Зміни формату миротворчої операції не буде!

У Громадській палаті ПМР 24 жовтня відбулася зустріч, присвячена збору підписів за збереження формату чинної миротворчої операції. Обговорили тимчасові рамки проведення акції, хід збору підписів, а також вік людей, охочих підтримати представників громадськості.

Метою зустрічі стала координація процесу збору підписів. Два тижні тому цим уже почали займатися профспілкові організації, діяльність яких ще не досягла своєї найактивнішої фази. У Тирасполі працює вуличний збір підписів, організований активістами об’єднаної Ради трудових колективів (ОРТК). Цей пункт розташований біля центрального відділення ДУП «Придністровська пошта». У період з 20 по 24 жовтня було зібрано понад 1 000 підписів. Найближчим часом з’явиться ще одна така ділянка в центрі міста.

«Сьогодні головне завдання Придністров’я на противагу тому, що звучить у Молдові, сказати всьому світові, що ми проти зміни формату миротворчої операції й за те, щоб вона тривала саме в такому вигляді, оскільки довела свою життєздатність за всі роки після подій 1992 року», – зазначив Ігор Буга, голова Придністровської асоціації ветеранів війни в Афганістані.

Передбачається три види збору підписів. Перший – у трудових колективах і профспілках, які вже почали свою роботу. Другий – на територіях міст і районів Придністров’я, а третій має на увазі відвідування активістами жителів удома, щоб був максимально великий результат.

«Ми зібралися, щоб висловити думку громадськості й усіх жителів нашої держави. Я знаю точно, що більшість жителів  підпишеться за збереження тут російських військ. Ці підписи будуть направлені в ООН, Російську Федерацію та навіть в Молдову, щоб усі знали, що воля народу Придністров’я така», – розповів Володимир Ємельянов, голова ОРТК Придністровської Молдавської Республіки.

За підсумками наради дійшли єдиної думки про те, що висловити свою позицію в підтримку збереження чинного формату миротворчої операції та присутності російських військ у Придністров’ї можуть особи, які досягли 16 років і мають при собі документи, що засвідчують особу згідно з чинним законодавством ПМР. Буде створена спеціальна комісія, яка підраховує самі бланки, підписи, відбраковує повтори, складає протокол. Відомості будуть передані керівництву республіки для того, щоб воно спиралося у своїй зовнішньополітичній діяльності на думку громадян ПМР.

Олександра   ПОПАЗОВА.