Щире служіння музиці

Технології, що нестримно розвиваються, увійшли до всіх сфер нашого життя. Вони полегшують роботу, прискорюють її, допомагають досягати якісніших результатів. Однак, як каже народ, у медалі завжди дві сторони. У музичне та співацьке мистецтво технології привнесли не тільки позитивне. I тепер глядачі на концертах не лише насолоджуються мелодіями та голосами, а й гадають: звучать вони наживо чи під фонограму?

Коли ж грає духовий оркестр – питань взагалі не виникає, адже музика народжується на очах у глядачів. Вона розкривається поступово, немов квітка з бутона. Вона розповідає глядачам історію – і неможливо залишитися байдужим. Причетність до мелодії, що живе тут і зараз, відчуває кожен. А тому оркестрові виступи не виходять із моди.

Широка глядацька аудиторія зібралася минулої неділі в одному зі скверів Кам’янки саме на такий концерт. Не лише, щоб послухати улюблені мелодії та пісні, а і привітати колектив народного духового оркестру районного Будинку культури (РБК) із 35-літтям. Мало яким самодіяльним колективам, створеним у ту пору, вдалося пережити всі перипетії, що відбувалися в Радянському Союзі наприкінці 1980-х, не зламатися у перші, найважчі роки становлення Придністровської Молдавської Республіки, коли було зовсім не до питань розвитку культури. Учасники духового оркестру вистояли. Напевно, тому, що дороговказною зіркою на їхньому шляху завжди була музика. А вона не шукає, де краще. Вона живе за своїми законами, даруючи й виконавцям, і слухачам справжню насолоду лише тоді, коли твір зіграний на відмінно.

«35 років – чималий термін. За цей час у колективі мінялися музиканти та керівники, але незмінним залишалися творче ставлення до підбору репертуару і сумлінна робота кожного оркестранта над вдосконаленням виконавської майстерності. Своїм мистецтвом ви даруєте радість глядачам, виховуєте в нових поколіннях відчуття прекрасного, допомагаєте людям зростати духовно, – відзначив глава районної держадміністрації Володимир Бичков. – Духовий оркестр був і залишається прикрасою заходів, які відбуваються в місті та районі. Творчий колектив неодноразово представляв Кам’янщину на різних конкурсах і фестивалях. Займаючи призові місця, ви прославляєте наш край далеко за його межами. Від щирого серця дякую вам за безкорисливе служіння музиці!»

На сьогодні кам’янський оркестр – це 23 захоплених своєю справою виконавці. Працівники багатьох галузей, різні за віком і світоглядом, вони закохані в духову  музику. І тому не вважають марною тратою часу години, присвячені розучуванню нових творів. Професійні музиканти та самоуки, вони поспішають до Будинку культури на репетиції не тільки з різних куточків Кам’янки, а і з сіл району. Із Хрустової добираються Сергій Урсов і Василь Букацел, із Северинівки – Олександр Олар і Вадим Мельник, із Катеринівки – Микола Ломака… У колі однодумців обговорюють пропозиції художнього керівника оркестру Михайла Оларя про оновлення репертуару, працюють над нотними партитурами, без втоми шліфують кожен звук. Лише після такої копіткої праці народжується мелодія, яка знаходить стежинку до серця кожного слухача. І тому кількість прихильників духової музики не знижується з часом, а, навпаки, зростає.

Визнанням талантів інструменталістів та солістів оркестру є не лише глядацька любов. Чимало членів колективу удостоєні високих звань і нагород. У 35-ту річницю оркестру Грамотою Президента ПМР нагороджені Василь Борисов, Василь Букацел і Михайло Ракозіца. Почесного звання «Відмінний працівник культури ПМР» удостоєні Григорій Гонза і Валерій Шеремет. Обидва в колективі – з дня його заснування. Валерій Тимофійович – лауреат багатьох престижних конкурсів, у тому числі – всесоюзних. Де тільки він не виступав! Навіть на Байкало-Амурській магістралі співав для учасників легендарного будівництва. Григорій Никифорович – професійний музикант. Він виховав декілька поколінь учнів Кам’янської дитячої школи мистецтв. «Духова музика – це все моє життя. Багато років граю на трубі та саксофоні. Дітей змалку знайомлю з духовими музичними інструментами, допомагаю їм розвивати природні таланти, учу розуміти музику. Сподіваюся, що юні виконавці полюблять її так самовіддано і щиро, як і ми», – поділився сокровенним Григорій Гонза.

Нове покоління не підводить ветеранів сцени. Наймолодший інструменталіст колективу Микола Ломака створив у рідному селі дитячий духовий оркестр. Катеринівські школярі захоплено репетирують під керівництвом випускника Придністровського вищого музичного коледжу та впевнено виступають на культмасових заходах.

По стопах батька, який упродовж двох десятиліть уміло керує Кам’янським оркестром, пішов Олександр Олар. Здобувши професійну музичну освіту, повернувся до рідного краю та вже багато років працює в Северинівському Будинку культури. Під його керівництвом – свій невеличкий оркестр, в якому беруть участь дорослі та підлітки. Проте й колектив, в якому вперше вийшов на сцену, талановитий саксофоніст не покидає.

Є в оркестрі Кам’янського РБК й інші династії. Солістка Надія Кузнецова прищепила любов до духової музики доньці Аліні. У ювілейний вечір дівчина порадувала глядачів тонким ліричним номером. А Олексій – син соліста Віталія Дашка – нині освоює в школі мистецтв премудрощі гри на трубі. На святковому концерті він талановито виконав джазову композицію.

У ювілей своїх вірних прихильників духовий оркестр порадував новою програмою, що складалася з класичних, естрадних і фольклорних творів. Задавали чеканний ритм оптимістичні марші, кружляли над сквером легкокрилий вальс і пристрасне танго, старовинні романси змінялися популярними народними піснями.

Широта репертуару підтверджувала: духовому оркестру підвладна будь-яка мелодія. А значить – є у колективу не тільки славне сьогодення, а і гарні перспективи на майбутнє.

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.