Традиційна зустріч Президента з педагогами

Перед початком нового навчального року в республіці відбулась щорічна серпнева педагогічна конференція, але, з урахуванням нинішніх реалій, – в режимі онлайн. У нараді освітян узяв участь Президент Вадим Красносельський.

За традицією, учасники події підбили підсумки попереднього року, обговорили актуальні питання, пов’язані з організацією діяльності освітньо-виховної системи, визначили плани й головні орієнтири на майбутній навчальний рік.

З основною доповіддю виступила міністр просвіти ПМР Алла Ніколюк. Вона розповіла про стан справ в очолюваній нею галузі, акцентувала увагу на діяльності освітніх установ у тих карантинних обмеженнях, що були обумовлені пандемією коронавірусу минулого навчального року.

Було відзначено, що в Придністров’ї діє 155 дитячих садків та 37 комплексів «школа-дитячий садок», які загалом відвідують 21 497 дітей. Черги на прийом вихованців у дитсадки немає. В системі загальної освіти працюють 70 міських і 88 сільських шкіл з середньою наповнюваністю класів, що становить близько 20 учнів. У минулому 2020-2021 навчальному році кількість школярів зросла в порівнянні з попереднім роком і досягла 45 386 чоловік.

У республіці можна здобути професійну освіту в одній з двадцяти двох установ: у п’ятнадцяти – середньої ланки, яка складається з 6 398 студентів та 1 443 співробітників, і в семи закладах вузівського типу, а це 12 428 учнів та 2 199 фахівців. Майже половина студентів державних організацій вищої освіти і 68 % середньої професійної навчаються коштом держбюджету. Також 1 473 дитини відвідують 12 соціально-корекційних установ. 11 908 осіб задіяні в системі додаткової освіти (14 установ, що працюють по 191 програмі).

Алла Миколаївна зауважила, що про високий рівень освіти свідчить вручення минулого навчального року 278 золотих і сотень срібних нагород випускникам шкіл. Вона згадала і предметні олімпіади, які також є одним з індикаторів якості шкільних знань, нагадавши, що через карантинні обмеження минулого року вони були проведені тільки на міському (районному) рівні, без республіканського етапу. Розповіла міністр і про традиційну конференцію дослідницького товариства учнів, яка вперше відбулася в дистанційному режимі за участі 584 школярів, що працювали у 51 секції. У своїх дослідженнях учні не забули зупинитися на заходах, проведених в республіці в рамках Року молоді. Тільки в першому півріччі їх проведено 750 за дев’ятьма напрямками.

Зупинилася керівник міністерства на одній досить серйозній проблемі, що стосується «старіння» професійних кадрів. За словами Алли Ніколюк, середній вік співробітників дитячих садків становить 44 роки, шкільних учителів – 48 років, а з них 16 % персоналу – люди пенсійного віку. Не вистачає вчителів фізики, математики, хімії, російської та іноземних мов. Учасники конференції обговорили й заходи, що вживаються для підвищення іміджу та привабливості професії вчителя для молоді.

Наприклад, відзначено, що в нинішньому році підвищився рівень заробітної плати, здійснено пільгове кредитування на придбання житла (в минулому році молодим викладачам видано 74 сертифікати), створено гідні умови праці.

Працювати стало значно легше і краще в освітніх установах, де вже відбулось оновлення інфраструктури та матеріально-технічного оснащення. Відзначено, що за чотири роки відремонтовано понад півсотні дитячих садків, 62 школи, 70 мільйонів рублів вкладено в інфраструктуру соціально-корекційних установ, упорядковано десять об’єктів додаткової освіти.

У 2021 році з Фонду капвкладень на освітню галузь виділено 35 млн рублів. Один з найбільших проектів – ремонт ПДУ імені Т. Г. Шевченка. Вадим Красносельський зазначив, що нинішні покрівельно-фасадні ремонтні роботи є лише початком. Протягом найближчих двох-трьох років буде здійснена повномасштабна реконструкція всередині всіх навчальних корпусів, упорядковане студмістечко, збудований спортивний майданчик.

Не залишили поза увагою значимість і затребуваність дуальної освіти. Нині в цій системі задіяно 8 освітніх установ і 28 підприємств, які спільними зусиллями готують кадри з 18 робітничих спеціальностей, за якими навчаються 280 осіб. З 1 вересня стартує пілотний проект під кураторством ТПП з підготовки фахівців у галузі управління сучасною виробничою технікою. Бендери, Слободзея, Дубоссари та Кам’янка включаються в систему КПК – здобуття школярами робітничих професій у рамках основного навчального процесу. Президент цю систему підтримує.

Йшлося і про застосування сучасних технологій і засобів комунікації. Вадим Красносельський зазначив, що Мінпросвіти недостатньо використовує інтернетмайданчики та соціальні мережі, якими активно користується молодь, та закликав не забувати про них у своїй роботі. Згадали також про комп’ютеризацію установ освіти, до якої підштовхнув карантин і вимушений перехід на дистанційне навчання. Для шкіл республіки закупили 1 934 моноблоки, забезпечили навчальні заклади оптоволоконним зв’язком.

Учасники конференції обговорили використання електронного журналу у 26 навчальних установах в минулому навчальному році. Нині це нововведення передбачається для понад сотні шкіл. Президент підтримує застосування нових технологій і роботу з дітьми у відповідності до сучасних реалій, та, разом з тим, зазначає, що цифровізація не повинна замінити особистісного спілкування і прямого контакту вчителя та учня.

Глава держави нагадав, що 1 вересня в республіці відбудуться урочисті лінійки для тих, хто вперше сяде за шкільні парти, й для тих, хто завершує навчання. Він привітав усіх з Днем знань, висловивши надію, що навчальний процес, який стартує 6 вересня в традиційній формі, триватиме без перешкод в такому форматі від першого до останнього шкільного дзвінка.

Роботу Міністерства просвіти ПМР за підсумками минулого року Президент визнав задовільною

Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.