Сотні радісних посмішок і щасливий сміх дітвори

У Катерининському парку Тирасполя 4 вересня відбувся культурно-просвітницький захід – День народження Зубної феї.

Організаторами святкової програми стали ДУОЗ «Республіканська стоматологічна лікарня» й Асоціація стоматологів. За словами дитячого зубного лікаря Катерини Панасюк, перший похід дитини до лікаря-стоматолога завжди хвилює малюка і його батьків. Постать людини в білому халаті для багатьох дітей асоціюється з болем і неприємними відчуттями, тому важливо пояснити маленькому пацієнтові, що ми звертаємося до лікаря, аби він надав необхідну допомогу.

Вести дитину до стоматолога перший раз рекомендується у віці приблизно 6 місяців або в момент, коли прорізався перший зуб. Цей візит до стоматолога більше розрахований на батьків, оскільки лікар розповість, як доглядати за зубами немовляти, а також пояснить дорослим, як впливає дитяче харчування на здоров’я зубів і порожнини рота.

Стоматолог на просвітницькому заході розповіла, що метою його проведення є надання дітям інформації про важливість гігієни порожнини рота і профілактики захворювань зубів у доступній ігровій формі.

Катерина Панасюк пояснила, що дуже важливо повести дитину на перший огляд до стоматолога для того, щоб вона подружилася з фахівцем, а не з метою надання термінової допомоги хворому зубу. Цей візит повинен бути захопливим і веселим. Батькам необхідно розповісти малюку, що саме відбуватиметься в кабінеті стоматолога. Якщо батьки самі бояться цього кабінету, не варто ці неприємні відчуття передавати маленькому пацієнтові. Батьківська підтримка в перші візити послужить дитині позитивним досвідом також і для наступних відвідувань.

У жодному разі не можна у виховних цілях лякати дітей «злими дядьками» хірургами, які виривають зуби. Не завжди зуб вдається врятувати, і коли приходить пора йти в хірургічний кабінет, у дітей починається паніка. А все тому, що вони бояться «злого дядька» як вогню. Усі лікарі, в тому числі й хірурги, готові допомогти адаптуватися дитині. Для цього є посібники, ігри, книги з терапевтичними казками, які дітям навіть дають почитати додому. Казкотерапія –це книги, написані психологами. Вони допомагають розкрити таємні дитячі страхи і зрозуміти, чого боїться малюк, щоб мінімізувати неприємні відчуття і адаптувати його. Мета адаптації – повільне, поступове включення дитини в процес лікування. Це потрібно, щоб маленький пацієнт потихеньку, непомітно для себе звикав до дій доктора. І ця мета буде досягнута швидше й ефективніше завдяки співпраці з батьками, які повинні розуміти, відчувати своїх дітей і вміти розповісти доктору про все максимально докладно.

Святковий настрій маленьким тираспольчанам і гостям міста забезпечували артисти агентства «Лукоморье». Була підготовлена велика розважальна програма – кожен міг вибрати собі розвагу до смаку: приготувати пряник у вигляді зуба, зібрати конструкцію з кольорових брусків, лопнути дротиком повітряну кулю, сфотографуватися з казковими героями, взяти участь в розіграші призів. Для найменшеньких та їхніх батьків була створена спеціальна зона, де вони зручно розташувалися в тіні.

Багато хлопчиків і дівчаток зібралися біля локації, де можна було зробити малюнок піском Зубної феї. Малювання кольоровим піском – це надзвичайно красивий і дуже корисний вид творчості. Воно дає широкі можливості в роботі з дітьми та дорослими, допомагаючи розвивати уяву, художній смак і творчі навички, образне мислення, увагу, пам’ять, просторові уявлення, зорово-моторну координацію і пластику рук. Через розвиток дрібної моторики відбувається розвиток мови, а через колір – сенсорний розвиток і вплив на емоційний стан.

Як зазначила керівник агентства Поліна Бузук, свято – це така гра, через яку ми можемо заповнитися, насититися добрими почуттями, увагою до себе, теплими словами. «Це відмінна терапія. Якщо говорити про наші авторські проекти, то ми завжди намагаємося показати дітям доброту, допомогти зробити правильні установки, показати, що у світі є радість, є чудо, є казки… Це і є головний наш підхід – душевно і глибоко ставитися до свята».

Кульмінацією святкового дня стало театралізоване шоу. Герої – ведмежа та ельф – з допомогою хлопчиків і дівчаток підготували день народження для Зубної феї: запрошували та розважали, веселили гостей. Фея зізналася, що так багато зубків їй ще ніколи не вдавалося зібрати.

Як зауважив головний лікар ДУОЗ «Республіканська стоматологічна лікарня» Сергій Романенко, програма свята була сюрпризом навіть для організаторів заходу. Творчий процес перебував у постійному русі. «Сотні радісних посмішок і щасливий сміх дітвори стали головним підтвердженням того, що все вийшло», – сказав стоматолог

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото автора.