Творчий вечір у кінотеатрі «ТИРАСПОЛЬ»

Мистецька подія відбулася в рамках відкритого фестивалю популярних кіножанрів «Хрустальный источникъ» за підтримки представництва Росспівробітництва. Проект знайомить глядачів країн близького і далекого зарубіжжя з творчістю російських артистів театру і кіно.

Фестиваль популярних жанрів кіно відбувається раз на рік в місті Єсентуки Ставропольського краю, а також у 10 зарубіжних країнах. Нинішні фестивальні події вже порадували своїх прихильників на Кіпрі, в Південній Осетії, Абхазії, Молдові та Придністров’ї. Проект також передбачає проведення творчих зустрічей з акторами.

У Тирасполі 3 вересня придністровцям пощастило поспілкуватися з заслуженими артистами Росії Ольгою Кабо та Евклідом Кюрдзідісом. Керівник представництва Росспівробітництва Андрій Муравйов відзначив особливу значущість таких творчих зустрічей. «Завдяки цьому проекту, ми, актори, зустрічаємося зі своїм глядачем, зі співвітчизниками в різних куточках і країнах світу. Завдяки проекту, є можливість привозити фільми, які глядачі не побачать в кінотеатрах. Це фільми для душі», – зазначив президент кінофестивалю Евклід Кюрдзідіс. Російські артисти розповіли про свій творчий шлях, цікаві знімальні моменти та представили фільм «Головний грек Російської імперії».

Зніматися в кіно Ольга Кабо почала в 15 років. Її перша головна роль була у фільмі «І повториться все». Акторську майстерність вона здобула у ВДІКу в майстерні Сергія Бондарчука. Артистка знімалася в кіно і грала в театрі Олексія Рибнікова «Сучасна опера» і театрі «Метрополітен опера» (Сеул, Південна Корея). З 2002 року вона є актрисою Центрального академічного театру імені Моссовєта.

Говорячи про свою професію, Ольга Кабо відзначила, що для актора немає слова «ні». Сергій Бондарчук навчав своїх учнів, яким повинен бути актор на знімальному майданчику або сценічних підмостках. Він повинен уміти співати, танцювати, фехтувати, бути акробатом – загалом, робити все, що потрібно в кіно, робити самостійно.

Одна з кінокартин, яка сприяла популярності актриси, – історичний фільм «Пригоди Квентіна Дорварда, стрілка королівської гвардії», де вона виконала роль графині Ізабелли де Круа. У цьому фільмі актриса вирішила виконувати всі трюки сама. Для цього їй потрібно було впродовж трьох місяців навчатися їзді на коні.

У фільмі «Хрестоносець» вона самостійно стрибнула з висоти 15-17 метрів. Після цього трюку Ольга Кабо стала членом Асоціації каскадерів Росії.

Разом із Володимиром Стекловим в 1997 році Ольга взяла участь у відборі для підготовки до польоту на станцію «Мир» для зйомок фільму «Тавро Кассандри». Вона пройшла всі випробування в Інституті медико-біологічних проблем РАН, де готують до польотів космонавтів. «Я витримала всі випробування в барокамерах, на центрифузі, тобто все, що потрібно було для того, щоб зрозуміти, чи готовий мій організм до космічних перевантажень», – пояснила актриса.

«Я щаслива, тому що знайшла свій шлях, покликання. Життя дарувало мені величезну кількість емоцій, зустрічей з прекрасними акторами, режисерами, глядачами. Як сьогодні», – щиро сказала гостя і порадувала учасників зустрічі художніми монологами з театральних вистав, віршами улюблених поетів. До речі, актриса має кілька дисків вокальних записів.

На творчій зустрічі з придністровцями Ольга Кабо звернулася до юних акторів і побажала їм не зраджувати своєї мрії: «Треба вірити в себе, знати, що у тебе є свій шлях і тобі є що сказати на цьому шляху».

До Придністров’я Ольга Кабо приїхала вперше. Попри те, що часу на знайомство з нашою республікою було мало, актриса сказала, що їй все дуже сподобалося: «Тут дуже яскраве блакитне небо, надзвичайно доглянуті місця. Ви любите місце, де ви живете, свою батьківщину. І так гостинно зустрічаєте своїх друзів із Росії. Сюди хочеться повернутися».

Евклід Кюрдзідіс – кавалер ордена Миротворець, увійшов до енциклопедії «Люди нашого тисячоліття», актор театру і кіно. Він знявся в понад 70 фільмах, зокрема в «Мій особистий ворог», «Війна», «Скліфосовський», «Головний грек Російської імперії», «Абонент тимчасово недоступний», «Доярка з Хацапетівки», «Спецназ: Зламана стріла» тощо.

Ідейний натхненник і президент кінофестивалю «Хрустальный источникъ», виконавець головної ролі Евклід Кюрдзідіс представив тираспольським глядачам фільм «Головний грек Російської імперії» – біографічну стрічку про видатного державного діяча і дипломата XIX століття Іоанніса Каподистрія, першого президента Греції та міністра закордонних справ Росії часів правління імператора Олександра I.

З історичних відомостей: рівно 200 років тому Кишинів був місцем, де діяли члени таємного співтовариства, яке готувало на молдавській землі повстання за незалежність Греції. Тому деякі історики називають його «колискою» грецької революції. Керував цим рухом Іоанніс Каподистрія, який тимчасово жив на наших землях. І його кохана дівчина була молдаванка Роксандра.

Глава Російського дому Андрій Муравйов вважає, що «…такі роботи спонукають вчити історію, без чого неможливо зрозуміти тенденції сучасного світу. Коли ми втрачаємо наші історичні корені, наше історичне розуміння подій, дуже складно вибудовувати перспективу розвитку в сучасному світі».

«Тільки-но ми перестаємо пам’ятати про предків, про батьківщину – ми перестаємо існувати, перестаємо бути. Цього не можна забувати, це дуже важливо. Я переконався, що в Придністров’ї це розуміють, тут люблять свою історію», – щиро зазначив виконавець головної ролі, грек за походженням Евклід Кюрдзідіс. – Тирасполь для мене місто, яке викликає особливі почуття. У мене тут живуть друзі. Тираспольський глядач – особливий: ви слухаєте й дивитеся з завмиранням серця».

Фільм «Головний грек Російської імперії» справив велике враження на тираспольчан. За прекрасно організований захід від усіх придністровців російським акторам тепло подякувала голова Союзу російських громад Придністров’я Віоріка Кохтарєва.

Завершилася творча зустріч з російськими артистами гучними оплесками, побажаннями та сподіваннями на нові цікаві зустрічі

Олена СТЕФАНЮК.

Фото IA «Новости Приднестровья».