Думка єдина: відродити ДНД

Ініціативу Президента Придністров’я Вадима Красносельського щодо створення в нашій республіці громадських рад міст та районів, покликаних обстоювати активну позицію у розв’язанні важливих проблем громадянського суспільства, члени Громадської ради Слободзейського району сприйняли як керівництво до дії.

Після розробки єдиного комплексного плану та висвітлення його виконання у ЗМІ району президія Громадської ради розглянула питання «Про створення добровільних народних дружин з охорони громадського порядку в населених пунктах району» і включила його в план роботи комісії для роботи з громадськими організаціями та з інформаційної політики. Обговорення проходило за участю керівництва РВВС, який також вважає важливим розв’язання цієї проблеми.

Президія Громадської ради звернулася до райміськради з проханням про створення робочої групи для вироблення рекомендацій щодо створення добровільних народних дружин (ДНД). Голова райміськради Василь Чернобай спочатку виніс питання на розгляд профільної комісії райміськради, якою керує голова Ради – глава адміністрації села Паркани Петро Ніколаєв. Як колишній співробітник органів внутрішніх справ, він добре розуміє проблематику обговорюваного питання. Після інформації голови комісії Громадської ради Олега Настасенка детальний розгляд проблеми дозволив визначити приблизний алгоритм дій.

У роботі комісії та президії райміськради, яка також розглядала це питання, розуміючи значущість порушеної проблеми, взяв участь глава держадміністрації району і міста Слободзеї Василь Тищенко. Він також підтримав думку про потребу у створенні добровільних громадських формувань та їх участі в охороні громадського порядку. У роботі президії взяв участь голова Громадської ради Леонід Попов.

Позицію Громадської ради всі визнали актуальною. Главам адміністрацій населених пунктів  доручено провести відповідну роботу і, не форсуючи події, добитися реального кінцевого результату – створення ДНД.

Ухвалено рішення реалізувати пілотний проект на базі міста Слободзеї до травня 2018 року і на підставі набутого досвіду подібні структури організувати у всіх населених пунктах району.

Олег   ГАВРИЛЕНКО.