Святкова програма популярного ансамблю

У Катерининському парку Тирасполя 5 вересня відбувся концерт заслуженого ансамблю пісні й танцю «Приетения» міста Бендери.

Назва «Приетения» («Дружба») не випадкова, адже в репертуарі художнього колективу постійно живуть пісні й танці народів світу. Упродовж 59 років радує він городян і гостей міста яскравими виступами. Майстерність, професіоналізм і копітка праця, спрямовані на збереження і примноження традицій народів, що живуть у республіці, високо оцінена державою: указом Президента Вадима Красносельського ансамбль «Приетения» нагороджений орденом Пошани.

Діяльність свою гурт розпочав як самодіяльний танцювальний колектив, який складався здебільшого з працівників Бендерського шовкового комбінату. Буквально через кілька років танцюристи яскраво проявили себе як цілком професійний ансамбль пісні й танцю. Досить швидко увійшли вони в десятку кращих народних ансамблів МРСР і стали єдиним самодіяльним ансамблем, який дістав звання «Заслужений колектив МРСР». Географія виступів бендерського колективу широка – від сценічних майданчиків у містах колишнього Радянського Союзу до гастролей у країнах Європи (Італії, Румунії, Польщі, Австрії, Угорщині, Болгарії, Чехословаччині).

Велику роль у всесоюзному визнанні ансамблю відіграло подружжя Тамари та Євгена Зарицьких, яке протягом 35 років беззмінно ним керувало. Розпочату справу сьогодні продовжують головний балетмейстер Ірина Патрусова, хормейстер Людмила Битко, головний диригент оркестру Олег Битко.

Концертна програма 5 вересня розпочалася хореографічною постановкою «Дружба народів», яка об’єднала в танці багатонаціональне мистецтво придністровців.

Цього вечора зі сцени Катерининського парку лунали відомі українські пісні «Зеленеє жито, зелене», «Чорні очка як терен», артисти ансамблю також яскраво представили молдавські та циганські танці, які глядачі зустрічали бурхливими тривалими оплесками.

За словами Ірини Патрусової, учасники заслуженого колективу й сьогодні намагаються зберігати та примножувати розпочату справу засновників ансамблю. Балетмейстер розповіла, що бендерський колектив унікальний, тому що у його складі не тільки танцюристи та оркестр, але є ще й вокальна група і солісти, що дає можливість створювати різноманітний репертуар. «Ми вперше виступаємо в Катерининському парку. Дуже раді представити святкову програму в дні, коли республіка святкує свій день народження. На зміну старшому поколінню учасників ансамблю прийшли молоді талановиті артисти, яких об’єднує прагнення зберегти народні традиції та бажання нести глядачам любов до танцю, музики, пісні. Їм випала честь перейняти той колосальний досвід від старшого покоління і передавати секрети ремесла новій зміні», – сказала представник творчого колективу.

Тираспольчанин Семен багато років є шанувальником творчості придністровського ансамблю: «Колектив приваблює мене своєю багатою історією. Я давно захоплююся фотографією. Дуже приємно бачити на знімках очі, емоції. Вони щоразу в артистів нові. Коли буваєш на їхніх концертах, то відчуваєш тепло, яке вони передають глядачам. Завжди з неабияким інтересом чекаю кожного нового виступу артистів ансамблю. Вважаю їх справжніми чарівниками сцени. Вони надають чудову можливість кожному з нас насолодитися пісенним і танцювальним мистецтвом».

Творчий шлях колективу «Приетения» –це безперервний експеримент і новаторство. Не зраджуючи своїм сценічним принципам, ансамбль увесь час прагне розширювати межі репертуару, звертаючись у своїх постановках до нових сучасних форм і жанрів

Володимир ДАНИЛОВ.