Ми зробимо ваше життя солодшим

З давніх-давен мед славився своїми корисними та цілющими властивостями. Кого в дитинстві бабуся не поїла гарячим молоком або чаєм з медом. І як приємно намазати на хліб ці ласощі й мрійливо поглинати їх у думках про літо.

Наталя Порхун, молодий підприємець, з дитинства була знайома з пасікою та процесами, з нею пов’язаними. «Я з нетерпінням чекала шкільних канікул, щоб поїхати з батьком на пасіку, – зізнається жінка. – Навіть під час навчання на педагогічному факультеті приїжджала додому і відразу прагнула потрапити до бджіл».

Тому, як нащадковий бджоляр, Наталя схопилася за ідею просування сімейного бізнесу. Завдяки проекту, фінансованому Європейським союзом (ЄС) в рамках Програми зі зміцнення довіри між двома берегами Дністра, дитяча мрія зі створення промислової пасіки втілилася у життя.

Кожен бджоляр знає, що процес створення, розфасовки та продажу меду – дуже складна справа. З огляду на це, підприємниця розробила бізнес-план, який успішно захистила й отримала грант від ЄС на суму 7 200 євро. Насамперед жінка придбала мікроавтобус, у який була встановлена медогонка. Таким чином, Наталя стала першою людиною в нашому регіоні, яка зайнялася наданням послуг з викачування та доопрацювання меду за допомогою мобільного пересувного комплексу. Послугами комплексу також можуть користуватися бджолярі з різних населених пунктів, в тому числі з правого берега Дністра.

«Щоб зібрати й розібрати комплекс в іншому регіоні, нам потрібно буквально кілька годин, – зізнається бджоляр Михайло Порхун, чоловік Наталі. – Насамперед ми збираємо в окремий мікроавтобус наші компактні вулики, беремо необхідне обладнання і спецформу. В середньому процедура збору займає годину. Далі ми гаємо час лише на дорогу, щоб дістатися до того чи іншого регіону. Тому якщо аграрії збираються використовувати техніку або удобрювати землю, то вони заздалегідь телефонують нам, ми приїжджаємо збираємо вулики й перевозимо їх на іншу ділянку. Таким чином, усім добре, адже бджоли далеко не відлітають від вулика і відразу запилюють деякі сільськогосподарські культури, а ми, у свою чергу, не втрачаємо бджолосім’ї».

Всі охочі можуть придбати не тільки мед від родини Порхун, але й продукти бджільництва: пергу, пилок, маточне молоко, трутовий гемогеніт, прополіс, віск і вогнівку. Сімейна пасіка представляє все це багатство на ярмарках, у мережі магазинів «Кліо» та в магазині «Фуршет».

Про продукцію сім’ї Порхун знають не тільки наші покупці, але і в Америці, і в Італії. «Все завдяки акції «Купуй придністровське» і ярмаркам вихідного дня – продовжує свою розповідь підприємниця. – Люди спочатку з побоюванням ознайомлювалися з товаром, думали, що сучасні технології погано позначаться на традиційному медовому бізнесі. Але після того, як оцінили продукт, самі вже приїжджали до нас у Григоріопольський район, щоб співпрацювати або просто купити готовий продукт. Завдяки людям про нас дізналися за кордоном».

Наталя не збирається зупинятися на досягнутому, зі своєю продукцією вона відвідує різноманітні виставки та ярмарки, бере участь у майстер-класах від закордонних і вітчизняних бджолярів.

«Наша сім’я дякує європейським донорам за допомогу. Девіз нашого виробництва «Ми зробимо ваше життя солодшим», – каже Наталя Порхун насамкінець.

Дарина   КУЛАКОВА.