Маленькі хатиночки по місту біжать, діти й дорослі в хатиночках сидять…

Шановні читачі, ви вже відгадали загадку про хатиночки? Так, це наш тролейбус, без якого ми вже не уявляємо свого життя. Міський електротранспорт є однією з найважливіших галузей, яка задовольняє потреби нашого населення в перевезеннях. Від рівня розвитку транспортної мережі, організації руху транспортних потоків і надійності роботи електротранспорту в значній мірі залежить життєдіяльність підприємств, організацій та установ Тирасполя.

Четвертого листопада 2012 року Тираспольське тролейбусне управління відзначить своє 50-річчя. Це знаменна дата в історії розвитку електричного транспорту столиці Придністровської Молдавської Республіки, найважливішого політичного, економічного і культурного центру, який 14 жовтня відзначив своє 225-річчя.

У 1792 році, після укладення Ясського мирного договору, для зміцнення нових кордонів Російської імперії було прийнято рішення про створення фортеці на річці Дністер, якій належало стати зримим символом російської військової присутності. Вона була побудована під керівництвом прославленого російського полководця О. В. Суворова спільно з інженером Францем де  Воланом. Поселення, яке виникло поблизу фортеці, почало називатися Тирасполь. Минали роки, зростало місто. Пізніше на цій території була побудована залізниця, що з’єднала Тирасполь з Одесою і Кишиневом.

Після революційних потрясінь 1917 року драматичні події відбувалися і в цьому регіоні, аж до звільнення міста військами 37-ї армії 3-го Українського фронту від німецько-румунських окупантів у квітні 1944 року. У повоєнні роки Тирасполь почав стрімко розвиватися: формувалися нові галузі машинобудування, легкої промисловості, та й зовнішній вигляд міста суттєво змінився. Будівництво нових індустріальних, інфраструктурних об’єктів сприяло припливу населення. Згодом у місті все гостріше поставала транспортна проблема – автобусні перевезення вже не справлялися з пасажирським потоком.

І ось у шістдесяті роки міська влада за підтримки республіканського і союзного урядів добилася права на будівництво та подальший розвиток міського електричного транспорту – тролейбусних ліній. Було розроблено техніко-економічне обґрунтування й проект будівництва депо на 100 одиниць рухомого складу по вулиці Гвардійській та тролейбусної лінії по вулиці Леніна і 25 Жовтня (залізничний вокзал – радгосп – технікум ім. Фрунзе), протяжністю 6,25 км.

28 вересня 1967 року Наказом міністра житлово-комунального господарства МРСР № 115 «Про організацію тролейбусного управління в місті Тирасполі» було утворено Тираспольське тролейбусне управління з самостійним балансом, начальником якого призначили Цобросоцького Івана Андрійовича. Саме йому доручили підготувати й укомплектувати підприємство кваліфікованими кадрами.

Напередодні 50-річчя Жовтневої революції, 4 листопада 1967 року, відбулося урочисте відкриття тролейбусного руху. Першим водієм новенького тролейбуса ЗіУ-5 був Анатолій Михайлов – нині легенда колективу (пропрацював водієм понад 40 років). Тоді на маршруті курсувало 15 тролейбусів з інтервалом руху чотири-п’ять хвилин. Це був справжній подарунок городянам. Він став початком стрімкого розвитку електротранспортної мережі 180-тисячного міста і колективу підприємства.

До кінця 1967 року, всього за три місяці, були сформовані служби управління, що складалися з основних робочих спеціальностей: водіїв і кондукторів, електромонтерів енергогосподарства і ремонтного персоналу депо, інженерно-технічних працівників і службовців управління – всього 162 людини.

Уже в травні 1968 року, після введення в експлуатацію ділянки тролейбусної лінії від вулиці Леніна до міської лікарні, були відкриті тролейбусні маршрути № 2 і № 3 (№ 3 – від залізничного вокзалу до лікарні, № 2 – від радгоспу-технікуму ім. Фрунзе до міської лікарні). У листопаді 1969 року завершено ділянку тролейбусної лінії на житловий масив Жовтневий і рух за маршрутами № 2 та № 3 продовжено до кінотеатру «Юність». У листопаді 1972 року із завершенням будівництва шляхопроводу через залізницю по вул. Шевченка відкрито рух тролейбусів за маршрутами № 4 і № 6 в промислову зону на вул. Шутова. У червні 1977 року із завершенням будівництва тролейбусної лінії по вул. Сакрієра, Чапаєва, Щорса відкрито нові кільцеві маршрути № 4 та № 7, які зв’язали Жовтневий житловий масив з усіма великими промисловими підприємствами міста: заводом ливарних машин імені Кірова, «Електромашем», «Молдавізолітом», «Автополивом», «Автопричепів», «Металолітографії» тощо. У грудні 1980 року введено в експлуатацію тролейбусну лінію до ПХБО протяжністю 2,3 км. У квітні 1982 року розпочато будівництво тролейбусної лінії на головній транспортній магістралі міста – вул. Карла Лібкнехта. Пішов тролейбус маршруту № 3 від вул. Миру до вул. Леніна. Нарешті у квітні 1986 року продовжено спорудження тролейбусної лінії по вул. Карла Лібкнехта. Введено в експлуатацію ділянку лінії від вул. Леніна до вул. Шевченка. Змінили рух маршрути № 4 та № 7, завдяки чому на сім хвилин скоротилися витрати часу на зворотний рейс. Минув ще один рік, і в експлуатацію ввели ділянку лінії по вул. Карла Лібкнехта від вул. Шевченка до перетину з вул. Правди, відкрито рух тролейбусів по маршруту № 3 і  № 9.

