Підсумки року – плід колективної праці

Настала традиційна пора підбиття підсумків минулого року. Відзвітували про виконану роботу і депутати Кам’янської міськрайради.

На сесіях, засіданнях президії та постійних комісій розглянуто 230 питань – і жодне з них, на думку голови Ради Віктора Матвєєва, не було формальним. Усі вони були націлені на вирішення життєво важливих для населення проблем, на вдосконалення діяльності органів влади, на забезпечення контролю за дотриманням законодавства Придністровської Молдавської Республіки на території району та міста.

Найчастіше народним обранцям довелося звертатися до бюджетних відносин. Це природно, адже від грамотного й оперативного управління фінансовими потоками залежать усі аспекти життєдіяльності району. Системна робота над бюджетом, націлена на поповнення його доходів, і збалансованість витрат дозволили зробити у 2017 році, крім запланованих робіт, ще й освітлення ряду вулиць у Кам’янці та Хрустовій, ремонт дороги в Сонячному та міської вулиці Котовського, асфальтування під’їздів до тринадцяти багатоповерхових будинків. Раціональне витрачання коштів сприяло зростанню обсягу здійснених робіт, у тому числі дало можливість розпочати упорядкування фойє районного Будинку культури.

Одне з важливих рішень – затвердження «Програми соціально-економічного розвитку Кам’янського району та м. Кам’янки на 2017 – 2021 роки». У її формуванні враховано пропозиції колективів підприємств, організацій, установ і громадськості. Включена в Програму і більшість наказів виборців депутатам міськрайради. Це дозволяє об’єднати зусилля представницької й виконавчої гілок влади та сконцентрувати фінансові й матеріальні ресурси на вирішенні найбільш важливих проблем. В. Матвєєв зазначив, що 24 із 116 наказів уже виконано, 18 – на стадії реалізації.

«Ми прагнемо не залишати без уваги жодне звернення виборців, оскільки всі вони є важливим джерелом інформації про соціально-економічне становище різних груп населення, про їхні настрої та потреби, – підкреслив голова Ради. – За звітний період надійшло 194 звернення, більшість із яких стосувалася таких питань, як облаштування населених пунктів, якість комунальних послуг, ремонт доріг. Для їх розгляду створювалися робочі групи, здійснювалися виїзди на місця для зустрічі з мешканцями, що дозволило успішно вирішувати питання, які порушувалися громадянами. Зокрема, вдалося відремонтувати покрівлю багатоквартирного будинку по вулиці Заводська та майданчик для сміттєвих контейнерів по вулиці Зелена, довести до ладу провулок Щорса».

Поряд із найактуальнішими проблемами, що стосуються життєдіяльності Кам’янщини та упорядження населених пунктів, депутати уважно відстежували ситуацію в усіх галузях народного господарства. На першому плані, звичайно, стояв розвиток агропромислового комплексу як основи економіки району. Але не обійшли увагою також і проблеми у сфері культури, охорони здоров’я, освіти. Наприклад, далеко за рамки порядку денного вийшло обговорення підсумків літнього оздоровчого відпочинку дітей у 2017 році. Депутати зазначили недоліки в його організації: число оздоровчих майданчиків у районі з року в рік зменшується, там не дотримуються норм харчування дітей, потребує вдосконалення система роботи щодо залучення кадрів. Ніяк не вдається створити районний табір відпочинку з цілодобовим перебуванням підлітків; не організована робота з дітьми за місцем проживання. Народні обранці розробили рекомендації, покликані змінити ситуацію на краще. Чи вдасться втілити їх у життя – побачимо незабаром.

Серйозну стурбованість депутатів викликає незадовільний стан міських очисних споруд. Народні обранці запросили від відповідних служб детальну інформацію про їх експлуатацію та вплив стічних вод на санітарний стан річки Дністер, виїжджали для ознайомлення з ситуацією на місця, консультувалися з фахівцями. «Аналіз показав, що глибокого очищення стоків практично не відбувається. По ряду показників норми забруднення Дністра стічними водами Кам’янки перевищені у декілька разів. Очисні споруди побудовані понад 40 років тому, реконструкції не підлягають і не можуть забезпечити необхідну міру очищення стічних вод. Враховуючи, що можливості районного бюджету не дозволяють вирішити проблему самостійно, а така ситуація завдає величезного збитку не лише екології Кам’янки, а і стану річки Дністер у цілому, прийнято рішення звернутися до Уряду ПМР щодо фінансування проектування та будівництва нових очисних споруд у місті», — повідомив Віктор Матвєєв.

Звіт голови міськрайради доповнили депутати Ольга Талпа, Микола Мойсєєв, Василь Гандрабура. Представляючи інтереси своїх виборців, вони зсередини знають проблеми кожного села, кожної вулиці, кожного двору і займаються повсякденною роботою, пов’язаною з ремонтом доріг, їх освітленням, водопостачанням, заготівлею дров, організацією різних заходів тощо. Промовці зазначили, що робота депутатів складна не лише наявністю безлічі проблем, а й умовами життя наших населених пунктів, несприятливою демографічною ситуацією, дефіцитом робочих місць. Тому народним обранцям необхідно бути більш ініціативними під час вирішення соціально-економічних проблем Кам’янщини.

Тісну взаємодію всіх гілок влади вважає найважливішим чинником успішного розвитку району та міста глава державної адміністрації Володимир Бичков. Він закликав депутатський корпус до подальшої злагодженої спільної роботи в ім’я поліпшення ситуації в економіці, соціальній сфері, суспільному житті Кам’янщини.

Ніна   ПАНАЇДА.