Вони завжди на сторожі кордонів держави

Прикордонним органам ПМР 14 вересня виповнилося 29 років. Вони вважаються елітою Збройних сил, яка першою приймає бій у випадку агресії, а в мирний час бореться з контрабандою та незаконним перетином кордону.


Відповідно до Указу Президента ПМР № 244 від 14.09.1992 року «Про формування прикордонного загону МДБ ПМР» на території військової частини 21902 колишньої Радянської Армії був створений прикордонний підрозділ.

14 листопада 1992 року бійці ТРЗ заступили на охорону рубежів республіки. Службу на кордоні також несли козаки-чорноморці та гвардійці. Першого березня 1993 року в структурі Міністерства державної безпеки був організований Окремий резервний прикордонний козацький полк, а 14 вересня 1993 року прикордонний загін уже мав бойовий прапор.

Вітальний адрес з нагоди святкової дати прикордонникам направив Президент ПМР Вадим Красносельський. У документі зазначається, що захист рубежів Батьківщини завжди покладається на мужніх і сильних людей, здатних дати гідну відсіч агресору: «Прикордонники першими брали й беруть удар на себе, відстоюючи кожну п’ядь рідної землі. Саме так було в перші години Великої Вітчизняної війни в 1941 році.

Утворення 14 вересня 1992 року першого прикордонного загону в Придністров’ї відіграло важливу роль у забезпеченні суверенітету і незалежності нашої держави. Сучасне покоління придністровських прикордонників гідно продовжує славні традиції своїх попередників. Маючи високу бойову і тактичну підготовку, прикордонники Придністров’я пильно охороняють державний кордон, припиняючи його незаконний перетин. Бажаю вам та вашим близьким здоров’я, щастя і добробуту!»

З нагоди святкової дати урочисті заходи відбулися на плацу біля Будинку офіцерів Прикордонного управління. Учасники події вшанували пам’ять і поклали квіти до меморіального знаку з іменами загиблих прикордонників, які мужньо і самовіддано захищали рубежі нашої держави.

Зі святом військовослужбовців привітав міністр державної безпеки ПМР Валерій Гебос. Керівник силового відомства зазначив, що навіть у мирний час перед прикордонниками стоять непрості завдання. «Першими, хто зобов’язаний відповідно до своїх обов’язків зустріти ворога, – є прикордонники. Наша служба пов’язана з ризиком, і, я впевнений, що ваша підготовка – професійна і морально-психологічна – дозволяє вам зробити усвідомлений вибір, – сказав міністр. – Коли кордон охороняють такі люди, можна бути впевненим у тому, що вони не допустять на придністровську землю нікого, хто прийде сюди з недобрими намірами». Архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава провів чин освячення ікони «Спас грядущий».

На честь свята деяким прикордонникам були вручені державні та відомчі нагороди. Бійцям, які заслужили право на носіння зеленого берета, начальник Прикордонного управління особисто вручив заповітний головний убір, як символ мужності та честі.

Військовослужбовці продемонстрували кращі результати під час проходження кваліфікаційних випробувань, зокрема марш-кидок на відстань у 5 км з повним бойовим викладенням, комплексно-силові вправи та подолання єдиної смуги перешкод.

Для гостей, школярів і студентів була організована екскурсія в кімнату Бойової слави. Вони також відвідали виставку ветерана прикордонних військ Володимира Бондаря, який у вільний час створює з сірників картини, моделі військової техніки та устаткування будівель.

Свято закінчилося, а прикордонники продовжують гідно оберігати спокій держави. Це надійний щит перед обличчям зовнішніх викликів і загроз

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби МДБ.