Найдорожча стежина Надії ДЕЛІМАРСЬКОЇ

Щедра наша придністровська земля природою, різноманітним тваринним і рослинним світом. I все ж головне наше багатство – це люди: доброзичливі, гостинні, розумні та знамениті, якими ми пишаємося. Деякі з них оспівували цю красу у своїх віршах і розповідях. Особливої уваги заслуговують письменники та поети, які прославляють наш край щирим словом і любов’ю.

Надія Євгенівна Делімарська (Бартошенко) народилася 15 травня 1960 року на Рівненщині. Біографія її підтверджує стародавнє повір’я, згідно з яким народжені в «солов’їний день» мають долю цієї надзвичайної пташки.

Батьки поетеси – Ольга Іванівна, майстриня з пошиття верхнього одягу, та Євген Васильович, робітник на залізниці. Вони мали по 7 класів освіти – на той час це були досить грамотні люди. В 1965 році батькові для будівництва власного будинку виділили землю в сусідній області, тому сім’я переїхала в с. Старий Кривин.

Надія здобула чудові знання в Старокривинській середній школі, що на Хмельниччині. То була активна учениця: редагувала стінну газету, співала у шкільному хорі, перемагала на предметних олімпіадах, конкурсах та всіляких спортивних змаганнях, очолювала команду Клубу веселих та кмітливих, виборола перше місце в шахових змаганнях серед школярів Хмельницької області.

Доля звела її (1979) з молодим боцманом Григорієм Делімарським. Вони обоє мали пристрасть до шахів. З 1985 року сім’я письменниці проживає в придністровському місті Бендери.

В Алтайському культосвітньому училищі Надія Делімарська дістала спеціальність режисера клубних заходів. 1991 року здобула найвищу відзнаку випускниці Кишинівського державного педагогічного інституту – «червоний» диплом.

Надія Євгенівна, як викладач педагогіки з десятирічним професійним стажем, мала чудову основу для подальшої педагогічної діяльності. Та жахливі події 1992 року на території Придністров’я стали трагедією для її сім’ї, яка проживала на той час в епіцентрі війни – в Бендерах. Щоб не залишатися осторонь у ці трагічні дні, Надія вирішила працювати в головній редакції Радіо Придністров’я, де її професійні здібності були найбільш необхідні. Редактор літературно-історичних передач Надія Кузьмінчук (псевдонім Делімарської під час досить небезпечної роботи в перші роки створення ПМР) була автором, режисером та ведучою найбільш актуальних передач, в тому числі циклу «Правда про Придністров’я».

З 1995 року Надія Євгенівна займалася підприємницькою діяльністю. У лютому 2002-го вона виїхала за кордон. В Італії, маючи медичні навички та психологічну освіту, доглядала хворих.

Творчий шлях Надії Євгенівни, зокрема в поезію, досить несподіваний і вельми успішний. Під впливом ностальгійних почуттів, вражена тим, як шанобливо зберігають рідну мову емігранти у далекому зарубіжжі, вона надіслала свої перші вірші (2002) в редакцію часопису «До Світла», що у Римі (єдине на той час українськомовне видання у Ватикані). Вірші, вистраждані на чужині, надрукували без виправлень і відразу їй зателефонували. То був Василь Поточняк, головний редактор журналу, духовний координатор українців в Італії. Коли він представився, Надія відразу не повірила і перепитала прізвище, а надалі процитувала:

«Прожити, а не проіснувати,

Творити, а не споживати,

Працювати, а не нарікати,

Любити, а не ворогувати», – пане Василю, це ваші слова?»

Він дуже здивувався, що людина з далекого Придністров’я, яка ніколи з ним не зустрічалася, цитує його. А Надія розповіла, що колись прочитала цікаву статтю, і ці слова автора (що стали її життєвим кредо) написала на обкладинці своєї записної книжки. З тією книжечкою нерозлучна.

