Акція здоров’я в Рибниці

Виміряти тиск, сатурацію й перевірити рівень цукру в крові, а також дістати консультації та інформаційно-просвітницькі матеріали, які розповідають про запобігання захворювань та здоровий спосіб життя – всім охочим пропонували у центрі Рибниці.

У п’ятницю, 3 вересня, з 9:00 на площі Перемоги проводилася акція «Шатро здоров’я». Її організували Рибницька центральна районна лікарня та міська поліклініка. Акція відбувалася під патронатом Рибницької держадміністрації.

Синій відкритий намет був відразу помітний з будь-якої точки площі. Співробітники поліклініки розповідали городянам про акцію, пропонували захопити з собою кілька буклетів з її інформацією.

Для того, щоб медичні вимірювання були правильними, людям пропонували присісти та спокійно посидіти кілька хвилин, упродовж яких цікавилися їхнім самопочуттям і вислуховували скарги на здоров’я.

Як зазначив терапевт дорослої поліклініки Віталій Боцан, який консультував містян цього дня, такий виїзний захід був прилучений до Дня здоров’я. Допомагала лікарю в його роботі привітна медсестра Наталія Мокан.

«Основний потік припав на ранок. Люди були повідомлені про цю акцію, і щойно ми відкрилися, одразу почали підходити багато охочих. Перевірялися і люди у віці, й молоді. Консультувалися, цікавилися буклетами, які поширюються безплатно. У цих пам’ятках розповідається, наприклад, про шкоду куріння, алкоголю, є матеріали щодо запобігання туберкульозу. Також представлено інформацію для вагітних, просвітницькі матеріали з дорожнього травматизму тощо», – пояснив фахівець.

Тетяна Сергіївна, одна з літніх городянок, проживає поруч із центральною площею, вона спеціально прийшла, щоб поміряти тиск і проконсультуватися з лікарем. «Якщо тонометри вже є у багатьох, то для того, щоб з лікарем порадитися, потрібно йти в поліклініку, постояти в черзі. А тут і поруч, і без черги» – каже рибничанка, задоволена спілкуванням з лікарем-терапевтом. Вона не проти, щоб така можливість надавалася якомога частіше.

Ще одна подія, що стосується рибницької галузі охорони здоров’я, сталася 6 вересня. З цього дня жителі міста можуть записатися на вакцинацію в будні дні за єдиним номером телефону 126 з 8:00 до 17:00. Це вже четверте місто Придністров’я, жителі якого можуть скористатися такою послугою. Раніше запис на вакцинацію за єдиним номером телефону став доступним для мешканців Тирасполя, Бендер і Слободзеї.

Поспішаємо повідомити, що 6 вересня в Рибниці почав працювати Кол-центр із питань вакци-нації проти covid-19.

У Міністерстві охорони здоров’я ПМР працює кілька каналів зворотного зв’язку: гаряча лінія за номером 0 (533) 9-44-88, Viber – 0 (777) 86-927, а також офіційний сайт.

Дмитро ВЛАДОВ.