О. Невський: «Хто з мечем до нас прийде, той від меча і загине. На тому стояла, стоїть і стоятиме земля Руська!»

У Бендерській фортеці відбувся фестиваль, присвячений 800-річчю від дня народження Олександра Невського. Для гостей свята підготували яскраву розважальну програму: богатирські забави, спортивні змагання, концерт та виставки. Серед запрошених був і Президент Придністров’я Вадим Красносельський з дружиною.


Олександр Невський – Великий князь, під час правління якого Русь відстояла свою незалежність від католицького Заходу. Престол майбутній полководець обійняв з 16 років, а вже у 20 він очолив російську дружину і здобув перемогу в Невській битві. Російські історики вважають його національним героєм, істинно християнським правителем, зберігачем православної віри й свободи народу. До речі, 2021 рік оголошений Президентом Росії – роком Олександра Невського, на честь 800-річчя від дня його народження. «Заходи відбуваються не тільки в РФ, але і далеко за її межами. Православна церква, Росія шанують образ Олександра Невського не тільки як святого, але і як відомого та вмілого керівника, полководця і дипломата. Саме Олександр Невський зробив нелегкий вибір: підкоритися Заходу і погубити віру православну чи обрати інший, власний шлях, зберігши віру свою. Це було складне рішення того часу. Олександр Невський зробив свій вибір – захистив Росію і віру, здобувши, по істині, великі перемоги російської зброї. Особисто для мене Олександр Невський – показник високої мужності, патріотизму та любові до своєї Батьківщини, православної віри. Дозвольте від себе особисто і від усього народу нашої держави привітати з таким високим і значущим святом», – зазначив у ході урочистостей в Бендерській фортеці Президент Придністров’я Вадим Красносельський.

Свято в парку розпочалося з церковної служби, адже князь зарахований до лику святих, як захисник православної віри. Відбулася й церемонія покладання квітів до погруддя Олександра Невського.

Для подружжя Красносельських історики провели екскурсію Виставковою залою, де була представлена зброя країн світу. Крім того, з нагоди ювілейної дати відбулася презентація нового поштового конверта. «Тут зображена картина видатного російського художника Сєрова «В’їзд Олександра Невського у Псков». Як у Придністров’ї є стародавнє місто Бендери, так і в Росії – древнє місто Псков. Також зображена марка з пам’ятником Олександру Невському. Право зробити перший відбиток надано Президенту ПМР Вадиму Красносельському», – зазначив директор видавництва «Марка Приднестровья» Всеволод Лаврентьєв.

Главі держави вручили два пам’ятних знаки від Геральдичної Ради при Президентові. «Перший знак присвячений до 100-річчя Дроздовського походу. Михайло Дроздовський був останнім командиром 14-ї дивізії, до якої належали 55-й Подільський і 56-й Житомирський піхотні полки. Ми проводили у 2018 році велику конференцію і випустили цей знак. Другий присвячений до 100-річчя Бредовського походу. Генерал Микола Бредов вивів війська білої армії безпосередньо з Тирасполя в Польщу, де офіцери та супутні нижні чини, одеські кадети й гімназисти потрапили до концтаборів у тоді вже новій державі – Польщі. Щодо безпосередньо нашої країни, всі добре знають, що ми в Придністров’ї цінуємо нашу історію, тому в нас є пам’ятник і Леніну, і Катерині Друій. А 12 лютого 2020 року було відкрито пам’ятну дошку Котовському і солдатам, офіцерам і нижнім чинам Бредовського походу. Дозвольте, Вадиме Миколайовичу, передати Вам в колекцію ці два знаки», – зазначив Всеволод Лаврентьєв.

Свято продовжилося спортивними та розважальними заходами. Цього разу можна було взяти участь у богатирських забавах та випробувати свою силу і міць у вправах з гирею. «Це не найважчі гирі: така собі юнацька вага – 16 кг. Взагалі, цей снаряд споконвіку був на нашій землі, на Русі, й богатирі завжди «гралися гирями». Що найважливіше у вправах? Техніка. Нею треба володіти. Гиря – це той снаряд, який, на відміну від гантелі чи штанги, виробляє величезну силову витривалість», – розповів тренер відділення пауерліфтингу Дитячо-юнацької спортивної школи з веслування ім. Туфанюка Ігор Параскева.

Кульмінація свята розгорнулася на плацу Олександро-Невського парку. Там під акомпанемент оркестру Міністерства оборони ПМР виступили військовослужбовці Роти почесної варти й розпочався великий концерт за участі колективів Придністровського державного хору і оркестру Головного штабу Збройних сил під керуванням Віталія Войнова

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото прес-служби Президента.