Календар городника і садівника на серпень

Серпень завершується, спішить до кінця літо. Незабаром зустріч з осінню. На вигонах вигоріли та померкли трави. У природі серпень найспокійніший місяць: ні вогкості, ні суховію, ні пекельної спеки.

Медом пахнуть пасіки, яблуками – садки, сіном – скирти, грибами – ліс і навіть промені сонця – близьким золотом осені. Інколи можна зауважити, як у повітрі пливуть срібні ниточки павутиння. Певна ознака закінчення благодатного літа.

Закінчуються і наші поради на серпень.

29 серпня – якщо ще не встигли зібрати, приберіть урожай яблук, груш, інших фруктів. Опалі плоди необхідно зібрати, винести з саду й утилізувати. Через два тижні після збору врожаю ранніх дерев, активно починає рости коріння. Тому можна підгодувати їх добривами, щоб підготувати до зимівлі. Огляньте, чи немає на рослинах слідів шкідників. Якщо є, негайно займіться боротьбою з ними. Робіть заготовки або просто відправляйте врожай на тривале зберігання.

30 серпня – у Близнюках зберіть дозрілу картоплю та інші культури на зберігання. Поливати можна, тому рихліть рослини без вологи, проводьте обробку від гусениць, слимаків, грибка. Грядки, де вже нічого не росте, перекопайте і підготуйте до зимівлі.

31 серпня – якщо є така можливість, посійте насіння гороху або квасолі. Інші рослини, у яких в’юнке стебло, теж будуть добре рости. У теплиці можна посадити дині, капусту, м’яту, шпинат. Покосіть траву на сіно, зрізайте квіти, рубайте дрова. Можна викопувати картоплю і закладати у погріб на зберігання. Проведіть санітарну обрізку, зберіть плоди на насінники, видаліть бур’яни. Поливати нічого поки не рекомендується.

Поради на вересень ми опублікуємо у наступному номері газети

Христина ЖУРАВЕЛЬ.