Доступне середовище – для всіх

У Придністров’ї продовжує свою роботу проект «Карта доступності». Суть полягає в тому, що на єдиній Карті (в кожному місті республіки) відзначаються всі об’єкти: соціальні, адміністративні, культурні та інші, але з паспортом доступності для маломобільних людей. В онлайн-режимі можна визначити, наскільки пристосована установа, до якої вони направляються.


Електронна карта доступності – унікальний проект республіканського благодійного фонду «Світ рівних можливостей». І хоча спочатку ця програма була розрахована на 2014–2019 роки, нині автор ідеї називає її проектом, який немає терміну. «Це довгострокова справа: карта, в якій з’являються все нові об’єкти, у неї є початок, але немає кінця. Усе, що у нас будувалося раніше, створювалося без урахування потреб громадян, і щоб все це змінити, нам необхідно не одне десятиліття над цим працювати. Отже, проект – на тривалу перспективу, тобто, поки у нас все не стане доступним, він не закінчиться, це перманентна робота», – зазначив керівник фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук.

Електронна «Карта доступності» – це гід по місту, призначений для маломобільних категорії громадян, а саме: людей з інвалідністю, батьків з колясками, літніх людей. На карті всі досліджувані об’єкти відзначаються трьома кольорами: червоним – недоступні, жовтим –частково доступні, зеленим – доступні. Періодично організатори проводять моніторинг об’єктів.

Електронна Карта розроблена в кожному місті республіки, різниця лише в її заповнюваності: десь внесено понад сотні об’єктів, десь – всього десятки. Приєднатися до розробки цієї електронної карти може будь-хто. При кожній держадміністрації міста є спеціальний телефон, куди людина може зателефонувати й повідомити про те, що той чи інший об’єкт недоступний. «Ви як громадянин можете про це повідомити, а місцева влада вже прийматиме рішення – створювати там доступність чи ні. Це буде інформація.

Якщо ж ви маєте бажання брати в цьому участь, необхідно зайти на «Карту доступності». Вона є на сайті будь-якої держадміністрації, там прикріплене посилання, ви на нього переходите, відкривається електронна Карта: в нижньому правому куті є посилання на скачування формуляра. Цей формуляр заповнюється, там все просто і є детальна інструкція. Далі документ відправляється мені на адресу електронної пошти, яка також там вказана. І я вже переношу цю інформацію на «Карту доступності». Вона відразу з’являється в режимі онлайн для користувачів – як для людей з інвалідністю, так і для простих громадян», – розповів Дмитро Кузук.

Крім того, ця інформація необхідна державним адміністраціям для моніторингу, щоб вони бачили, яка є динаміка змін.

Керівник фонду «Світ рівних можливостей» зазначив, що недавно за підтримки Міністерства з соціального захисту та праці ПМР було організовано онлайн-захід. До участі запросили представників місцевої влади міст Придністров’я. Під час зустрічі фахівці ще раз нагадали та роз’яснили, як слід заповнювати «Карту доступності», як оформляти формуляр, наносити координати та давати посилання на фотографії.

Разом з тим Дмитро Кузук зазначив, що поки наповнюваність Карти розгортається незначними темпами. Від усіх сторін – учасників проекту –автори хотіли б більшої активності. «Процедура передбачає залучення зацікавленої громадськості й з інших міст Придністров’я. На жаль, у мене поки немає можливості їздити по республіці та збирати інформацію. Нещодавно мені надійшла інформація з Тирасполя. Я оформив перенесення на Карту шести об’єктів. Взагалі-то й усе», –зазначив Дмитро Кузук.

Електронна «Карта доступності» – це загальний внесок у спільне майбутнє республіки. Зробити нашу країну зручною та доступною для всіх без винятку можливо. Головне – це дія і небайдужість

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото з сайту держадміністрації м. Бендери.