Гарно поярмаркували!

У рамках заходів, приурочених до Року підприємця, Торгово-промислова палата ПМР ініціювала проект «Купуй придністровське!». Він покликаний не тільки сприяти просуванню товарів місцевого виробництва, а і вчити придністровців робити «патріотичні покупки» – вибирати вітчизняне.

І ось сьоме за рахунком свято придністровського підприємця і покупця відбулося в Рибниці. Кількість трудових колективів, індивідуальних підприємців зростає, і нинішня виставка-ярмарок – тому підтвердження. На ній було представлено понад 2 000 найменувань товарів близько 70 виробників з усієї республіки, серед них 13 – із Рибниці та району. Зростає інтерес до випуску місцевої продукції, відповідно множиться бажання придністровців купувати місцевий товар.

День 21 жовтня був похмурим, однак на настрій містян і їхнє бажання зробити вдалу покупку погода не вплинула. Народ, починаючи з 8-ї ранку, прямував до місця ярмарку. І до 10-ї години майдан уже вирував. Про створення гарного настрою подбали організатори концерту, в якому взяли участь творчі колективи Палацу культури, Центру дитячої та юнацької творчості. Народні пісні українською, молдавською, російською мовою у виконанні «Барвінку», «Чарівниць», «Бусуйок молдовенеск», «Гиочела», естрадні – від гурту ««Sunlight», мелодії духового оркестру лунали зранку-пораненьку і радували всіх ярмаркових упродовж дня.

Після того, як глава держадміністрації міста Рибниці та Рибницького району В’ячеслав Фролов, заступник глави Юрій Молдовський, голова міської та районної Рад народних депутатів Вадим Лозовський, президент Торгово-промислової палати Юрій Ганін, глава держадміністрації міста Дубоссари та Дубоссарського району Руслан Чабан та інші оглянули представлену експозицію, о 9-й годині ранку розпочалася урочиста частина. Зі словами вітання до містян та гостей звернувся очільник міста та району В’ячеслав Фролов, який, зокрема, наголосив: «Ви сьогодні зможете пересвідчитись, що промисловість працює у всіх напрямках, задовольняючи потреби громадян у продукції. Сподіваюсь, ви по праву оціните якість придністровських товарів, і ми зрозуміємо, що все це – тільки задля блага громадян та республіки».

Президент ТПП Юрій Ганін у своєму виступі зазначив, що «…всіх нас об’єднує не тільки повітря, яким ми дихаємо, а спільне життя, доля, цілі, спільні завдання, а також спільна економіка», і проект «Купуй придністровське!» покликаний підтримати тих, хто забезпечує й розвиває її в нашій республіці. «Ми хочемо, щоб наші підприємства міцніли, а для цього ми повинні купувати їхню продукцію. Та чи знаємо ми всю цю продукцію, чи любимо ми її? Ось на які питання має відповісти цей проект. Цей ярмарок уже сьомий за планом нашого проекту. І за весь період уже реалізовано товарів на суму понад 2 млн доларів. 160 промислових та 170 торгових підприємств беруть участь у цьому проекті. Понад 20 тисяч населення відвідали виставки. За весь період було проведено чимало дегустаційних заходів задля ознайомлення споживачів з різноманітною вітчизняною продукцією. Словом, це ідея, яка все-таки крокує Придністров’ям. Ми хочемо, щоб вона була не разовою, а ще однією єднальною ідеєю для народу Придністров’я. Підтримуючи вітчизняного виробника, ми забезпечуємо бюджет, а отже, зміцнюємо добробут свій і республіки загалом», – пояснив мету проекту Юрій Григорович і подякував усім виробникам та покупцям, хто підтримує цю ідею.

Так було дано офіційний старт ярмарку в Рибниці. А от заклик ведучої пам’ятати, що все зроблене в Придністров’ї – якісне та натуральне, прозвучав досить формально, оскільки всі покупці вже давно у цьому пересвідчились, і кожен поспішав до того виставкового павільйону, де хотів придбати потрібну продукцію. Серед величезного асортименту важко було навіть зорієнтуватися: так хотілося і смачними кондитерськими виробами від хлібокомбінатів Тирасполя, Бендер та Рибниці поласувати, і рибку від «Акватиру» та «Рілли» скуштувати, і овочі від тепличного комплексу «Тираспольтрансгазу-Придністров’я» до столу придбати, і консервами Кам’янського консервного заводу запастися, а дешеве корисне перепелине яйце «Перепелиного дому» ось-ось розійдеться по сумках – раптом не встигнеш. І напоїв тут було стільки, що всі могли, попередньо продегустувавши, прикупити щось або до святкового чи романтичного столу, або підготуватися до вечірки з друзями за пляшкою вітчизняного пивка. А дітям батьки могли купити солодку від «Гарант-сервісу» або очищену воду від «Аквіни» та «Доброї води».

