Сонячна Слободзея приймала привітання

Жителі Слободзеї 21 вересня відзначили 252-гу річницю з дня першої літописної згадки про місто. Урочисті заходи з цієї нагоди розпочалися рано вранці з богослужіння на честь святкування Різдва Пресвятої Богородиці у храмі Архангела Михаїла.

У «виставковому залі» просто неба експонувалися роботи учнів та викладачів дитячої художньої школи «З любов’ю до рідної Слободзеї». У творчості дітей і дорослих місто постало в усій своїй красі та романтичності. Центр дитячо-юнацької творчості своєю виставкою «Знайди свій шлях до успіху» разом із виробами учнів міської ЗОШ № 4 та їхнього наставника Сергія Малихіна продемонстрував високий рівень обдарувань і талантів городян різного віку.

Банерна виставка міського історичного музею «Слободзея в дзеркалі історії» наочно розповідала про видатних людей міста і значні події в його біографії. У рамках свята біля районного Будинку культури відбулися змагання з підняття гирі, а на Аркадній площі – турнір із шашок. Жвавою була торгівля на площі перед БК. Попкорном, дитячими іграшками, масками та іншими аксесуарами торгувала приватний підприємець Ганна Секіраш, різноманітні іграшки пропонувала Надія Журавель, випічкою радувало ТОВ «Шафран», а медом –підприємець Гайдукевич.

У кожного міста, як і в людини, – своє життя, своя історія. Історія Слободзеї сягає своїм корінням у далекий 1769 рік. Саме того року село було представлене на зразковій карті Молдавії військових дій 1768–1774 рр. До 1789 року воно являло собою земляну фортецю, а в 1863-му стало одним із найбільших селищ Тираспольського повіту Херсонської губернії. Поступово поселення розросталося, і 1907 року вже налічувало понад 12 000 жителів.

У 2002 році рішенням Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки Слободзея стала містом, жителі якого дуже люблять і пишаються ним, а його день народження об’єднав їх усіх незалежно від віку, національності та віросповідання. Відкрив святкування на Аркадній площі танець, виконаний ансамблем «Ритмік-Данс».

О 14: 00 тут, на Аркадній площі, відбувся урочистий мітинг. Звертаючись до присутніх, глава державної адміністрації Слободзейського району та м. Слободзеї Василь Тищенко оприлюднив привітання Президента ПМР Вадима Красносельського: «Шановні мешканці Слободзеї! Вітаю вас з Днем міста! Воно славиться багатою історією, що сягає корінням у далеке минуле. Розвиток населеного пункту пов’язаний з наполегливою та плідною працею жителів, які, не покладаючи рук, працювали на землі, зводили будинки, школи та лікарні.

Нині Слободзея прагне до підкорення нових висот у модернізації міської інфраструктури, в упорядкуванні міста та району. За останні чотири роки вдалося багато досягти: значно покращилася підтримка сільгоспвиробників, прикрасили місто Аркадна площа і Парк молодят, які вже полюбилися мешканцям і гостям.

В основі подальшого поступального розвитку Слободзеї лежить діалог міської влади з представниками громадянського суспільства, які постійно висувають нові ініціативи. Переконаний, що так буде і надалі, адже тільки об’єднуючи зусилля, можна досягти високих результатів. Шановні городяни! Від щирого серця бажаю вам міцного здоров’я і щастя, а місту – процвітання та миру!»

У своєму виступі очільник району зазначив: «Слободзея має славну історію, і цю історію творять люди, які тут жили й живуть по сьогодні. Вони завжди мали активну життєву позицію. Так було в роки становлення Радянської влади, під час Великої Вітчизняної війни вони прославляли подвигами місто, в повоєнний час відновлювали народне господарство… На початку 90-х активно включилися у створення Придністровської Молдавської Республіки та захист її від агресії Молдови…» Василь Васильович назвав прізвища тих, ким пишається місто, зазначивши, що і нині наші земляки примножують досягнуте і славу Слободзеї. Особливо він наголосив, що місту та району щастило на керівників. Бурхливого розквіту Слободзейщина досягла в той час, коли нею керував перший секретар райкому партії В. Проценко. Керівник виконавчої влади району побажав кожному жителю здоров’я, кожній родині добробуту та миру.

Привітав городян і депутат Верховної Ради ПМР Павло Шинкарюк: «Ми з вами спостерігаємо, як наше місто стає красивішим, чистішим, затишнішим. Тут хочеться жити, творити, виховувати дітей. Ми зробимо все, щоб кожен городянин пишався тим, що проживає в Слободзеї».

Благочинний Слободзейського округу, настоятель храму Архангела Михаїла, протоієрей Андрій Данилеску привітав містян з Різдвом Пресвятої Богородиці та звернув увагу на те, що тиждень тому почався церковний календарний рік. Він побажав усім «…добра і многая літа».

Історія міста, його добробуту і процвітання тісно пов’язана з людьми, які присвятили своє життя його розвитку і процвітанню. Щирі слова подяки були сказані на їхню адресу. Поміж ювілярів були прекрасні сімейні пари, які прожили разом багато років. Слободзейці та керівник району Василь Тищенко, голова райміськради Тетяна Залевська та депутат Верховної Ради ПМР Павло Шинкарюк вітали й ушановували Григорія Михайловича і Тетяну Яківну Погоня, які відзначили 60-річчя подружнього життя; золотих ювілярів – Михайла Андрійовича та Євгенію Гнатівну Чебручан, Василя Григоровича та Ірину Прокопівну Баркар, Василя Михайловича та Валентину Петрівну Родіонових, Олександра Борисовича та Антоніну Степанівну Шевченко, Івана Федоровича та Зінаїду Несторівну Шинкарюк, Гавриїла Андрійовича та Галину Петрівну Шинкарюк, Федора Миколайовича та Валентину Андріївну Ділігул, Івана Павловича та Тетяну Тихонівну Балан, а також Наталію Никифорівну Тютюн, якій 23 вересня виповнилося 90 років. Їм були вручені квіти, Листи подяки та цінні подарунки.

За традицією, відбувся велопробіг, присвячений черговій річниці Слободзеї, в якому цього разу взяли участь понад 100 осіб. Свято продовжилося на Аркадній площі концертом вокально-інструментального ансамблю «Днестр» МВС ПМР. Творчий колектив подарував жителям і гостям міста добре знайомі та всіма улюблені пісні в новому аранжуванні, а також сучасні хіти. Вокалісти ансамблю – відмінний працівник культури ПМР Дмитро Стоянов і заслужена артистка республіки Катерина Кучерява – порадували присутніх композиціями різних жанрів, напрямків і стилів. Пісні для гарного настрою лунали далеко округою.

На території дитячого ігрового майданчика для юних городян організували програму «Місто дитинства», дітвора також могла покататися верхи на поні та коні.

Увечері відбувся святковий концерт «Сонячна Слободзея приймає вітання!» за участю групи «Парус-бенд» і гурту «Арт Фаворит». Лазерне шоу у виконанні талановитого слободзейця, учасника та призера світових конкурсів Ігоря Власенка стало яскравим завершенням свята

Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.