2017: кроки назустріч бізнесу

Про те, що тіньовий ринок завдає чималої шкоди економіці будь-якої держави, знають усі. Наша невизнана, невеличка за розмірами та не така вже багата республіка не є винятком. 

Підприємцям час виходити з «тіні».

На одному із засідань уряду заступник міністра фінансів, директор державної податкової служби Наталія Соколова повідомила, що на сьогодні у Придністров’ї, за різними оцінками, в «тіні» перебуває близько 30% бізнесу.  «У торгівлі цей відсоток вищий, у секторі робіт і послуг – набагато менший, але в середньому можна говорити про 25 – 30%», – сказала вона.

Над створенням сприятливих умов для власників малого та середнього бізнесу нині працюють усі державні установи. Сьогодні ми ознайомимо вас із нововведеннями, які запроваджує Державний митний комітет (ДМК) ПМР.

Спрощення експорту/імпорту товарів

ДМК бере активну участь у формуванні «дорожніх карт» щодо поліпшення внутрішніх умов для ведення бізнесу, а також із підтримки доступу на ринки закордонних країн та експорту придністровських товарів.

Зокрема, у взаємодії з Федеральною митною службою Росії були зроблені ключові кроки у вирішенні проблеми доступу придністровських товарів на російський ринок і підвищення їх конкурентоспроможності. Вдалося узгодити проект технічних умов обміну попередньою інформацією щодо товарів та транспортних засобів, які переміщуються між Україною та РФ і ПМР, в результаті чого придністровським експортерам стане простіше ввозити свої товари.

На початку нинішнього року в міських і районних митницях було організовано низку зустрічей з економічними агентами та індивідуальними підприємцями. Тоді вдалося здійснити об’єктивну оцінку щодо внеску митних органів у формування умов ведення бізнесу, а також визначити проблемні питання та усвідомити, які законодавчі акти вимагають змін у першу чергу.

Таке спілкування з учасниками зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) та отримана від них інформація стала фундаментом блоку заходів, які увійшли в «дорожні карти», що стосуються митної сфери. У рамках цієї роботи були внесені корективи в митні процедури.

Для юридичних осіб

Вирішено багаторічну проблему виробничників, пов’язану з порядком переміщення товарів під процедуру умовного випуску. Він істотно спрощений. Виключена складна і об’ємна система звітності, яку раніше вели на підприємствах.

Для стимулювання експорту товарів за межі республіки тепер можна подавати митні декларації в будь-якій митниці незалежно від місця постановки на облік тієї чи іншої організації. Такий же порядок проведення митного оформлення передбачений і під час імпорту товарів залізничним видом транспорту.

Відбулися зміни в порядку заповнення декларацій на товари, що імпортуються: тепер дозволено під одним найменуванням декларувати товар, який походить з різних країн.

Особливу увагу було приділено спрощенню митних процедур щодо товарів сільськогосподарської галузі. Так, з ініціативи ДМК скасовано вимогу обов’язкового подання сертифіката про походження товару при митному оформленні товарів на експорт. Цей документ застосовується для підтвердження країни походження товару.

Відповідно до затвердженого на 2017 – 2018 роки митного тарифу на товари категорії «техніка сільськогосподарського призначення», що імпортуються на територію Придністров’я, були встановлені нульові ставки ввізного мита.

Скасована обов’язкова раніше процедура реєстрації зовнішньоекономічних договорів (контрактів) і  до-
датково введена практика подачі декларантами на попередньому етапі митного оформлення вантажів електронних копій зовнішньоекономічних договорів, які раніше додавалися на паперових носіях під час подання декларацій.

Економічним агентам, які мають статус «Добросовісний учасник ЗЕД», повернуто преференції зі сплати процедури митного супроводу вантажів, а також з можливості розміщення товару на складі відповідального зберігання під час здійснення процедури внутрішнього митного транзиту.