А там ще й одяг Рибницької трикотажної фабрики, «Інтерцентр Люксу», «Одеми», «Вестри» та взуття «Floti» приміряти треба. І до магазину постільної білизни «Тиротекс» не щодня зайдеш… А для господарства скільки пропозицій – від рибницького цементу до продукції ТОВ «Доброва», «Лідера», «Електромашу», Молдавського металургійного заводу. Тож встигнути треба було все. І ця нагода була надана всім охочим – виробники терпляче чекали на своїх покупців.

Та не хлібом єдиним, як то кажуть… ДУП «Приднестровская газета» організувала на майдані передплатну акцію на республіканські газети трьома офіційними мовами: «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» та «Гомін». Адже на шпальтах цих газет можна прочитати новини економіки та інформацію про позитивні зрушення у сфері підприємництва та бізнесу, газети знайомлять читачів з конкретними людьми, які досягли у цій галузі певних успіхів та можуть поділитися своїм досвідом. Так, цього дня газету «Гомін» передплатили, на жаль, тільки троє людей. Довелося почути навіть констатацію того факту, що українську мову придністровців усе ж таки слід назвати «придністровською говіркою», а літературну мову «ще треба розуміти!» Та і ярмарок, природно, був на першому місці цього осіннього дня.

Ну, а почесна делегація на чолі з главою держадміністрації тим часом обходила павільйони, щоб вручити всім учасникам Листи подяки від організаторів виставки-ярмарку, подякувати їм та побажати процвітання.

На сьомій за рахунком акції «Купуй придністровське!» можна було зустріти й тих, кого називають індивідуальними підприємцями, тих, хто робить у бізнесі тільки перші кроки чи вже багато років веде його особисто. У кожного – своя історія приходу в справу, але прагнення у всіх одне – розширити торговельні точки, налагодити значні обсяги виробництва, вирушити у великий шлях під назвою «Мій успішний бізнес».

Серед таких підприємців багато «медівників», саме так називають у нас бджолярів, яких на ярмарку теж було багато. Та увагу відразу привернув намет «Сімейна пасіка Порхун Михайла та Наталі». Отримавши Лист подяки, господар із задоволенням зазначив: «Мрії збуваються!» Після такого натхненого вигуку захотілося поспілкуватися з цією життєрадісною людиною і купити травневого медку.

Михайло – мешканець села Шипка Григоріопольського району. Мріє, щоб люди не їздили кудись за медом, а знали, що справжній, лікувальний, різних сортів мед є зовсім поруч. Та не тільки придністровців хоче дивувати своїм медом, а і вийти з ним на зовнішній ринок. А для цього створив і очолив Асоціацію бджолярів Придністров’я. «Адже разом ми – сила!» – зазначив знавець меду, у якого мрії постійно змінюються, оскільки він сам іде до них. І саме такі позитивні та цілеспрямовані люди зможуть покращити не тільки свій добробут, а і своїх співвітчизників.

Виставка-ярмарок ще довго демонструвала товари і послуги. Під час її проведення можна було побачити і почути розмови представників фірм та підприємців з покупцями, що не може не радувати. Зрозуміло, що сторони зацікавлені одна в одній – республіці потрібен такий товар, якого потребує покупець, і виробникові про це непогано дізнатися від нього самого. Адже проект «Купуй придністровське!» це і передбачає.

Під час ярмарку кожен міг проголосувати за кращу експозицію. За результатами такого голосування визначили кращих серед кращих. Так, переможцем конкурсу «Краща експозиція» став Тираспольський хлібокомбінат, який представив понад 400 найменувань хлібобулочних і кондитерських виробів. Переможцеві вручили подарунковий сертифікат на безкоштовну рекламу і ящик шампанського. На другу сходинку п’єдесталу піднявся Рибницький хлібокомбінат, на третьому місці – Молдавський металургійний завод. Отож, гарно поярмаркували! Усі три підприємства візьмуть участь у фінальній виставці «Купуй придністровське!», яка запланована в Дубоссарах на 28 жовтня.

Глава держадміністрації В’ячеслав Фролов передав вимпел – символ проекту главі Дубоссарського району і міста Дубоссари Руслану Чабану, який привітав переможців і зазначив, що призом стала все ж таки продукція дубоссарського виробника – винзаводу «Букет Молдавии».

На завершення урочистої частини президент Торгово-промислової палати Юрій Ганін зазначив, що виставка-продаж «Купуй придністровське!» є однією зі складових цілого комплексу заходів, спрямованих на стабілізацію економіки Придністров’я і забезпечення продовольчої безпеки.

Ярмаркував з усіма Владислав КРИЖАНОВСЬКИЙ.