Новий рік – нові завдання

На першому цьогорічному засіданні Уряду 12 січня під головуванням Президента Вадима Красносельського урядовці та представники всіх гілок влади отримали 110 завдань, які потребують безумовного виконання, оскільки сформовані вони на підставі звернень громадян нашої республіки. Загальна кількість таких звернень, що надходили електронною і звичайною поштою, а також через приймальні Президента в населених пунктах Придністров’я становить 8 800.

Людей цікавить чимале коло проблем, починаючи від охорони здоров’я, соціальної сфери, житлово-комунального господарства (ЖКГ), надання пільг, працевлаштування, законності рішення судів, паспортно-візових питань до скарг на посадових осіб.

Верховній Раді Президент доручив продовжити роботу в рамках розгляду Конституційного закону щодо виборності глав держадміністрацій міст і районів, а також переглянути нормативно-правову базу, яка визначає коло повноважень місцевих глав. «Чинний закон застарів. Є низка серйозних нормативних неузгоджень. Необхідно чітко прописати права й обов’язки глав держадміністрацій міст і районів республіки», – зазначив Вадим Красносельський, звернувши увагу на значну кількість пов’язаних із бюрократизмом і паперовою тяганиною скарг з боку населення.

Звертаючись до Уряду, Президент назвав найважливіші завдання, що мають бути в центрі його уваги: забезпечення соціальних виплат, фінансування соціально захищених статей бюджету, виплати гарантованих відновлених заощаджень громадян. Серед пріоритетів 2018 року і реалізація програм, пов’язаних з Фондом капітальних вкладень ПМР, а також планомірне збільшення кількості робочих місць. Серйозну увагу буде приділено громадському контролю. «Придністров’я унікальне тим, що республіку створив народ. Але в якийсь момент народ був відсторонений від контролю. Закон дозволяє повернути інститут громадського контролю. Цей механізм повинен реалізовуватися на практиці», – акцентував увагу Президент.

Урядові також доручено взяти під контроль питання щодо організації навчання дітей з вадами зору, забезпечення їх сучасною літературою зі шрифтом Брайля: «Діти з вадами зору навчаються в Бендерському інтернаті. А от для повністю сліпих дітей умови для здобуття освіти не створені. Нині йдеться про сімох дошкільнят і п’ятьох дітей шкільного віку. Їх не- багато. Але навіть якщо це була б одна дитина, вона все одно повинна мати можливість вчитися», – вважає Президент.

Цього року планується приділити увагу озелененню й упорядкуванню населених пунктів нашої держави та провести республіканський конкурс-огляд для визначення найчистішого і найзеленішого з них. Захід доручено приурочити до Дня Республіки.

Особливу увагу Президент приділив темі виконавчої дисципліни. Він рекомендував додатково вивчити питання щодо термінів розгляду всіляких документів, наполягаючи, що той чи інший громадянин повинен дістати відповідь на своє звернення якомога швидше.

Нагадав Вадим Красносельський про те, що торік з успіхом проходила акція «Купуй придністровське». Тому вона продовжить свою дію і цього року. Крім того, Президент вважає за доцільне організацію і проведення ярмарків вихідного дня. На особливому контролі буде сфера ЖКГ і тендери, особливо щодо проведення ремонту доріг у населених пунктах республіки. Триватимуть донно-очисні роботи в гирлі річки Дністер.

Міністерство сільського господарства і природних ресурсів одержало завдання: завершити роботу над програмою з розвитку агропромислового комплексу, посилити контроль над незаконною вирубкою лісу і риболовлею у водоймах республіки. За це відповідатиме Державна служба з екологічного контролю. Спільно з МВС відомство здійснюватиме рейди з метою виявлення браконьєрів. Однак Президент вважає за необхідне дозволити лов риби під час нересту на вудку з двома гачками, але з обмеженням кількості вилову. Також Держслужбі доручено розробити програму зариблення природних водойм ПМР.

