Профілактика алкоголізму та наркоманії

Усі знають, що хворобам легше запобігти, ніж їх лікувати, проте на словах усе просто, а на ділі… Як кажуть фахівці, на сьогодні в умовах пандемії COVID-19 у суспільстві зріс рівень тривожності, а вимушена самоізоляція та невизначеність майбутнього роблять населення більш уразливим до зловживання алкоголем і наркотиками.

До того ж, усе це на тлі появи ще однієї біди сучасності – синтетичних наркотиків, легких у застосуванні, які викликають майже миттєве звикання і характеризуються високим ступенем смертельних випадків під час вживання.

На основі всього цього хочеться поговорити про те, що робиться в республіці на противагу цій жахливій реальності.

Як розповіла нам лікар-психіатр-нарколог Наталія Сивакова, для того, щоб досягти позитивного результату – зменшити кількість хворих і збільшити кількість людей, які усвідомлюють загрозу будь-якої залежності, – профілактика алкоголізму і наркоманії повинна проводитися на всіх рівнях: глобальному (у світі, в кожній окремій державі) та локальному (в навчальних закладах, на підприємствах, у сім’ї). Особлива роль, звичайно, належить родині, адже формування особистості та її морально-духовних цінностей починається саме тут.

Фахівець пояснила, що у Придністров’ї впродовж багатьох років діє програма, згідно з якою в придністровських школах, технікумах, вишах здійснюється планова профілактична робота з молодим поколінням. За погодженням з керівництвом навчальних закладів визначається час і місце проведення зустрічей і профілактичних заходів, спрямованих на виховання у молоді неприйняття шкідливих звичок, роз’яснення того, які непоправні наслідки несе вживання алкоголю і наркотиків.

Кожен із фахівців відповідного профілю має свою ділянку (свої навчальні заклади), в яких він проводить профілактичні бесіди. Для наочності та переконливості лікарі-наркологи застосовують у своїй роботі всі можливі на сьогодні методи. Фахівці розуміють, що серйозної уваги вимагає профілактика алкоголізму й наркоманії саме у підлітків, організм і ментальність яких перебувають у стадії формування. Необхідно зазначити, що популяризація здорового способу життя, а, отже, профілактика наркоманії та алкоголізму не повинна проводитися забороненими та насильницькими методами, адже в цьому випадку реакція може бути протилежна очікуваній. Роз’яснювальна робота супроводжується демонстрацією спеціально підібраних відеоматеріалів, роз’ясненням, що, як і будь-якій іншій хворобі, наркотичній та алкогольній залежності легше запобігти, ніж її лікувати.

Уряд Придністров’я, його загальнодержавна політика приділяють серйозну увагу пропаганді здорового способу життя, здоровій «моді». 2022-й офіційно оголошений у Придністров’ї Роком охорони здоров’я. Указ про це підписав Президент Вадим Красносельський. Серед поставлених цілей такі: привернення уваги суспільства і держави до питань охорони здоров’я, поліпшення якості та забезпечення доступності медичної допомоги, підвищення її ефективності, відновлення і розвиток інфраструктури у царині охорони здоров’я.

Повертаючись до нашого питання, можемо сказати, що допомога у відмові від алкоголю і наркотиків – також у пріоритеті завдань вітчизняної охорони здоров’я. Своєчасне звернення до лікаря-психіатра-нарколога сприяє позбавленню згубної звички, скороченню кількості хронічних захворювань, підвищенню тривалості та якості життя, запобігає передчасній інвалідності та смертності серед населення.

Наталія Юріївна розповідає, що людина, яка потрапила під згубний вплив психотропних речо-вин або алкоголю, зазвичай випадає з нормального суспільного життя, втрачає роботу і зв’язок із близькими. У результаті такій людині важко дістати підтримку в боротьбі з недугою. Тут у більшості випадків може допомогти саме фахівець. Лікар закликає охочих позбутися згубної звички, не боятися і звертатися до профільних фахівців у Тираспольський наркологічний диспансер. Лікування та консультації проводяться анонімно. Своєчасне звернення по допомогу дозволить людині збільшити свої шанси перемогти залежність, повернутися до здорового повноцінного життя. Записатися на прийом можна за номером телефону (533) 8-18-94

Дмитро АКIНIН.