Заслужена відзнака талановитої молоді

У Тирасполі на подвір’ї кафедрального собору Різдва Христового 16 вересня відбулася церемонія нагородження лауреатів конкурсу, присвяченого 800-річчю благовірного князя Олександра Невського і Року молоді в Придністров’ї.


За словами радника архієпископа Тираспольського і Дубоссарського Сави з питань культури Миколи Димченка, 2021-й у Росії оголошений роком Олександра Невського. «Особистість князя Олександра Невського має величезне значення для історії нашої країни, культури, менталітету російської людини. Час його життя – XIII століття, коли в Європі були тривожні часи: пограбований Константинополь, на Русі множилися проблеми з навалою монголо-татар і князівської міжусобиці. Це був період, коли, як в загальний котел, скидалася зовнішня і внутрішня політика держав, а що з цього вийде, передбачити не міг ніхто», – сказав представник Тираспольсько-Дубоссарської єпархії.

При Олександрі Невському Русь тіснили з трьох сторін: католицького Заходу, з боку Орди та Литви, а державність у країні ще не сформувалася. І в тих умовах він був незамінний. Новгородці, що буквально вигнали його з князювання, після деяких подій на колінах просили князя повернутися. Цей факт свідчить про те, що Олександр Невський не був авторитарним лідером, він не був злопам’ятним, повернувшись на князівство, нікого не покарав, подолавши свою особисту образу.

Про військові подвиги князя Невського ми всі знаємо з підручників історії. Він не програв жодної битви, хоча трапляються особистості, які ставлять під сумнів його заслуги, як полководця. Проте докази військових подвигів Невського збереглися в церковних літописах. Звичайно, там можуть бути розбіжності в кількості учасників, але в тому, що події дійсно мали місце, що були досить значущими для Русі, сумнівів немає. Битви з хрестоносцями та перемога над ними мали величезне значення для Русі. Саме князь Невський зі своїм військом дав можливість майбутній Росії залишитися православною і не потрапити під владу іноземців.

Микола Димченко розповів, що наша республіка також залучилася до святкування важливої дати, пов’язаної з діяльністю цієї видатної людини. З ініціативи Тираспольсько-Дубоссарської єпархії й Міністерства просвіти ПМР, за підтримки Росспівробітництва було ухвалене рішення провести творчі конкурси «У фокусі добра» та «Дивись, це Придністров’я».

Понад 200 учасників віком від 13 до 30 років надіслали свої роботи для участі у творчих заходах. У номінації «Ліки добра» були представлені художні фотографії професійного або аматорського виконання із зображенням людей, що займаються добровольчою діяльністю, жанрові тематичні фотографії; «Історія добра» – есе та вірші про людей, яким властиві благородні вчинки, про історії добрих справ і своєчасно надану допомогу волонтерів; «Ми волонтери!» – відеоролики про історію індивідуальної участі в добровольчій діяльності, значущу добру справу, про діяльність добровольчих організацій.

Головна мета конкурсу – формування позитивного іміджу республіки, творча візуалізація ставлення до рідного краю молодих громадян, того, як вони бачать нашу республіку.

Всі учасники церемонії були відзначені дипломами Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та Міністерства просвіти, Росспівробітництво подарувало також книги.

Одним із нагороджених став юнак з Паркан Олександр Тимофєєв: «У нас у школі проводяться різні заходи. Для участі у конкурсі в номінації «Ми волонтери!» був надісланий відеоролик. Його мета – показати конкретну допомогу притулку для тварин. Це заготівля корму, придбання ліків. Дуже задоволений тим, що брав участь у конкурсі. Надалі планую займатися волонтерством».

Анастасія Гнатишена з Кам’янки вже давно є учасницею різних творчих республіканських заходів. Дівчина стала лауреатом конкурсу «Дивись, це Придністров’я» у номінації «Тихий куточок Батьківщини моєї». Вона сфотографувала кам’янський парк, його тінисті алеї з багатовіковими деревами. Анастасія впевнена, що такі творчі конкурси потрібні, оскільки дають можливість виховати справжніх патріотів Придністров’я

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото прес-служби МО.