Календар городника і садівника

У вересні днем погоже, але вранці негоже

26 вересня – посадки слід обмежити, оскільки рослини виростатимуть із слабким стеблом, якому потрібна опора. Тому посійте ті рослини, які в’ються або стеляться. Копайте картоплю, збирайте врожай плодових у саду. Зібраний урожай необхідно ретельно оглянути, видалити зіпсовані або уражені грибком плоди, а решту переробити на сік або зробити закрутки. Трава буде не дуже швидко рости, якщо її тепер покосити. Слід також запастися дровами на зиму, викопати бульби та цибулини. Небажано в цей час рослини поливати.

27 вересня – можна посадити плющ, пасифлору і ліани на ділянці. З овочів, якщо є бажання, посійте насіння кольрабі, бобів, гіркого перцю. Поливати не можна, тому рихлити землю потрібно по сухому. Видаліть вуса суниці, зробіть санітарну обрізку кущів та дерев, видаліть поросль. Плоди всіх культур збирайте і закладайте, нехай зберігаються. Якщо ще росте пізньостигла картопля, її теж потрібно викопати.

28 вересня – кінець вересня часто буває досить теплим, тому рослини ще можуть поїдати шкідники. Отже, проведіть обробку проти них спеціальними засобами та не забудьте про санітарну обрізку дерев і кущів. Скосіть газонну траву – так вона буде повільніше рости. Не проводьте поки пікіровку і не пересаджуйте рослини.

29 вересня – якщо бажаєте виростити якісь овочі в теплиці або зелень на підвіконні, можете висівати насіння зараз. Також займіться підзимньою посадкою культур. Уже дозволяється поливати та вносити різноманітні підгодівлі – це особливо актуально перед настанням холодів. Намагайтеся не застосовувати отрутохімікати й не копати картоплю. Посадіть суницю садову, виноград, ягідні. Стиглі плоди збирайте і займіться заготовками: заморожуйте, соліть, квасьте. Збирайте листя лікарських рослин.

30 вересня – продовжуйте посадки культур: посійте щавель і шпинат, у теплиці посадіть цибулю, пересадіть у тепле місце цвітну капусту для дорощування. Проведіть мінеральну або органічну підгодівлю виходячи з того, що зараз потрібно рослинам. Можете посадити троянди та декоративні кущі –вони вийдуть міцними й будуть красиво цвісти. Продовжуйте висаджувати саджанці ягідних та суниці садової. Зробіть формуючу обрізку, полийте дерева, огляньте, чи ціла кора на них. Вдалими будуть закрутки на зиму, а вино – смачним.

У вересні можна садити хвойні рослини, якщо за ними правильно доглядати, навесні побачите молоді пагони хвої. Продовжуйте саджати ягідні чагарники. На клумбі ж потрібно зрізати сухе суцвіття багаторічників, щоб теж підготувати до зими. У вересні, поки ще тепло, можна підстригти живопліт. У жовтні, коли вночі вже місцями бувають заморозки, стрижка може згубно вплинути на рослини

Христина ЖУРАВЕЛЬ.