Щоб полегшити шлях до знань

У Тирасполі 1 вересня на площі біля Придністровського державного театру драми та комедії імені Н. С. Аронецької відбулася церемонія вручення ключів від шкільних автобусів керівникам адміністрацій населених пунктів і директорам шкіл.

До неординарної події залучилися: Президент Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов, міністр просвіти Алла Ніколюк та інші зацікавлені особи.

За дорученням Президента було придбано 12 транспортних засобів – шість автобусів ГАЗ на 19 посадочних місць кожен і стільки ж ПАЗів, які згідно з заводськими характеристиками можуть перевозити 23 пасажири. Найбільше яскравих автобусів передали Дубоссарському району – 5 одиниць. Рибницький район отримав 4, села Кам’янського району – 2, а Слободзейського – 1.

Звертаючись до присутніх, Вадим Красносельський наголосив, що керівництво ПМР надає значну увагу розвиткові сільської інфраструктури: «Села треба розвивати – надавати підтримку школам, дитячим садочкам, дозвільним центрам. У сільській місцевості проживає багато активної, розумної та цікавої молоді. Природно, що без гарної комунікації та комфортного переміщення неможливо собі уявити зручність проживання на селі. День у день, з року в рік ми вкладаємо кошти саме в упорядкування сільської місцевості. Ми прагнемо покращувати життя на селі, робити все, що від нас залежить. І цей вельми скромний подарунок є внеском у зручність сільського життя», – сказав Глава держави.

Окремо Президент подякував Олександру Мартинову, оскільки саме Уряд ініціював заміну транспорту для підвезення дітей, щоб вони не ходили до школи в інше село пішки, не мокли під дощем, не мерзли в мороз, не хворіли та не пропускали уроки.

За словами глави держадміністрації Дубоссарського району і міста Дубоссари Руслана Чабана, «…старі автобуси часто ламалися, їх треба було ремонтувати. Це створювало складності: регулярно потрібно було шукати заміну, виділяти гроші на закупівлю запчастин і ремонт, а найголовніше, це зачіпало питання безпеки дітей».

Начальник управління транспорту Міністерства економічного розвитку Дмитро Лунгу пояснив: «Нові автобуси відповідають усім технічним вимогам для безпечного перевезення школярів. Транспорт розрахований на експлуатацію в сільській місцевості – по піщано-гравійному дорожньому полотну. Це перша партія, 12 штук, наступного року планується закупити ще 7. Усього ж по республіці їх потрібно 36».

На думку голови сільської Ради с. Грушка Наталії Шевченко, нові транспортні засоби вкрай потрібні освітнім закладам населених пунктів республіки: «Сільрада включає в себе села Грушка і Фрунзівка. Відстань між ними 8 км. З Фрунзівки до Грушки автобус возитиме учнів до школи. У найближчий час ми плануємо відкрити нову групу у дитячому садочку: з Фрунзівки будуть їздити й дошкільнята до Грушки. У нас мешкають і багатодітні родини. Це буде великою підмогою для дітей, які в них виховуються. Звичайно, маршрутка також буде задіяна для перевезення нашої талановитої молоді для участі в олімпіадах і конкурсах. Щира вдячність Президенту, Уряду, Верховній Раді за такий подарунок»

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото IA «Новости Приднестровья».