Перша річниця Бендерської трагедії була ознаменована урочистим відкриттям тролейбусного сполучення між Бендерами й Тирасполем. Тоді ж маршрути № 1, № 2 та № 6 продовжили до мікрорайону «Західний».

Маршрут з кінцевою зупинкою на площі ім. О. В. Суворова № 19 у 2012 і 2013 роках був продовжений до театральної площі, а потім і до Республіканської клінічної лікарні. У листопаді 2015 року почав функціонувати маршрут № 19-а (вул. Карла Лібкнехта – драмтеатр – РКЛ – вул. Карла Лібкнехта).

Загальна протяжність тролейбусних ліній у місті з урахуванням лінії на Бендери складає 79,6 км. Постійну роботу тролейбусів на лінії забезпечують шість тягових підстанцій, керованих з одного диспетчерського пункту. На сьогодні чисельність ТТУ становить 325 осіб, з них чоловіків – 179 та жінок – 144.

Перед електротранспортниками Тирасполя поставлене основне завдання – забезпечення регулярних, комфортних та безпечних перевезень пасажирів. А це можливо лише за тісної взаємодії водіїв, лінійного і ремонтного персоналу, тобто всіх, від кого залежить чітка робота рухомого складу, безперебійне електропостачання, справність контактних мереж. Оскільки вони – справжні професіонали своєї справи, комфортні поїздки в тролейбусах нам забезпечені.

Колектив Тираспольського тролейбусного управління неодноразово нагороджувався дипломами Всесоюзної центральної ради профспілок, ЦК профспілок МРСР, а за досягнення найвищих результатів у республіканському соціалістичному змаганні в 1987 році ТТУ було присуджено «Перехідний Червоний прапор ЦК Компартії Молдавії».

Тролейбусники ніколи не стояли осторонь подій у місті й республіці. Так, під час збройного конфлікту з Республікою Молдова в 1992 році немало працівників управління стали на захист Придністров’я, відстоявши його свободу і незалежність. До загону добровольців тоді записалося 28 патріотів ТТУ: Бучацький М. О., Бабенко В. В., Басс Ю. В., Шевченко Б. М., Булинкін В. В., Заключаєв Ю. В., Ніжинський А. В., Глізнуца В. В., Євтєєв С.Г., Атаманюк М. М., Кирилюк В. П., Гладков А. Є., Володін Г.І, Решилін А. С., Балан Б. В., Раздольський А. Ш., Зенич В. І., Пономаренко В. В., Курганов Ю. Н., Євтяров П. П., Євгієнко А. В., Володін Г. І., Бозу П. В., Каратуш В. С., Бурков А. П., Дьяченко В. Г., Таращанський А. В., Ткаченко А. М.

Держадміністрація Тирасполя завжди приділяла багато уваги поповненню парку тролейбусів ТТУ. Так, на початку 90-х років за бартерною угодою вдалося поповнити парк 23 новими тролейбусами ЗіУ-682 М заводу ім. Урицького м. Енгельса, Саратовської області. З 2008 року в Тирасполь надійшло 20 тролейбусів з Мінська, правда, з простроченими термінами експлуатації (як безоплатна допомога), які після капітально-відновлювального ремонту в ТТУ успішно взяли участь у пасажирських перевезеннях.

З 2012 року по 2014 рік в управління надійшли тролейбуси нового покоління: 12 низькопідлогових машин з Мінського заводу «Белкоммунмаш» та дві одиниці Вологодського заводу «Транс-Альфа» згідно з програмою Автономної некомерційної організації (АНО) «Євразійська інтеграція» Російської Федерації. І це тільки початок. Підприємству належить провести широку модернізацію та реконструкцію обладнання п’яти тягових підстанцій і третини контактно-кабельної мережі, оновити більш ніж половину фізично і морально застарілого парку рухомого складу на нові, сучасні моделі, більш комфортабельні, низькопідлогові, економічні тролейбуси.

Ми щиро вітаємо колектив Тираспольського тролейбусного управління з 50-річним ювілеєм! Бажаємо успіхів, процвітання та збереження високих темпів розвитку! Завдяки вашій натхненній праці столиця Придністров’я наближається до європейських стандартів як у транспортному, так і в екологічному аспектах!

Олена   ДВОРСЬКА.