Обоє чудувалися таким збігом обставин. Василь Поточняк детально розпитав Надію про її життя на Україні, в Придністров’ї та в Італії. Потім ще були надзвичайно приємні дзвінки, й зовсім несподівано для Надії – пропозиція щодо роботи у виданні, в столиці Італії. Це був шанс, про який мріють тисячі з 6 мільйонів емігрантів. Вона обіцяла подумати. Однак через декілька днів, після телефонної розмови з чоловіком, їй довелося повернутися додому: до Григорія і молодшого сина, все-таки жалкуючи, що не може прийняти запрошення працювати в редакції журналу. Всього рік перебування на чужині, а в результаті – цілий цикл віршів про далекий, чужий край і долю заробітчан: «Ностальгія», «Тут і там», «Хто за нами плаче…», «Калабрія», «Заплутані у пальмах», «Не відаєш, синьйоро…», «Вишиванка», «Світленька Тетянка», «Я повернусь…»

Надія повернулася до своєї сім’ї, в місто Бендери. Повернулася тому, що «…непочатий край роботи / В країні, хаті, і в душі дитини»; а сім’я для неї має найвищу цінність. Уже вдома вона отримала з Італії журнали зі своїми віршами. Й оті перші поетичні рядки у найвідомішому виданні будуть її відрадою на все життя.

Ми скрізь одна сім’я , ми скрізь

                                          одна родина.

В маленьких наших я – держава Україна.

Після повернення з Італії, дбайливо турбуючись про сім’ю в Бендерах та про рідних, що проживають в Україні, вона займалася підприємницькою діяльністю і літературною творчістю. Свої вірші Надія надсилає до республіканської українськомовної газети «Гомін». Їх періодично друкують і в літературних виданнях Придністров’я.

2006 року, за рекомендацією авторитетних літераторів, поетеса вступила до Спілки письменників Придністров’я. Вона пише українською і російською мовами. Проте перші кроки в поезію були досить важкими. Надія Євгенівна згадує, що, насамперед, це був мовний бар’єр. Досвідчений придністровський поет і критик Олександр Вирвич уважно прочитав і детально проаналізував її перші вірші. Там він виявив певні огріхи, підкресливши їх червоним кольором, та професійно надав поради в письмовій формі. Справедлива, доброзичлива і вдала рецензія Олександра Леонідовича виявилася досить корисною, не обурила Надію (що досить часто трапляється у початківців), а впевнила в необхідності вимогливо працювати над кожним словом і рядком.

Згодом, у процесі творчої праці, Надії Євгенівні вдавалося все більше вдосконалювати свою поезію.

Поетеса друкувала твори у відомих періодичних виданнях та альманахах Придністров’я, України, Італії та Росії. Творча спадщина Надії Делімарської вивчається в навчальних закладах Придністров’я.

Поетичні твори письменниці опубліковані в енциклопедичному виданні «Історія літератури Придністров’я. VI том», в антології «Світло на чужих стежках», в альманахах «Літературне Придністров’я» і «Днестр», бібліографічному виданні «Бендери літературні. Літопис «Горизонту», в «Літературному альманасі бендерських письменників», у хрестоматіях для навчальних закладів ПМР та в періодиці. Її вірші також увійшли до літературно-художнього видання «Антологія сучасної літератури Придністров’я», а твори, написані російською мовою, – до антології письменників російського зарубіжжя «Берега России», яка видана 2010 року в Москві. У цьому виданні зібрані твори авторів з 11 країн світу, зокрема з Австралії, Австрії, Німеччини, Росії, Франції, Швеції та Придністров’я.

Творча доля поетеси тісно поєднана з навчальними закладами Придністров’я, де зустрічі з читачами, студентами та школярами розгортають поетичні крила. Літературний доробок письменниці став матеріалом учнівських наукових досліджень, які були гідно представлені на рівні міста та республіки.

У 2012 році побачила світ збірка Н. Делімарської «Не волію абияке…», присвячена 220-річчю заснування Тирасполя. Збірка «Поезія. Надія Делімарська» (2017 р.) презентована в Науково-дослідному інституті українознавства (м. Київ) з дослідницькою роботою «Поетична творчість Надії Євгенівни Делімарської» учнями МОЗ «Бендерська гімназія № 3 ім. І. П. Котляревського». Ці видання поетеси відтворюють гармонію душі, стосунків, почуттів, світосприйняття автора. У 2010 році поетеса нагороджена орденом «Служіння мистецтву».

З 2009 року Надія Делімарська працювала у Бендерській політехнічній філії Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка на посаді начальника відділу засобів масової інформації й водночас редактором газети «Бендерський політехнік» та викладачем. У цей період вона займалася також журналістською діяльністю, її матеріали знаходили свого читача на сторінках періодичних видань Придністров’я та на сайтах Інтернету. Деякий час працювала психологом у Бендерській українській гімназії ім. І. П. Котляревського.

Понад 40 років Надія Євгенівна живе у злагоді з чоловіком, вони мають синів Михайла та Євгенія.

