Державна підтримка малого підприємництва

За дорученням Президента Вадима Красносельського Уряд нашої республіки впродовж двох років організовує заходи з підтримки місцевих підприємців і має за цей час певний досвід та напрацювання.

Серед них – проект «Купуй придністровське!», безкоштовне навчання в бізнес-школі ТПП, механізм пільгового кредитування тощо.

На що розраховувати підприємцям у наступному році? Про це йшлося під час зустрічі на майданчику Уряду, в якій брали участь керівники Міністерства економічного розвитку, Торгово-промислової палати та Агентства з інвестицій.

Починаючи онлайн-зустріч, Олександр Мартинов зауважив, що кожен підприємець-початківець повинен мати можливість дістати грант і держпідтримку в іншій формі – пільгового кредитування для започаткування своєї справи. «Дуже важливо цей ланцюжок продовжувати, цього року, як і минулого, ми будемо виходити з ініціативою, щоб система грантової підтримки у нас запрацювала», – зазначив прем’єр.

Віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник представив учасникам зустрічі пропозиції, розроблені фахівцями Мінекономрозвитку. Вони пропонують наступного року зробити повний цикл, що складатиметься з навчання в бізнес-школі та реалізації інших інструментів, які сприятимуть початку своєї справи. Серед них – впровадження механізму пільгового кредитування: представникам малого бізнесу (за пріоритетними напрямами) під 5–7 % на суми 5–10 тисяч доларів, і від 20 до 300 тисяч євро – для юридичних осіб. Важливо, що грант підприємцям-початківцям планується надавати для погашення початкової заборгованості за отриманим кредитом в розмірі 30 %.

Керівник Агентства з інвестицій Андрій Бетанов зауважив, що кількість охочих потрапити на навчання та отримати грант від держави зростає в середньому від 2 до 4 осіб на місце.

На проект «Купуй придністровське!» передбачається виділити 421 тисячу рублів, на нововведення за програмою «Моя справа» державна підтримка в цілому складе 1 млн 103 тисячі рублів, з яких 882 тисячі рублів передбачається на грантову підтримку, а решта – на субсидування частини процентної ставки за пільговими кредитами. Планується і державна підтримка в галузі туризму на термін не більше 5 років. Сам Фонд розвитку підприємництва в проекті бюджету становить понад 22 млн рублів, констатував Сергій Оболоник. Голова Уряду націлив учасників наради на завершення всіх необхідних процедур в даному напрямку до середини жовтня.

Iніціативи Уряду підтримали депутати

Під час пленарного засідання ВР ПМР було розглянуто низку урядових ініціатив. Однією з пропозицій Уряду було розширення видів діяльності для індивідуальних підприємців (ІП), що застосовують патентну систему оподаткування. Парламентарії підтримали відповідний законопроект, вважаючи, що такий крок стимулюватиме розвиток підприємницької діяльності. Крім того, ініціатива дозволить прискорити адаптацію адміністративного процесу до функціональних можливостей інформаційних систем.

Комітет з питань економічної політики, бюджету та фінансів своїм проектом закону пропонує також звільнити ІП, які застосовують спрощену систему оподаткування, від обов’язку надавати в податковий орган звіт по кожній одиниці контрольно-касової техніки. Комітет вважає, що програмний комплекс «Підприємець», який діє з листопада минулого року для адміністрування діяльності підприємців податковими органами, повною мірою дозволяє контролювати діяльність цієї категорії платників податків

Уляна БОНДАРЧУК.