Дубоссари – місто енергетиків

За традицією, підсумки роботи енергетичної галузі в нашій країні підбиваються напередодні нового року, під час професійного свята енергетиків – 22 грудня. Місто Дубоссари по праву має славу не тільки міста-героя, але і міста енергетиків. Саме в Дубоссарах більш ніж піввіку тому була побудована перша в МРСР гідроелектростанція. На сьогодні вона забезпечує електрикою майже 80% мешканців ПМР.

Головним досягненням 2017 року фахівці галузі вважають відсутність великих аварій і надійне забезпечення електроенергією мешканців чотирьох районів нашої республіки. З введенням в експлуатацію Дубоссарської ГЕС і ЛЕП – 110 кВт «Дубоссари – Кишинів» і «Дубоссари – Тирасполь», почалося створення Молдавської енергосистеми та централізація електропостачання республіки. Ветерани галузі згадують, що на початку 50-х років минулого століття кращі фахівці зі всього Радянського Союзу допомагали будувати гідроелектростанцію на Дністрі. Житель Дубоссар, ветеран Великої Вітчизняної війни Володимир Костенко – один із них. Він розповів, що інженери, будівельники, конструктори й монтажники працювали в три зміни, щоб упоратися з завданням всесоюзного значення.

«І впоралися, до того ж достроково, тому що запуск в експлуатацію перших агрегатів відбувся на два роки раніше від запланованого часу. Завдяки професіоналам, які створювали станцію і всі ці роки підтримували її в робочому стані, Дубоссарська ГЕС і в XXI столітті доведе свою міць», – зазначив Володимир Костенко.

Для підтримання станції в робочому стані фахівцями підприємства щороку здійснюються планові роботи й капітальні ремонти. У 2017 році на ГЕС розпочався перший етап реконструкції, який передбачав ремонт гідроагрегату № 2 і службового моста на водозливній греблі. Останній раз обмотка статорів на гідроагрегатах здійснювалася в 1975 році, й на сьогодні вони вже прослужили свої терміни експлуатації двічі. Наприкінці 80-х років минулого століття було розроблено поетапний план реконструкції гідроелектростанції, й за цей час вдалося замінити допоміжне обладнання затворів і електросилового устаткування. За словами директора Дубоссарської ГЕС Бориса Германа, всі старі гідроагрегати замінити повністю на нові поки що не вдається через високу вартість обладнання.

«Станції понад 60 років, і вона працює, а ми завдяки своїм можливостям ремонтуємо допоміжне обладнання. Наступного року плануємо відремонтувати ще дві машини, також будемо відновлювати гнучку рисберму. Усі ці роботи дозволять підтримувати гідро-електростанцію в стабільному і робочому стані», – підкреслив директор ГЕС Борис Герман.

За обслуговування електромереж, надійне та якісне електропостачання споживачів чотирьох районів республіки відповідають дві дубоссарські філії державних підприємств: «Єдині розподільні мережі» й «Дністер-енерго». У 2017 році енергетикам вдалося виконати всі заплановані обсяги виробничих програм. Було проведено модернізацію, а також поточні та капітальні ремонти підстанцій і електротехнічного обладнання. Всього на балансі Дубоссарської філії «Дністеренерго» 43 підстанції й понад 1 000 км високовольтних ліній електропередач. Багато ділянок вже відслужили нормативні строки експлуатації, тому щороку у виробничій програмі передбачається їх заміна. Наприкінці 2017 року дубоссарські електромонтери працювали в Рибницькому районі, завершивши в селі Бутучани заміну ізоляторів на нові – полімерні.

За традицією під час професійного свята кращих фахівців відзначають відомчими й державними нагородами, надають звання ветеранів галузі. У своєму вітанні до  енергетиків глава держадміністрації району Руслан Чабан підкреслив, що фахівці галузі не тільки професійно виконують свої службові функції, але і беруть активну участь у громадсько-політичному, економічному, культурному і спортивному житті як міста, так і республіки.

«Ваша праця незамінна! Ви виконуєте важливу місію, і сьогодні неможливо уявити Дубоссари – місто енергетиків – без наших підприємств. Від імені всіх жителів міста і району дозвольте привітати вас зі святом і побажати вам і вашим сім’ям мирного неба, здоров’я, успіхів, добробуту», – зазначив Руслан Чабан.

Глава району також вручив захисникам Придністров’я, які працюють на дубоссарських енергетичних підприємствах, медалі «25 років відбиття збройної агресії Молдови проти Придністров’я». Під час становлення молодої республіки на початку 90-х років тисячі дубоссарців стали на її захист.

Надія   ПОЛОНСЬКА.