Міцна сім’я – міцні наші кордони

Міністерство просвіти ПМР оголосило проведення в дистанційному форматі (з 8 вересня по 8 жовтня 2021 року) Республіканського фестивалю сімейної творчості «Міцна сім’я – міцні кордони Придністров’я», присвяченого 31-й річниці заснування ПМР.

Фестиваль проводитиметься у п’яти номінаціях:

«Наша дружна сім’я» – сімейне образотворче мистецтво;

◊ «Сімейний ярмарок» – декоративно-прикладна сімейна творчість;

◊ «Пісня в нашому серці назавжди» – співоча сім’я;

«О, танець! Ти – велике творіння» – танцювальна сім’я;

«Здорова сім’я – здорова країна» – спортивна сім’я.

У Положенні про проведення Республіканського фестивалю наголошується, що проводиться він у рамках реалізації Концепції державної сімейної політики в ПМР на 2021–2026 роки й з нагоди 31-ї річниці утворення республіки.

Метою фестивалю є збереження і відродження традицій сімейної творчості, зміцнення сімейно-родинних зв’язків поколінь у ПМР на основі спільності інтересів і захоплень у різних напрямках творчості: театральному, образотворчому, декоративно-прикладному, музичному тощо.

Організатор фестивалю (Міністерство просвіти ПМР) ставить собі за мету виконання, перш за все, таких завдань, як:

а) стимулювання і підтримка сімейного творчості;

б) розвиток творчого та пізнавального потенціалу дітей та молоді на прикладі старшого покоління;

в) виявлення та підтримка талановитих творчих сімейних колективів, підвищення їхньої виконавської майстерності та виконавської культури;

г) зміцнення сімейних традицій і цінностей;

д) збереження наступності поколінь.

Учасниками фестивалю можуть стати творчі соціально-активні педагоги та члени їхніх сімей з організацій загальної освіти міст та районів республіки, державних організацій загальної, спеціальної (корекційної), середньої професійної освіти республіки.

У Положенні акцентується увага на тому, що до складу сімейного творчого колективу має входити не менше трьох осіб (без обмеження за віком).

Педагоги та члени їхніх сімей допускаються до участі в республіканському етапі фестивалю на підставі заявки-анкети, яку необхідно представити в Міністерство просвіти ПМР до 27 вересня 2021 року на електронну адресу: umpvido@mail.ru. Відповідно, особи, які не подали заявку в зазначений термін, не будуть допущені до участі в ньому.

Фестиваль відбуватиметься під девізом: «Усе починається з любові».

Зміст фестивальних номерів, виставкових робіт має сприяти висвітленню сімейної тематики, пов’язаної з розвитком традицій сімейної творчості, зміцненням сімейно-родинних зв’язків поколінь на основі спільності інтересів і захоплень.

Для номінації «Наша дружна сім’я» і «Сімейний ярмарок» конкурсанти повинні представити фотографії конкурсних робіт (по 1 роботі від сім’ї).

Для номінації «Пісня в нашому серці назавжди» конкурсанти готуватимуть один вокальний номер (естрада, академічний спів, фольклорна та етнографічна співоча творчість, джаз, авторська пісня тощо).

Для номінації «О, танець! Ти – велике творіння» конкурсанти готують один танцювальний номер (народний, стилізований народний, бальний, сучасний естрадний, модерн тощо).

Для номінації «Здорова сім’я – здорова країна» учасники конкурсу надають фотографії кубків, грамот, спортивних досягнень, фотографії всіх членів спортивної сім’ї.

До всіх представлених на конкурс матеріалів пред’являються певні вимоги. Детально ознайомитися з ними можна на сайті Міністерства просвіти. До того ж брати участь можна тільки в одній із запропонованих номінацій.

Програма фестивалю розрахована на два етапи:

а) I – муніципальний – з 8 по 24 вересня 2021 року в містах і районах республіки;

б) II – республіканський (фінал) – у дистанційному форматі з 4 по 8 жовтня 2021 року. Склад журі, затверджений наказом Міністерства просвіти ПМР, після оцінювання фестивальних виступів та робіт визначить переможців та призерів у кожній номінації.

Їм будуть вручені дипломи Міністерства просвіти Придністров’я

Наталя СИНЯВСЬКА.