Ровесник придністровської столиці

Столичний центральний ринок, попри свій поважний вік (а йому не багато не мало – 225 років), молодшає на очах і стає сучаснішим з року в рік.

Ще на підході до цього своєрідного «містечка» можна побачити навколо нього чимало новеньких магазинів, кафе, а також аптек, банкоматів, перукарень, ательє. Є й Wi-Fi, завдяки якому будь-хто може зайти в Інтернет зі свого мобільного пристрою. Всюди розміщені інформаційні табло, які дають повну картину того, що відбувається на ринку, та показують реальний час і температуру повітря всередині споруди.

Старожили добре пам’ятають ті роки, коли територія ринку виглядала досить вбого: залізні прилавки, поржавілі від часу, над головами висів дірявий дах, що не захищав від дощу. В молочному корпусі під кінець дня стояв кисломолочний запах, а у м’ясному – на столах, оббитих залізом, очікували на свого покупця втомлена свинина та яловичина. Торговці гіллячкою відганяли надоїдливих мух від м’ясної продукції.

Кожному продавцеві, який хотів зайняти більш зручне та вигідне місце в торговому ряду, треба було стрімголов бігти до нього. Влітку працівники прилавку страждали від спеки, а взимку вони натягали на себе купу теплих речей: ватники, валянки, клали під ноги дошки або дерев’яні ящики, якісь коробки, щоб не замерзнути протягом робочого дня. Про гарячу воду на ринку і мріяти ніхто не міг.

Нині «Зелений ринок» став одним з кращих місць центральної частини столиці, яскравою і виразною визначною його пам’яткою. Просторі торговельні зали, ліфти, ескалатори, пандуси, сучасна система вентиляції, освітлення, підлоги, викладені плиткою. Всі корпуси можна обійти, не виходячи на вулицю: для зручності вони об’єднані переходами. Тобто, за один «шопінг» є шанс купити не лише продукти харчування, а й одяг, взуття, промислові товари, галантерею, косметику, посуд тощо. У спеціальних камерах схову не завадить залишити свої речі та покупки, щоб не носити в руках важкі сумки. Взимку є де зберігати й верхній одяг – для цього передбачені шафи та вішалки.

Відійшла в минуле штовханина у пошуках торгового місця: про його наявність чи відсутність свідчить спеціальне електронне табло. Охочі можуть заздалегідь оплатити оренду на будь-який термін.

До речі, не платять за торгове місце учасники бойових дій, ветерани війни, інваліди та члени їхніх родин, багатодітні сім’ї тощо, тобто ті, хто, згідно до законодавства, має певні пільги.

Усі продавці одягнені в уніформу, вони тепер не страждають від холоду взимку та спеки в літню пору. Про комфортні умови подбали під час реконструкції ринку, встановивши кондиціонери, що підтримують постійну температуру будь-якої пори року. Контролює систему спеціальна комп’ютерна програма: у випадку будь-якого збою, на центральний пульт надходить СМС-повідомлення і недолік негайно усувається фахівцями.

Директор підприємства Микола Згоба розповів, що для продавців передбачені спеціальні шафи, де вони зберігають свій одяг та інші речі. Працівники ринку щодня перуть і дезінфікують уніформу та щоранку повертають її власникам свіжою та чистою. По завершенні торгівлі обслуговуючий персонал обробляє прилавки спеціальним дезінфекційним розчином та прибирає приміщення. Не залишають відвідувачів ринку та його працівників без медичної допомоги, тут постійно чергує фельдшер.

Для дітей працюють ігрові кімнати, є й дитяче кафе. До речі, у день народження ринку всім дітям, що приходили на ринок з батьками, господарі дарували солодощі, білі та зелені повітряні кульки з цифрою 225.

Микола Згоба зауважив, що протягом одного буденного дня торговий центр відвідують понад три тисячі людей, а у вихідні та святкові дні сюди заглядають до семи тисяч покупців. Власники автомобілів мають змогу залишати свої авто на підземній стоянці, там одночасно можуть розміститися 42 машини.

Неподалік триває будівництво ще одного великого дворівневого торгового центру з підземним паркінгом. «Зелений ринок» розростається, і його директор сподівається, що за кілька років нові споруди увійдуть до експлуатації.

Під час святкового концерту, що відбувся того дня з нагоди ювілейної дати в Катерининсьому парку, столичний градоначальник Олег Довгопол, вітаючи численних глядачів, сказав: «Зелений ринок – майже ровесник міста, він завжди був одним з важливих центрів міського життя. Нам є чим пишатися. Ми створили унікальний торговий центр, який приваблює до себе не лише придністровців, а й сотні гостей нашого міста. Це одне з наших сучасних досягнень».

Привітали городян творчі колективи: муніципальний ансамбль народної музики й танцю «Ватра», а також гості з Одеси – ансамбль народної музики «Славяне», які виконали веселі українські пісні та створили неперевершений радісний настрій своїм запальним професійним виступом. Свято вдалося і завершилося святковим салютом

Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.