Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперштабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню коронавірусу, яке відбулося 30 серпня, обговорювались актуальні питання сьогодення.

Зокрема, йшлося про те, що під час очного навчання, яке заплановано на першу чверть нинішнього навчального року, школярів мають намір годувати  обідами. Батьки можуть розраховувати, що вже з 8-9 вересня учні почнуть отримувати гаряче харчування в освітніх установах.

Говорили також і про організацію точок громадського харчування на виборчих дільницях під час думських виборів. Санепідемслужба дала свою згоду, попередивши про неухильне дотримання санітарних вимог, серед яких – використання виключно одноразового посуду. Можлива й організація так званих «польових» кухонь. Такий запит надійшов від російської сторони.

Не обійшли увагою підготовку і проведення спортивних заходів. У контексті майбутніх значущих футбольних баталій актуальним є питання заповнення глядацьких трибун. За дорученням Президента це питання опрацьовується. Будуть враховані міжнародні стандарти та вимоги придністровської санітарно-епідеміологічної служби.

Учасники наради звернули увагу на порушення маскового режиму з боку окремих громадян, попри те, що носіння масок, як і раніше, залишається обов’язковим у громадському транспорті та в місцях масового скупчення людей.

Статистика свідчить: за даними на 30 серпня носіями COVID-19 є 510 придністровців. Такі цифри були оголошені під час засідання.

172 особи лікуються в домашніх умовах, 338 – у двох інфекційних установах: у Слободзейському госпіталі зайнято 221 ліжко-місце, що становить 90 % від загальної кількості, в Рибницькому – 117 ліжко-місць, або  97 %. Через погіршення стану здоров’я в період з 23 по 29 серпня з домашнього на госпітальне лікування переведені 29 носіїв вірусу. Важко переносять хворобу 60 осіб, або 18 % від загальної кількості госпіталізованих на даний момент громадян, 19 є пацієнтами реанімаційних відділень, двоє підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. 290 придністровців перебувають в умовах домашньої самоізоляції.

Протягом тижня досліджено 3 226 проб біоматеріалу громадян з підозрою на наявність інфекції (за весь час пандемії – 263 214). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 360 випадках. Середньодобова захворюваність – 51 випадок (тижнем раніше – 44).

Усього в Придністров’ї за час пандемії коронавірусу зафіксовано 52 153 факти інфікування COVID-19. На жаль, 1 272 носія вірусу або 2,4 % хворих, не впоралися з хворобою (за тиждень сталося шість летальних випадків), 50 352 людини – 97 % інфікованих – одужали (протягом звітного тижня 269 видужали).

Щодо вакцинації: від 23 по 29 серпня 5 006 придністровців пройшли повний курс вакцинації. Усього в республіці від COVID-19 щеплено 90 789 осіб, або 23,7 % дорослого населення

Iрина МАСЛОВА.