Початок навчального року у головному виші республіки

У Придністровському державному університеті 1 вересня відбувся урочистий захід, присвячений Дню знань.

Привітати професорсько-викладацький склад і студентів з початком нового навчального року прийшли: Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов, міністр просвіти Алла Ніколюк. З вітальним словом до присутніх звернувся Глава держави: «Шановні викладачі, студенти, гості столиці! З огляду на рівень захворюваності, держава вирішила піти шляхом повного контакту між студентом і викладачем. Подальша форма навчання залежатиме від розвитку пандемії й кожного громадянина».

До учасників урочистої церемонії відкриття оновленого університету звернувся ректор ПДУ Степан Берил. Він нагадав, що за 90 років виш пройшов шлях від невеликого педагогічного інституту вчительських кадрів до сучасного класичного багатопрофільного університету. «Ми починаємо сьогодні відлік нового десятиліття назустріч віковому ювілею в затишних світлих корпусах оновленого університету. Від імені професорсько-викладацького складу та студентського колективу висловлюю подяку Президенту за ту величезну увагу, яку він надає діяльності головного вишу республіки».

Університет працює за російськими стандартами. У його складі функціонують 8 факультетів, по два інститути та філії, 90 кафедр, 17 науково-дослідних лабораторій, 4 музеї, бібліотека, фонд якої перевищує мільйон одиниць зберігання, 7 культурно-лінгвістичних центрів, більш ніж сотня наукових і багато спортивних секцій. Колектив становить 13 тисяч осіб, зокрема 10 тисяч студентів і 1100 викладачів (280 кандидатів і 40 докторів наук).

Ректор ПДУ Степан Іорданович визначив діяльність університету не тільки як науково-освітнього центру, а й як дискусійного майданчика. Він нагадав про 215 міжнародних конференцій і 1 700 заходів наукового спрямування, проведених університетом, 2 000 видань загальним накладом понад 650 тисяч примірників, 3 500 надрукованих тільки за останнє десятиліття наукових статтей і десятки патентів на винаходи. Також головний науковий центр ПМР співпрацює з двома сотнями найбільших вишів і науково-освітніх центрів Молдови, України, Росії, Південної Осетії, Нагірного Карабаху, Абхазії, Білорусії, Болгарії, Польщі, Німеччини, Франції, Китаю, Японії, США.

Саме до Дня знань був закінчений перший етап масштабних ремонтних робіт за програмою Фонду капітальних вкладень. Як відомо, Вадим Красносельський неодноразово стверджував, що зовнішній вигляд і оснащення навчального закладу повинні відповідати статусу головного вузу країни, провідного придністровського інтелектуального центру, кузні кадрів нашої держави.

Великий ремонт у ПДУ розпочався у квітні поточного року з реставрації корпусів № 1 і № 2. Вони є найстарішими будівлями університету, понад 30 років там не було капітального ремонту. Корпусу «А» в минулому році, як і ВНЗ, виповнилося 90 років; корпус «Б» – трохи молодший за нього.

Фасади обох будівель повністю оновили: зняли стару штукатурку і зробили нове покриття в єдиному кольорі з Державним театром драми та комедії ім. Н. С. Аронецької. Реконструювали дах, зокрема і купол обсерваторії, замінили вікна на лицьовій стороні корпусів «Б» і «В». Ще одне оновлення – емблема ПДУ на корпусі № 1.

Упорядкували й територію навколо університету. Головні будівлі ПДУ органічно поєднав оновлений студентський сквер, оформлений в одному стилі з бульваром Гагаріна. Тепер там багато лавок для відпочинку, світлові арки, а вся територія вимощена тротуарною плиткою.

Під час реконструкції старі дерева прибрали, замість них будуть нові. Вадим Красносельський зазначив, що обов’язково приєднається до акції озеленення восени: буде висаджувати дерева у сквері біля головного вишу республіки разом зі студентами.

Окрема родзинка оновленої інфраструктури – невеликий фонтан біля корпусу «В», у центрі якого розташована фігура студента. Скульптура подібна до головного персонажу книг відомої англійської письменниці Джоан Роулінг про Гаррі Поттера. Ще у студентів з’явилася нова традиція – кидати у фонтан монетку на удачу в навчанні.

У студентському сквері працює високошвидкісний інтернет, доступний безкоштовно через мережу Wi-fi. Вадим Красносельський зазначив, що це подарунок компанії «Интерднестрком», як і статуя студента.

Реконструкція головного наукового центру Придністров’я продовжиться в наступному році. Будівельники працюватимуть над тильною стороною головних корпусів, а також всередині будівель. Як наголосив Вадим Красносельський, за 2-3 роки університет буде повністю оновлений

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Президента.