День відкритих дверей у Дністровську

Дністровська міська лікарня підхопила естафету дня відкритих дверей, і заздалегідь склала план дій на 25 серпня.

За словами головного лікаря установи Ірини Танасієнко, того дня перші відвідувачі завітали вже з 9-ї години ранку. Кожного щиро привітали, продезінфікували їм руки, виміряли артеріальний тиск, пульс, насичення крові киснем, перевірили цукор крові, визначили індекс маси тіла. До речі, ніхто з прибулих не скаржився на стан здоров’я, що було з приємністю відзначено фахівцями.

В актовій залі розмістилося близько 50 осіб – містян віком від 40 до 80 років. Лекція на тему:

«Атеросклероз – чума ХXI століття. Чим він небезпечний? Ризики розвитку серцево-судинних ускладнень. Профілактика. Лікування», – яку провів завідувач терапевтичного відділення лікарні Олександр Заносьєв, викликала жвавий інтерес у слухачів. Вона є однією з найактуальніших проблем сьогодення.

Олександр Борисович пояснив, що атеросклероз – це захворювання, яке вражає артеріальну систему організму людини, а вона має складну природу. Хвороба заснована на генетичних передумовах порушення обміну холестерину і відкладення його на стінках судин. Основна причина смертності та інвалідизації дорослого населення нашої планети – серцево-судинні захворювання, зумовлені атеросклерозом. До атеросклерозу призводять такі хвороби, як цук-ровий діабет, ожиріння, малорухливий спосіб життя, емоційне перенапруження, вживання великої кількості алкоголю, неправильне харчування, спадкова схильність, постменопауза тощо.

Існує сім головних правил боротьби з атеросклерозом, тобто така своєрідна формула життя, зрозуміла і проста: це контроль за артеріальним тиском, рівнем холестерину, рівнем цукру в крові, масою тіла, підтримання активного способу життя, збалансованого харчування, відмова від шкідливих звичок (куріння, зловживання алкоголем).

Про ВІЛ-інфекцію та про те, як не потрапити в тенета підступної хвороби, як жити у суспільстві з таким захворюванням, розповіла лікар-психолог Анастасія Патраш. Старші люди запропонували лектору інформувати молодь у питаннях щодо поширення і небезпеки СНІДу / ВІЛ та інших захворювань, що передаються статевим шляхом.

Вони також забили тривогу щодо розбещеної поведінки окремих юнаків та дівчат, які дозволяють собі випадкові статеві зв’язки, рекомендували прочитати корисні лекції в молодіжних аудиторіях. Їм пояснили, що існує спеціальна програма «Підліток», за якою двічі на рік перед молодіжною аудиторією лікарі виступають з просвітницькими лекціями на тему профілактики наркоманії, алкоголізму, куріння та ВІЛ. План таких лекцій складено і на новий навчальний рік.

Йшлося й про травми та вміння надавати першу допомогу постраждалим під час купання на водоймах. Жіночу частину слухачів зацікавило проведення майстер-класу з обстеження молочних залоз.

Жінки та чоловіки дякували лікарям за доступність матеріалу, пояснення та консультації, а також за увагу, з якою медики поставилися до учасників дня відкритих дверей.

Уляна БОНДАРЧУК.