Шатри здоров’я над Придністров’ям

Перші дні вересня в нашій республіці були урочистими, по-святковому яскравими, веселими, насиченими багатьма культурними заходами. Співробітники медичних установ вирішили по-своєму порадувати придністровців у період відзначення Дня Республіки, тому протягом перших чотирьох днів у всіх містах нашого краю розгорнули «Шатри здоров’я».

У Тирасполі на майданчику поряд з міським Палацом культури третього вересня лунала гучна музика, там же можна було побачити великий білий намет, неподалік якого походжали юнаки та дівчата в білих халатах. Вони розмовляли з перехожими, пропонували їм інформаційні буклети, відповідали на численні запитання.

Олена Гольша – викладач Тираспольського медичного коледжу ім. Л. О. Тарасевича, розповіла нашому кореспондентові, що студенти другого і третього курсів спільно зі столичною поліклінікою № 1 в рамках проведення Року здоров’я взяли участь у безоплатному обслуговуванні населення. Для того, щоб привабити якомога більшу кількість людей до суботньої акції, організатори додатково розмістили оголошення на радіовузлі столичного «Зеленого» ринку.

Майбутні фахівці пояснювали жителям міста, що ті можуть перевірити серце та легені просто зараз, не витрачаючи час на похід до поліклініки, та спрямовували їх до сучасного пересувного флюорографічного кабінету, який стояв у кількох кроках від намету. Близько сотні людей скористалися такою нагодою. Практично, всі вони виявились здоровими, без будь-яких ускладнень.

Цифровий флюорограф на колесах з мінімальним променевим навантаженням дає змогу діагностувати на ранніх стадіях туберкульоз, пухлинні захворювання, вроджені аномалії легенів і професійні хвороби. До речі, автобус придбали у 2019 році за Програмою розвитку матеріально-технічної бази з Фонду капітальних вкладень.

Студенти також розповідали відвідувачам про засоби профілактики таких захворювань як ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатити різних видів, пояснювали, як захиститися від інфікування covid-19 та як відновитися після хвороби, якщо людина її вже перенесла. Деякі громадяни цікавилися питаннями щодо особливостей харчування при цукровому діабеті та засобами контрацепції. Виявилося, що студенти-медики знають відповіді на ці та багато інших запитань, пояснювали також, чому дуже важливо зробити щеплення від підступного коронавірусу.

Того ж дня можна було здати експрес-тест на ВІЛ та гепатит С в пересувній лабораторії, що також була до послуг тираспольчан.

У розмові з лаборантом Центру з профілактики та боротьби зі СНІДом та інфекційними захво-рюваннями наш кореспондент довідалась, яку велику роботу проводять фахівці установи для збереження здоров’я громадян.

Мобільна лабораторія діє в нашій республіці з 2017 року. За цей час було проведено сотні скринінгів, на місцях удавалося протестувати від 500 до 1 500 чоловік. Лаборант поділилася, що досить часто люди погоджуються на обстеження, коли допомогти їм уже надзвичайно важко, а то й неможливо. Якби вони ставилися до свого здоров’я відповідальніше, хоча б два рази на рік зверталися до медустанови, де можна виявити захворювання на ранній стадії, тоді могли б, вживаючи спеціальні препарати, жити й до 90 років. Та, як не прикро усвідомлювати, є багато випадків пізньої діагностики, коли вже з’являються супутні захворювання у вигляді туберкульозу і цирозу печінки тощо. Так людина вкорочує собі віку.

«Головна мета нашого центру –не допустити переходу пацієнтів з ВІЛ у статус хворих на СНІД. Якщо пацієнт приймає лікування, то вірусне навантаження знижується, він стає безпечним для оточення, зокрема для свого статевого партнера. Сьогодні до нас звернулися на експрес-тестування понад п’ятдесят людей різного віку, – розповіла спеціаліст. – Був чоловік, якому вже за сімдесят років, заходило кілька зовсім молодих дівчат і жінок старшого віку. Спеціально приходили вчителі зі шкіл міста та викладачі, яким ми роздали наочні посібники, тематичні буклети та журнали. Вони проводять роз’яснювальну роботу серед школярів та студентської молоді, тому, знаючи, що в суботу працюватиме так зване «шатро здоров’я», завітали сюди».

Привернула до себе увагу автора сім’я з трьох осіб: мати з маленьким хлопчиком за руку та дів-чинкою років п’ятнадцяти, що чекали на свою чергу. Підійшовши до них, поцікавилася, що привело їх до лабораторії. Мама охоче пояснила: «Ось, привела свою малу (їй дійсно 15 років), нехай перевіриться. Ви ж знаєте, як ото серед сучасної молоді трапляється: там переспала з одним, там – з іншим, а тепер переживає, чи не «піднесли» їй якогось «подарунку» у вигляді СНІДу. Ну, щоб спокійніше було жити. Може у неї все нормально, але перевіритись не завадить».

На столику в лабораторії лежали буклети «Невинність і чистота – надійні «ліки» від ВІЛ/СНІД». Перша публікація, яка потрапила на очі, починалася словами: «Пригадую часи, коли для дівчини було нормою берегти себе для єдиного мужчини – свого майбутнього чоловіка». Чи знаєш ти про це? Чи знаєш, що таке невинність, стидливість, чистота?» Авторові здалося, що мама не знайшла часу, щоб пояснити своїй неповнолітній донечці такі прості моральні істини.

Білі намети у Дністровську

Головний лікар Дністровської міської лікарні Ірина Танасієнко розповіла, що медична акція в місті енергетиків тривала кілька годин поспіль на площі перед Будинком культури «Енергетик», де розмістилися два білих намети. В одному проводились обстеження жителів: антропометрія (перевірка та розрахунок індексу маси тіла), вимірювання артеріального тиску і пульсу, визначення рівня глюкози в крові та сатурації (рівень кисню в крові). Мали високий попит і тематичні наочні посібники. Загалом на акції побували понад сто людей.

У другому наметі лікар-терапевт, завідувач приймального відділення Вікторія Савочка виступила перед присутніми з лекцією на тему «Цукровий діабет: профілактика та рання діагностика».

Після лекції фахівці відповідали на запитання, а також погодилися з дністровчанами, що подібні акції не завадило б проводити двічі на рік: крім Дня Республіки, ще й у травні на День міста. Адміністрація Дністровська ініціативу підтримала

Iрина МАСЛОВА.

Фото автора.