Гуманне ставлення до кожного

Чесний діалог відбувся в Тирасполі 19 жовтня в рамках програми «Підтримка прав людини на обох берегах Дністра». Учасники прес-клубу обговорили права людей з обмеженими можливостями та роль преси в їхній соціально-економічній інтеграції.

Метою круглого столу стало привертання уваги громадськості до проблем, з якими зустрічаються особливі люди, показати їх потенціал і різноманітність інтересів, а також обговорити хід виконання рекомендацій Старшого експерта ООН з прав людини в Придністровському регіоні Томаса Хаммарберга, який у 2012 році відвідав наші спеціалізовані установи.

Олександру Стратулат, координатор програми «Підтримка прав людини на обох берегах Дністра», розповів про її основні етапи. Програмні заходи почалися у вересні 2016 року. Управління ООН з прав людини спільно з організацією «Участь» (Бендери) і Центром правової допомоги (Кишинів) ініціювало підготовку серії тренінгів для підвищення рівня обізнаності активістів і представників організацій, які працюють з особливими людьми. Тренінги планувалися у два етапи. Перший був присвячений головним чином правам людини та міжнародним стандартам. Другий – конкретним правам людей з обмеженими можливостями, міжнародним правозахисним механізмам, мобілізації та мережевим умінням. За словами Олександру, заняття проходили як на правому, так і на лівому березі Дністра. При цьому він акцентував, що ці заходи проводилися в  Григоріополі та Рибниці, а не в Тирасполі чи Бендерах. Ця програма реалізується Управлінням ООН з прав людини за фінансової підтримки Європейського союзу та посольства Швеції в Республіці Молдова.

Говорили й про перспективи дотримання прав людини на обох берегах Дністра. Андрій Єшану розповів про те, що з метою створення послуг на місцевому рівні на лівому березі Дністра були організовані дві ознайомчі поїздки. У рамках заходів були продемонстровані послуги зі сприяння у працевлаштуванні, психологічної та юридичної підтримки, що вже практикується на правому березі Дністра. Досвід правобережних організацій був позитивно оцінений придністровськими колегами.

Важливість вживання слів-термінів стосовно до людей з обмеженими можливостями з присутніми обговорила Ксенія Сімінчук. Своїм виступом вона наголосила на тому, що не потрібно акцентувати увагу на «вади» людей. На першому плані має бути ставлення  до них, щоб не було навіть найменшого натяку на порушення прав людини. Також Ксенія провела тренінг з використанням збалансованого лексикону щодо дискримінованих груп з метою підвищення рівня прийняття їх у суспільстві.

Історію життя Діани Дорошенко розповіла її мама. Дівчинка не може спілкуватися з усіма, тому що народилася глухою. Майстер спорту і чемпіонка світу з шашок, майстер декоративно-прикладного мистецтва, кожною своєю перемогою і досягненням вона показує, що всім повинна бути доступною освіта і працевлаштування. Також Діана закінчила художню школу ім. І. Я. Фойницького з червоним атестатом. На цей момент дівчинка продовжує професійно займатися шашками, картинами з гобелена, і просто насолоджується життям.

У ході обговорення теми круглого столу були висловлені різні думки всіх учасників. Однак зійшлися на тому, що вживання поняття «інвалід»  до певної групи людей невірне. Таким чином, було вирішено, що буде гуманніше вживати вираз «люди з обмеженими можливостями». Також обговорили проблеми висвітлення у ЗМІ роботи організацій, що працюють з  особливими людьми, та шляхи їх вирішення.

Можна сказати, що діалог відбувся.  У підсумках з’ясували, що ЗМІ повинні усвідомити все почуте на засіданні прес-клубу й, використовуючи наявні вже  інструменти,  взяти на себе роль координатора з метою зміни соціального сприйняття вразливих груп населення.

Олександра   СТАНІЛЄСКУ.