Для фізичних осіб, представників середнього і малого бізнесу

Для зручності індивідуальних підприємців і скорочення їхніх видатків змінено порядок декларування фізичними особами товарів, що переміщуються. Тепер майже всі товари можна декларувати на пункті пропуску безпосередньо під час їх ввезення (на відміну від раніше дійових вимог про оформлення товарів у митниці).

Індивідуальним підприємцям стало значно простіше сплачувати митні платежі – введена можливість їх внесення в різних валютах. Наприклад, частина суми платежу може бути оплачена в українських гривнях, частина в доларах США і частина в рублях ПМР.

На численні прохання підприємців на сайті ДМК тепер розміщується довідкова інформація про вартість низки товарів, які імпортуються, що значно допомагає під час їх декларування.

Спільно з Мінекономрозвитку проведена робота щодо зниження ставок ввізних митних зборів і навіть їх занулення. Зміни зроблені відносно майже 760 товарних кодів. Відповідні постанови Уряду ПМР набули чинності упродовж першого півріччя 2017 року.

Всупереч складній ситуації з фінансуванням митних органів, були знайдені шляхи щодо оптимізації прибуткової частини бюджету служби з тим, щоб звільнити державні установи від зайвих видатків на здійснення митних процедур. У результаті вони були звільнені від сплати збору за видачу дозволу на надання місць зберігання товарів під митним контролем. Більш того, товари, що належать державним органам, під час декларування були звільнені від митних зборів.

Це лише проміжні результати роботи, спрямованої на кардинальне реформування норм митного законодавства. Реформування продовжиться в рамках Митного кодексу, який нині редагується у Верховній Раді.

За перші 6 місяців 2017 року зміни відбулися й у сфері інформування, консультування представників бізнесу, а також пересічних громадян. Відомчий сайт почав поступово набувати для учасників ЗЕД значення інформаційно-консультаційного порталу.

По-перше, враховуючи численні побажання економічних агентів і журналістів, розширено спектр статистичних даних, доступних усім на безкоштовній основі. Розділ сайту «Статистика ЗЕД» отримав більш повну інформаційну складову. Організовано архів статистичних даних.

По-друге, збулася давня «мрія» придністровських підприємців – для загального доступу на сайті в розділі «Митний тариф» тепер розміщена довідкова цінова інформація на сільгосппродукцію (овочі та фрукти).

По-третє, на сайті ДМК з’явилася послуга онлайн-консультування, яка здійснюється фахівцями контрольно-правого управління в робочий час і співробітниками оперативно-чергової служби – в цілодобовому режимі. Ефективним помічником для учасників ЗЕД став розділ «Часті питання», в якому можна знайти актуалізовані відповіді.

Ефективність реформ у митній сфері

Активність індивідуальних підприємців, що здійснюють ЗЕД, збільшилася в першому півріччі 2017 року на 47% у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року: кількість оформлених ними декларацій зросла на 21%.

За підсумками шести місяців поточного року (в порівнянні з аналогічним періодом 2016-го) на 55% збільшився експорт придністровських товарів у Росію. По Білорусі цей показник зріс більш ніж у 3 рази.

На 89% зріс експорт олійного насіння і зерна, на 29% – чорних металів. Завдяки зниженню ставок на одяг імпорт цієї категорії товарів збільшився в 4 рази, а сума сплачених мит – у 2 рази.

У цілому обсяги придністровського імпорту залишилися на рівні торішніх. Відрахування митних платежів до республіканського бюджету  відносно тогорічного періоду збільшилися майже на 11%. План з відрахування до державної скарбниці за перше півріччя виконано на 114%.

Фахівці Державного митного комітету продовжують вивчати ситуацію, проводять аналіз питань, які надходять від економічних агентів і обіцяють, що жодне з них не залишиться без відповіді. Робота з втілення в життя «дорожньої карти» триває.

Аліса   КОХАНОВА.