Будівельна амністія. Легалізація самобудів продовжується

У Дубоссарському районі будівельною амністією скористалося майже 200 мешканців міста і району. Положення про порядок проведення будівельної амністії в республіці  залишатиметься чинним до кінця 2017 року.

Мешканці селищ Дубоссарського району кілька років тому на зустрічах із керівництвом району часто зверталися до представників влади по допомогу в реєстрації самовільно зведених  господарських будівель (самобудів) на території приватних домоволодінь. Раніше до осіб, які порушили чинне законодавство щодо будівництва, реконструкції чи переобладнання об’єктів нерухомості, застосувалась адміністративна відповідальність. Громадянам доводилося сплачувати великі штрафи за самовільні господарські прибудови. Дія Положення про порядок проведення будівельної амністії, яка була продовжена цього року Президентом ПМР Вадимом Красносельським, дозволяє власникам нерухомості реєструвати зведені об’єкти через спрощену схему без застосування до них адміністративної відповідальності. У Дубоссарах цього року таким правом на амністію вже скористалося 47 городян.  Сім’я Булан – одна з таких. Одинадцять років тому вони побудували на своєму подвір’ї кам’яну альтанку, прибудову з санвузлом та гараж. Узаконити ці об’єкти вдалося лише цього року завдяки будівельній амністії.

«Мій батько захворів і вирішив переоформити будинок на мене, тому що я – єдина його дочка. Я пішла до нотаріуса, і там мені повідомили, що нині в республіці діє будівельна амністія, і ми можемо не платити штраф. Мені довелося заплатити лише за послуги в БТІ та Реєстраційній палаті – сума вийшла невелика. Ми дуже раді й вдячні нашому Президентові Вадиму Миколайовичу Красносельському за те, що відразу, тільки-но приступив до своїх обов’язків, почав робити корисні справи для простих людей. Мої батьки – пенсіонери, до того ж батько важко хворий і платити штрафи за прибудови, які зробили десятиріччя тому, було дуже складно. Це така велика допомога для людей, особливо для літніх. У більшості з них прибудови були зроблені ще за радянських часів, адже – це їхня праця і життя!» – розповіла Тетяна Булан.

«Будівельна амністія поширюється на житлові одноповерхові будинки з підвалом чи мансардою, службово-господарські прибудови, зведені або реконструйовані до 1 січня 2016 року. При цьому обов’язковою умовою амністії є те, щоб ці побудови використовувалися в особистих цілях, а не комерційних», – розповів заступник глави Дубоссарської держадміністрації Євген Дабіжа. Але, за його словами, будівельна амністія не поширюється на самовільне перепланування в багатоповерхових будинках.

У селищах Дубоссарського району, завдяки Положенню про спрощений порядок будівництва, реконструкції, перепланувань і введення в експлуатацію домоволодінь, господарських і побутових прибудов, тепер полегшена процедура оформлення необхідних документів. Велику допомогу в цьому процесі надають органи місцевого самоврядування.

«Мешканці сільської місцевості звільнені від бюрократичних перешкод. Їм тепер не потрібно здійснювати геодезичну зйомку, а незаконні прибудови громадяни можуть оформити без нарахувань штрафів. А у нас тепер з’явилася можливість мати точну базу даних земельних ділянок – вона уточнюється й оновлюється», – підкреслив голова сільської Ради селища Роги Дубоссарського району Леонід Касьянов.

За новими правилами по завершенні робіт з будівництва або реконструкції об’єкта необхідно надати в орган самоврядування селища необхідні документи. Після подання заяви у десятиденний строк документи розглядаються приймальною комісією. У випадку, якщо будівля відповідає нормативам безпеки, видається акт приймання, на основі якого державна адміністрація селища ухвалює рішення про введення будівлі в експлуатацію. Такий підхід істотно облегшив процес оформлення документів селянам. На сьогодні такою можливістю в Дубоссарському районі вже скористалося 144 мешканці сільської місцевості.

Надія   ПАЄРЄЛІ.