Футбол буває й розважальним

Протягом тижня на Кам’янщині працювала «Відкрита школа розважального футболу». Близько 200 дітей віком від 6 до 12 років з міста і сіл району освоювали в ній ази одного з найпопулярніших й улюблених ігрових видів спорту.


Міжнародний проект під егідою УЄФА (Cоюзу європейських футбольних асоціацій) стартував у 1998 році на Балканському півострові. Відтоді до нього приєдналися Закавказзя та Близький Схід, багато європейських країн. У сусідній Молдові проект був упроваджений у 2006 році, а потім залучилися до нього і в Придністров’ї.

«Приєднатися до «Відкритої школи розважального футболу» нас запросила Федерація футболу РМ. Оскільки головні цілі проекту – пропаганда здорового способу життя і популяризація спорту, зокрема одного з наймасовіших його ігрових видів –співзвучні нашим, колектив Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву активно включився в роботу, – розповів директор СДЮШОР Юрій Греков. – У нашій спортшколі успішно працюють відділення легкої атлетики, дзюдо, волейболу, шашок. Два тренери: досвідчений і початківець – ведуть заняття з футболістами. Близько 30 підлітків освоюють цю гру на новому майданчику зі штучним покриттям і на великому футбольному полі. Умови для тренувань та гри створені хороші, і хотілося б привернути більше уваги жителів району до популярного виду спорту. «Відкрита школа розважального футболу» дала нам таку можливість».

У серпні тренери Кам’янської СДЮШОР і вчителі фізичної культури загальноосвітніх шкіл району побували на теоретичних і практичних заняттях. У кожного з них – своя спеціалізація. Багато хто був знайомий з футболом лише як глядач або уболівальник. А детально вивчивши його «зсередини», організували футбольний фестиваль у себе вдома.

Заняття у «Відкритій школі» відбулися у два етапи: у Кам’янці вивчали гру близько 100 дітей із міських шкіл і Подойми. Така ж кількість сільської дітвори відвідувала стадіон у Хрустовій. Мені довелося побувати тут на другому занятті. На нього жителі прийшли сім’ями. Жанна Гандрабура привела двох синочків – Андрійка і Толика. Розповіла, що спорт у сім’ї – в пріоритеті. Сама Жанна регулярно займається в сільському тренажерному залі, а восьмилітні близнята жодної хвилини не сидять на місці. «Рухливі ігри їм дуже подобаються. Після першого заняття у «Відкритій школі» всі розмови вдома були лише про футбол, про нові прийоми, вивчені під керівництвом тренерів і вожатих. Тепер мріють записатися в секцію», – поділилася враженнями молода мати.

Разом із хрустовчанами освоювали премудрощі футболу 25 молодших школярів із сусідньої Северинівки. «Після знайомства з тренерами та вихованцями СДЮШОР, які вже давно освоюють різні види спорту, не тільки хлопчики, а й дівчатка хотіли продовжувати навчання у школі футболу. І завдяки підтримці депутата міськрайради Олега Нарічука, ми змогли знову приїхати на Хрустовський стадіон, – розповіла Наталія Гонза. – Тут панує позитивний настрій. Упор робиться на веселі ігри, тож ми, вчителі початкових класів, узяли деякі з них на замітку, щоб урізноманітнити свої уроки фізкультури».

На кожній із 12 локацій, обладнаних на стадіоні, один з тренерів показував дітям футбольні прийоми. Стрибки та кидки змінялися веденням і передачею м’яча. Вправи на спритність, естафети на кожній локації були оригінальними, тому ніхто не нудьгував.

«Головне у «Відкритій школі розважального футболу» – це не тактика чи стратегія гри. Адже це не тренування та змагання, а серія розважальних вправ з м’ячем. Наша мета – дати дітям можливість спробувати себе в грі й відчути від неї задоволення», – пояснив Микола Буруян. Упродовж восьми років він тренує юних футболістів у Кам’янській СДЮШОР. Під його керівництвом команда спортшколи подолала шлях від бронзових призерів юнацької першості ПМР до володарів Кубка Президента. Його випускники у складі збірної Молдови ставали чемпіонами РМ у «Дивізії В». Нині креативний тренер М. Буруян допомагає підвищити ігрову майстерність групі новачків, а також прагне зацікавити улюбленим видом спорту широкі верстви населення: організовує змагання з футболу серед учнів загальноосвітніх шкіл, команд трудових колективів і жителів району.

Найцікавішою, очевидно, була 12-та локація фестивалю. Там був обладнаний міні-футбольний майданчик, на якому кожна група закріплювала здобуті під час занять навички, а ще спілкувалася з наймолодшим тренером Кам’янської СДЮШОР. Роман Койка 5 років віддав футбольним тренуванням у спортшколі. Закінчив установу додаткової освіти не так давно. Нині він студент ІІІ курсу факультету «Фізична культура і спорт» Придністровського державного університету, а ще Роман – тренер найменших кам’янських футболістів. Їх він розуміє з півслова, адже ще не згладилися спогади про власні перші кроки в грі. Тому його захоплива розповідь про футбол з нюансами нової гри нікого не залишала байдужим. Діти, що лише декілька днів брали участь у фестивалі, відчували себе справжніми футболістами, завзято пасували одне одному та забивали-таки гол у ворота…

На згадку про «Відкриту школу розважального футболу» кожен учасник отримав подарунок – спортивну екіпіровку, а колективи шкіл району – м’ячі, щоб розвивати захоплення грою в навчальних закладах.

І, можливо, хтось із хлопчиків або дівчаток, які побували на фестивалі, дійсно обере цей вид спорту, що дарує здоров’я та море емоцій гравцям та уболівальникам

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.