного здоров’я жінки та запорука народження здорового потомства.

Офіційно визнано, що аборт – це вбивство живої істоти. Небажана вагітність у підлітковому віці переважно закінчується абортом, що має серйозні наслідки. Навіть за найкращих лікарняних умов, коли аборт зроблений у клініці досвідченим фахівцем, не виключені важкі наслідки для здоров’я в результаті ускладнень.

Аборт дає багато небажаних та непоправних наслідків, будучи важкою біологічною травмою. Ускладнення після аборту бувають найближчими й відстроченими. Травмуються шийка і тіло матки, що може викликати порушення її функції, виникнення порушень менструального циклу і вторинного безпліддя.

Одним з грізних ускладнень аборту є перфорація стінки матки, що може привести до важкої кровотечі. У 10–12 % здорових жінок аборт є поштовхом до розвитку гострих і хронічних захворювань жіночих статевих органів, що також часто призводять до безпліддя.

Найближчі та віддалені наслідки абортів досить часто позначаються на дітородній функції, негативно впливають на перебіг і результат наступних вагітностей.

Саме контрацепція відіграє важливу роль у плануванні вагітності.

Широко застосовуються гормональні, внутрішньоматочні, бар’єрні, природні методи контрацепції, арсенал яких щорічно розширюється. Лікар детально охарактеризувала кожен з видів контрацепції, відповіла на запитання присутніх та подарувала кожній жінці сучасні протизаплідні засоби.

Профілактика і діагностика раку шийки матки та молочних залоз

Завідувач ЦРЗіПС Оксана Чебан повела розмову з учасницями дня відкритих дверей на тему профілактики та діагностики раку шийки матки та молочних залоз.

Лікар переконувала жінок, що для успішного лікування пухлин, які в наш час майже всі лікуються дуже якісно, важливо виявити на ранній стадії. Чим раніше виявлений патологічний процес, тим успішнішим буде лікування і кращим прогноз.

Виділяють первинну і вторинну профілактику раку органів репродуктивної системи. Первинна – це попередження розвитку раку, виявлення і лікування станів, які можуть призводити до раку. Вторинна – це виявлення пухлин на максимально ранніх стадіях.

По частоті захворювань лідирують рак шийки матки та молочної залози. В цілому ж, практично кожен другий випадок раку у жінок – це рак репродуктивних органів. Як вчасно виявити його? Одним з ефективних шляхів зниження смертності від хвороби є скринінг. Скринінг – це виявлення безсимптомного раку шляхом профілактичних оглядів у лікаря. Тобто, фахівця необхідно відвідувати навіть при відсутності скарг!

Щороку в ПМР виявляють близько 50–60 випадків раку шийки матки. У 2012 і 2016 роках було два піки, коли виявили близько 70 випадків. Серед районів лідирували Григоріопольський і Рибницький. Фахівці зауважують, що раніше лікарі діагностували цю хворобу у жінок після 50 років, а тепер вона часто зустрічається у жінок до 34 років.

Рання діагностика злоякісних пухлин вульви, піхви, шийки матки та молочних залоз можлива за допомогою найпростіших методів обстеження – огляду та пальпації. Раннє розпізнавання пухлин тіла матки також не вимагає складних методів. Менш доступним для ранньої діагностики є лише пухлини яєчників.

Для своєчасного виявлення змін на шийці матки необхідно мінімум раз у три роки проходити огляд у гінеколога зі здачею мазків на онкоцитологію.

Лікарі стверджують, що під час виявлення раку шийки матки на першій стадії можна провести оперативне втручання і зберегти репродуктивне здоров’я пацієнтки.

Профілактика раку яєчників

Рак яєчників – найбільш підступний з усіх видів пухлин репродуктивної системи. Довгий час він може виглядати, як звичайна кіста яєчника, створювати враження доброякісного процесу. Тому хвороба частіше за інших виявляється на пізніх стадіях.

Отже, кожна жінка зобов’язана відвідувати гінеколога регулярно, а не раз у п’ять-десять років, як це часто буває у нас, та робити ультра-звукове обстеження органів малого тазу.

Скринінг раку молочної залози

Жінкам без додаткових факторів ризику рекомендується щомісяця проводити самообстеження молочних залоз на 4–7-й день циклу. Виявлення будь-яких ущільнень, яких раніше не було, має стати приводом для відвідування маммолога або гінеколога. Від 39-40 років (групам ризику з 35 років) необхідно додатково щорічно проходити маммографію. До групи ризику належать жінки, у яких серед близьких родичів є ті, хто хворів на рак яєчників або грудей; виявлена мутація гена BRCA-1 або BRCA-2; проходили опромінення грудей у віці до 30 років.

До речі, у Придністров’ї серед жінок лідирує онкозахворювання саме молочних залоз.

Післяслово

Для тих, хто не міг особисто відвідати заняття, працювала так звана «гаряча лінія». Лікарі терпляче і детально відповідали по телефону на запитання жінок і чоловіків, які ділилися проблемами, залишали побажання і пропозиції. Наприклад, бендерчани просили провести такий цикл семінарів на базі Бендерського міського Центру матері та дитини, а також зробити такі зустрічі систематичними.

Громадян також цікавили питання репродуктивного здоров’я, лікування безпліддя та процедури екстракорпорального (штучного) запліднення за межами республіки. На кожне запитання було дано вичерпні відповіді.

Iрина МАСЛОВА.

Фото з сайту МОЗ.