Музичний подарунок придністровцям

У Катерининському парку столиці 12 вересня відбувся концерт творчих колективів Тираспольського будинку народних традицій і ремесл (БНТіР). Урочисто-тематична програма «Осенины» була присвячена святу врожаю.

Увесь концерт був пронизаний фольклорними мотивами, прикрашений багатобарвним народним колоритом. Цього вечора артисти Будинку народних традицій і ремесл представили хореографічні, вокальні, інструментальні номери.

Візитною карткою об’єднання творчих колективів є зразковий ансамбль народного танцю «Виктория», який діє під керівництвом заслуженого працівника культури ПМР Ніни Бринзан. Столичний хореографічний гурт бере активну участь у житті міста і республіки. Він став справжньою школою естетичного виховання для дітей і підлітків. Юнаки та дівчата стають причетними до мистецтва і краси в незабутніх танцях. Ансамбль «Виктория» відкриває своїм шанувальникам дивовижний світ танцю, залучає їх до прекрасного, виховує любов до рідної культури, патріотизм. Коли юні артисти дорослішають, їх запрошують до себе «Виорика» та «Ватра» – заслужені колективи Придністров’я.

Прикрасив виступ артистів «Виктории» український народний танець «Гопак»: танцюрист то злітає, як з гармати, то жваво пускається навприсядки, то робить шпагат у стрибку, то викидає ноги вперед. Цей танець вважається одним із найбільш експресивних народних танців у світі. Кожен рух у ньому є практично акробатичним трюком і навіть не поступається елементам східних єдиноборств.

Ще однією яскравою перлиною програми став танець «Букурия», що в перекладі означає «радість, веселощі». Починається він одразу зі швидкого темпу, який витримується до кінця.

Чудові музичні номери подарували всім присутнім солістки студії естрадного вокалу «Фортуна»: Анна Сиріяк, Олена Главацька, Аліна Мунтян, Ірина Петрова. У їхньому виконанні жителям та гостям столиці дуже сподобалася українська пісня «Вишиванко, вишиваночка»: «Вишиваночко, вишиваночка, я – кохана твоя, не коханочка, що тобі своє серце лишила, вишиваночку тобі вишила…»

Оплесками тираспольчани зустрічали співачку Людмилу Любовецьку, яка виконала хіти 90-х років минулого століття.

За словами директора столичного Будинку народних традицій і ремесл Світлани Червоненко придністровці завжди бурхливими оплесками зустрічають співачок, оскільки «…вони по-сучасному обробляють пісні й завжди перебувають у творчих пошуках».

З запальними молдавськими шлягерами виступив, як завжди неповторний, Костянтин Хмелевський, а блискуче попурі на акордеоні виконав Сергій Узун. Вони є членами музичного колективу «Yug Ava».

Надзвичайно яскраву програму представили артистки ансамблю «Яэль плюс». Світлана Червоненко розповіла, що їхній репертуар – це прекрасне, чарівне видовище, яке підкорює своїм запальним ритмом, яскравими фарбами й радістю життя. «Тож не дивно, що впродовж останніх років східний танець став у нас таким популярним! Відчуття свята, яке дарують виступи танцівниць, вривається яскравою кометою в сірість буднів, і життя розквітає новими кольорами, як багатобарвний східний килим. Дорослі та діти з великим задоволенням займаються в групах, де їх навчають такому мистецтву», – розповіла керівник установи.

Присвячений осінньому збору врожаю концерт «Осенины» зібрав свій заслужений «урожай» оплесків від вдячних тираспольчан.

Попереду буде ще багато яскравих вечорів, на яких лунатимуть чарівні мелодії у виконанні придністровських артистів. Шоу має тривати!

Олександр ЗАЙЧУК.