Тирасполь, рік 1967, 7 листопада…

«Ніколи ще Тирасполь не був у такому святковому вбранні, як нинішнього ювілейного року. Особливо яскраво була оформлена центральна магістраль міста – вулиця 25 Жовтня. Величезні світлові панно, транспаранти, гасла, вигадлива ілюмінація на тролейбусних стовпах і стінах підприємств та установ – усе це у вечірній час займалося яскравими вогнями різнокольорових електричних лампочок», – такими словами починався репортаж на сторінках газети «Дністровська правда» про відзначення 50-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції в Тирасполі.

Трудящі пройшли в багатолюдній демонстрації й провели стандартний, сформований за багато років радянських традицій, мітинг. На центральній міській трибуні стояли керівники партійних і радянських організацій, видатні люди міста, учасники революційних подій 1917 року, громадянської та Великої Вітчизняної воєн.

Мітинг відкрив голова виконкому міської Ради В. І. Теленков і надав слово першому секретарю міського комітету партії П. П. Петрику (нині почесному громадянину м.Тирасполя). Доповівши про успіхи міста, Павло Петрович надав слово ветерану партії, члену КПРС з 1920 року О. С. Богачову. Після нього від імені болгарської делегації, що прибула в Тирасполь, виступив Дмитр Димитров, секретар одного з окружкомів Болгарії.

Учасників мітингу привітали Герой Соціалістичної Праці, бригадир Парканського колгоспу ім. Леніна В. І. Степанов та голова міської Ради піонерських дружин Ольга Гальченко. Кульмінацією мітингу став виступ секретаря міськкому партії М. М. Інякіна (саме він зачитав текст Послання нащадкам і запропонував замурувати його в стіні підніжжя пам’ятника Володимиру Леніну).

Нині тираспольчанам звичніше називати цю споруду старою трибуною, яка перестала бути підніжжям пам’ятника вождю світового пролетаріату, оскільки той був знесений на початку 1990-х років. До цього часу на центральній столичній вулиці, крім нього, було ще два пам’ятники Леніну: перед Будинком Рад і перед нинішнією будівлею Верховної Ради й Уряду ПМР.

М. М. Інякін запропонував, щоб через п’ятдесят років, у 2017-му, Послання відкрили й прочитали ті тираспольчани, які святкуватимуть 100-річчя Радянської влади. Право замурувати скриньку з Посланням (так було написано в «Дністровській правді») було надано члену КПРС з 1917 року Степану Ждановичу. У момент закладки Послання над майданом пролунали збройні залпи.

На цьому мітинг був завершений, але святкування продовжилося інсценуванням переможного шляху Радянського держави, і повз трибуни по площі пройшов броньовик, аналогічний тому, з якого Володимир Ленін у квітні 1917 року проголосив: «Вся влада Радам!»

Минуло півстоліття, умістивших так багато переможних і проблемних подій, розпалася велика країна. Але придністровці – вдячні нащадки – пам’ятають добро і взаємодопомогу, підтримку і турботу. Тому заповідане нам побажання – відкрити Послання у 2017 році й ознайомити з ним нинішнє молоде покоління – буде здійснено 3 листопада 2017 року.

Алла МЕЛЬНИЧУК.