Календар городника і садівника

Вересень – надзвичайно насичений час для садівників і городників. До приходу справжніх холодів ще далеко, але і роботи, яку треба встигнути до цього виконати, теж немало.

18 вересня – більшість грядок уже пустує, тому займіться ними: приберіть рослинні залишки, видаліть бур’яни й розпуште ґрунт. Позгрібайте листя під деревами й кущами, а потім його й опалі плоди винесіть за територію саду, щоб під ними не розвивалися шкідники. Можна сформувати крону обрізанням, побілити дерева, обрізати вуса суниці. Видаліть зайві та хворі пагони, сухі або старі рослини з ділянки, але не поливайте.

19 вересня – успішний посадочний день, коли рослини дають великі та соковиті плоди, що відрізняються неперевершеним ароматом і смаком. Однак такі плоди не підходять для довгого зберігання. Їх потрібно відразу з’їсти або переробити. Цього дня на городі можна робити все, крім обрізки та обробки рослин хімпрепаратами. Місця, де вже зібраний урожай, потрібно перекопати та підгодувати, щоб можна було посіяти культури на зиму.

20 вересня – біля будинку можна посадити яблуню, смородину, шипшину.

Перед вступом у період спокою на зиму рослинам потрібні підживлення як мінеральними, так і органічними добривами. Проте, робити це потрібно акуратно, дозовано, щоб не перегодувати культури. Полив теж повинен бути без фанатизму, інакше це викличе грибкові хвороби. Покосіть траву на сіно. Заготовлюйте листя лікувальних трав, живці, обрізайте дерева і кущі.

Не можна обприскувати від шкідників, випікати вироби з тіста.

21 вересня – вкрай небажано сіяти насіння культур, якщо ви хочете, щоб урожай був якісним, а рослини – міцними.

Займіться упорядкуванням порожніх грядок, оскільки у ІІІ декаді вересня їх зазвичай багато. Просапайте їх, щоб бур’яни ранньою весною не сильно докучали, розпуште або проведіть оранку. Необхідно також очистити грядки від залишків рослин, щоб на них не розвивався грибок. Покладіть на довге зберігання у погріб або підвал зібраний урожай. Рекомендуємо цього дня працювати по мінімуму, а більше відпочивати.

22 вересня – збирайте насіння, лікарські трави, сушіть їх. Можна також зайнятися сушінням ягід, овочів, фруктів, щоб вони довго зберігалися, робити вино і соки. Проведіть санітарну обрізку кущів та дерев, видаліть зайві суничні вуса. Не можна зараз висаджувати й сіяти рослини з тривалим періодом вегетації, робити пересадку. Не можна вносити підживлення, щоб рослини не спалити, а також не слід поливати, оскільки вони поки погано засвоюють воду.

23 вересня – утримуйтеся від посадок багатьох культур. Можна посіяти хіба що швидкорослі, типу петрушки, кропу та іншої зелені, яку можна доростити на підвіконні. Зоріть або перекопайте землю, підготуйте грядки до підзимніх посівів. Якщо потрібно, проведіть обробку проти грибка, кліщів. Виготовляйте з зібраних ягід соки, виноградне вино. Несприятливий час для пасинкування, пересадки, пікіровки. Не можна вносити під корінь і по листу добрива, зволожувати ґрунт під рослинами.

24 вересня – посаджені саме тепер багаторічники будуть рости спочатку повільно, але в підсумку вийдуть міцними, витривалими й даватимуть смачні плоди. На насіння вони не годяться, але можуть довго лежати. Крім того, самі рослини активно розвиваються і рясно цвітуть. Якщо ви заздалегідь підготували лунки для саджанців, посадіть сливу, грушу, яблуню. Усі роботи, які плануєте проводити, повинні бути обережними, щоб не чіпати коріння рослин – вони в цей час досить чутливі.

25 вересня – підгодуйте рослини до зимівлі, видаліть бур’ян. Зібраний урожай покладіть у погріб або підвал на зберігання. Квасьте і соліть капусту, робіть наливки, консервуйте. Доглядайте за деревами, які відплодоносили. Їх потрібно все одно поливати, збирати листя під ними, видаляти бур’яни. Збирайте врожай в саду і на грядках. Посадіть озимий часник там, де грядки звільнилися

Христина ЖУРАВЕЛЬ.