У поетичній творчості Надії Делімарської заслуговує на увагу досконале володіння колисковою мовою та енергією співучого українського слова, здатного викликати емоційно-позитивний політ почуттів, ностальгійні співпереживання.

Рідною мовою

Літо, осінь, зима і знову

Я побачу рідну діброву.

Поцілую берізок віти,

І посію у землю квіти.

Гей, цілющі холодні роси,

Обніміть мої ноги босі!

Поле, стежка, густі тумани,

Все таке миле, таке бездоганне…

Цвіт вишні впаде на коси,

Серце знову співати просить:

Пісня, думка, вітання слово

І молитва – рідною мовою.

*   *   *

Найдорожча стежина

Серед сотень шляхів

Не згубить найдорожчу стежину,

Прагну цих маяків:

Материнське тепло й Батьківщина.

Стежини витоки незмінні,

В них щедре сонце і зерно,

А світу символи родинні

В лелеки образі дано.

Вітчизні вдячна за діброви,

Солодкі ночі, днів блакить,

Чарівність у співучих мовах,

Братерству вірність на роки.

Горджусь, любуючись щоднини,

Як квітнуть долі і рілля.

У Придністров’я, до родини,

Спішить стежиночка моя.

*   *   *

Важка хода спливе на дикі зела,

По лободі, глибинах пирію,

І надіп’є дзвінкої сині келих…

Ось відчуття, що відають в раю!

Ось тут, за містом –

                               солоспів свободи,

Рух тишини живе, безмежний час.

З такою пуповиною природи

Живе коріння кожного із нас.

Ті дотики, ті погляди, те миле,

Які всотала ніжна сіножать…

Боюсь забути благосну їх силу,

Боюся втратити, боюсь не упізнать.

*   *   *

Джерело співанок

Придністров’я, край мій рідний,

Джерело співанок мирних –

У віночках різнобарвних,

В українських неповторних.

Придністров’я, край мій рідний,

Всіх вітаючи привітно,

На пісенний фестиваль

Шле пшеничний коровай.

В солов’їний щебет мови,

Щоб співаночки воскресли,

В ліру нашу світанкову –

Це «Пшеничне перевесло».

Як Дніпра могутні води

Силу Заповіту котять,

Як акацій подих влітку,

Хай бринить пісенна квітка!

Про червоні чобіточки,

Чарівне Вкраїни личко…

То ж співають в добру пору,

Усміхнувшись, наші зорі.

А до шепоту смереки

(рідні, не тужіть далеко),

Щирі друзі в кожнім краї

Придністров’я привітають.

І сопілки, і бандури,

Вишиванки – ну ж бо, хором!

Різномовна земле, вічно

Колосом дзвени пшеничним!

Любо журавлі курличуть…

Слався, вишиваний звичай,

Розсівай пісенне диво!

Придністров’я, будь щасливе!

*   *   *

Ви берегиня, мамо…

Ви берегиня, мамо, ангел мій, –

Я так боюся втратить факел цей.

Ви у молитвах, у віках безсмертних,

Завше готові на найбільшу жертву.

Довічно, де на світ благословили,

В долонях Ваших літечко лишилось,

І спадщину хранить – свячену воду,

Крислатого горіха прохолоду…

…Вклонюсь подвір’ю – схлипнуть двері

Докором, зачекалася вечеря,

Ікони. Свічка плачеться за нами

І споконвічний «Отче наш…».

А мама

Комір сорочки дітям вишиває

Волошками по барвах небокраю.

Полегшено зітхне уся родина

(а дзвін святковий аж до неба лине!),

На сповідь виряджає рідна хата

І голубить ненька. Берегиня-мати.

…В тернистій стежці зоряна дорога,

Яку матуся вимолила в Бога,

І на колінах вистоять не в змозі,

Злетіла. Тінь чекання – на порозі.

*   *   *

Дай, Боже, вірші

Як подвиг, спогад, лезо бритви,

Творились оди, думи, клятви…

…Хтось обирає мудрі вірші,

Які, навчив, окрилять душу;

Комусь шедеври поетичні –

Це скарби світу. Дійсно, вічні.

Дарують вірші, серцю любі,

Спинивши біг. Адже повсюди

З поезій джерело натхнення

Аж у майбутнє! В поколіннях

Звучить крилато і доцільно

Мистецтво, почуттями вільне.

В раю, над прірвою, до битви

Дай, Боже, вірші… Як молитву.

Ніна ШУЛЯК.