Планується розробити державну програму з відновлення вуличного освітлення в селах, розраховану на 2019 – 2021 роки. Інша програма покликана забезпечити газом коштом ТОВ «Тираспольтрансгаз-Придністров’я» житлові приміщення, в яких проживають учасники бойових дій та чорнобильці. Переглядається і механізм обслуговування та повірки приладів обліку води (водомірів). Президент доручив зняти необґрунтовані організаційні бар’єри.

Міністерству просвіти доручено активно використовувати нинішнього року дуальну систему надання освіти, що означає тісну взаємодію навчальних закладів і виробничих підприємств. Тобто, Президент вважає, що навчання фахівців робітничих професій повинно бути серйозно скорочено. Більше уваги має приділятися практичним заняттям.

Також Мінпросвіти спільно з Держслужбою зі спорту доручено покращити рівень викладання фізичної культури в навчальних закладах. Здача нормативів ГТО («Готовий до праці та оборони») в найближчій перспективі повинна бути впроваджена в освітню програму. «У 2017 році цей комплекс, введений у деяких міністерствах і відомствах, довів свою ефективність», – зазначив Вадим Красносельський. У дворах будинків, за можливості, необхідно будувати спортивні майданчики для залучення людей різного віку до занять спортом.

Президент не залишив без уваги й такий момент, як дотримання етичної поведінки та дрес-коду працівниками державних структур, які взаємодіють із громадянами республіки в ході виконання своїх професійних обов’язків.

Міністерство охорони здоров’я у новому році зобов’язане продовжити роботу з відкриття в сільській місцевості фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАПів). Щодо харчування в медичних закладах, то Президент пропонує: «Спробуємо на базі однієї установи укласти договір з організацією громадського харчування, щоб на місці не готувати сніданки, обіди та вечері. Якщо перший досвід буде позитивним, далі поширимо його на інші установи системи охорони здоров’я».

Також Вадим Красносельський вважає, що в ПМР необхідно проводити курси підвищення кваліфікації медичних працівників із залученням фахівців із-за кордону.

Стосовно до завдань, поставлених перед Держслужбою засобів масової інформації ПМР: необхідно звернути увагу на  розвиток електронних і друкованих засобів масової інформації офіційними мовами ПМР – російською, українською та молдавською. У 2018 році пропонується приділяти увагу соціальній рекламі, пропагувати робітничі професії, а також розповідати про історію та самобутність Придністров’я. Крім того, фахівцям належить створити серію відеороликів про республіку англійською мовою для розміщення в закордонних сегментах мережі Інтернет. Сприяти їх поширенню буде Міністерство закордонних справ.

Також на МЗС покладається завдання сприяти Центральній виборчій комісії ПМР у відкритті 24 дільниць для голосування російських громадян, які 18 березня візьмуть участь у виборах Президента РФ. Ця робота вестиметься разом з Урядом, Верховною Радою та главами держадміністрацій на місцях, а також з Посольством Росії в Молдові.

Міністерству внутрішніх справ доручається продовжити роботу з переходу на систему електронного документообігу між громадянами й паспортними відділами. Вадим Красносельський зазначив, що повинні бути створені умови для безконтактного одержання державних послуг у цій сфері.

Також обов’язково необхідно проаналізувати причини великої кількості дорожньо-транспортних пригод, що відбувалися на дорогах республіки торік, і  зробити все необхідне для того, щоб кількість нещасних випадків звести до мінімуму.

Завдання були надані всім структурним підрозділам. Вадим Красносельський висловився, що їх кількість протягом року зростатиме, що це лише незначна частина того, що треба зробити. Звертаючись до присутніх, він підкреслив: «Я прошу вас про одне: чути людей. Громадяни розкажуть, що їх хвилює, підкажуть, що треба змінити або доповнити. Усі звернення, які надходять на адресу Уряду, Верховної Ради, міністерств і відомств, повинні аналізуватися, братися до уваги».

 Аліса   КОХАНОВА.